Portal:Ekonomija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Portal:Ekonomija/Uvod

 
 
Kategorije urediKategorije
 
 
Izabrana ličnost urediIzabrana ličnost

Robert E. Lucas Jr., (bos.: Robert Lukas) 15. septembar 1937, Jakima, SAD, američki ekonomista, dobitnik Nobelove nagrade.

Diplomirao je historiju 1959. i doktorirao ekonomiju 1964. godine na Univerzitetu Čikago, pod uticajem Miltona Fridmana. Posle dužeg zaposlenja na Univerzitetu Karnegi-Melon, od 1975. godine radi kao profesor na Univerzitetu Čikago.

Lucas je predvodnik tzv. Nove klasične ekonomije, jedne škole mišljenja u makroekonomskoj teoriji oslonjene na fundamente neoklasične, čikaške tradicije u ekonomiji. Lucas je odigrao glavnu ulogu u razvoju ove škole razvijajući koncept racionalnih očekivanja. Pročitajte više
 
 
Možda niste znali urediMožda niste znali
  • ...da je André Meyer napustio školu sa 16 godina da bi radio kao kurir, a kasnije ga je David Rockefeller opisao kao "najkreativnijeg finansijskog genija našeg vremena u svijetu investicionog bankarstva"?
  • ...da je Valrhona, kompanija sa sjedištem u gradiću Tain l'Hermitage u dolini Rone u Francuskoj, jedan od vodećih svjetskih proizvođača visokokvalitetne čokolade?
  • ...da se procjenjuje da više od 85 posto svih poslovnih informacija postoji kao nestrukturirani podaci, koji se obično pojavljuju u e-mailovima, dopisima, izvještajima, pismima, prezentacijama i web stranicama?
  • ... da je Vijeće za automobilsku elektroniku organizacija sa sjedištem u SAD-u koja postavlja standarde kvalifikacije za nabavku komponenti u industriji automobilske elektronike.
  • ... da je holivudsko računovodstvo praksa distribucije dobiti zarađene velikim projektom na korporativne subjekte koji su, iako različiti od onog odgovornog za sam projekat, obično u vlasništvu istih ljudi. Neto rezultat ovakvog obračuna je smanjenje projektnog profita (putem značajne marže), ponekad čak i potpuno eliminisanjem oporezivog profita.
  • ... model potrošnog materijala je drugo ime za poslovni model brijača i oštrica?
 
 
Izabrani članak urediIzabrani članak

Monopol (grč. monos, jedan + polein, prodavati) u ekonomiji se definira kao trajna tržišna situacija gdje postoji samo jedan davatelj određene vrste proizvoda ili usluga. Osobina monopola je nedostatak privredne konkurencije za robu ili uslugu koja se nudi i nedostatak prihvatljive zamjenske robe.

Pojam i karakteristike monopola

U ekonomiji se posvećuje značajna pažnja slobodnoj konkurenciji, jer je relativno lako razumjeti tržište na kome ona vlada. Međutim, savremena tržišna privreda poznaje i druge oblike konkurencije, gdje se prvenstveno misli na monopolsku. Za čistu monopolsku strukturu tržišta karakteristično je da na strani ponude postoji samo jedan ponuđač – monopolist, a na strani potražnje samo jedan kupac – monopsonist. Bitna karakteristika monopola je da može potpuno odrediti cijenu robe koju prodaje, bez obzira na količinu koju nudi. Isto tako na strani potražnje monopsonist određuje po kojoj će cijeni robu kupovati.

Pojava monopola vezana je za novi val pronalazaka i tehničkih i tehnoloških dostignuća, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća. Da bi se sve ovo stavilo u upotrebu bile su potrebne enormne količine kapitala, gdje se pojavljuje stvaranjem velikih i ekonomski moćnih vlasnika kapitala. Pročitajte više
 
 
Vaš doprinos urediVaš doprinos
 
 
Citat urediCitat
Nakon što slušamo predviđanja budućih događaja u ekonomiji, astrologiju počinjemo smatrati ozbiljnom naukom. John Kenneth Galbraith (en: The only function of economic forecasting is to make astrology look respectable.)
uredi  

Članci

uredi  

Portali

Osvježi stranicu