Portal:Avijacija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
uredi  

Avijacijski portal

Avijacija podrazumjeva sve ljudske aktivnosti koje se tiču mehaničkog leta i industrije koja proizvodi avione i opremu. Pojam avijacija uključuje letjelice sa fiksnim i rotacionim krilom; čvrste i mekane konstrukcije; teže i lakše od zraka. Kategorije avijacije su:

  • Civilna avijacija - Civilna avijacija je jedna od dvije glavne kategorije avijacije, koje predstavlja komercijalnu i civilnu avijaciju.
  • Vojna avijacija - predstavlja sve avijaciske i druge letjelice, njihovo letačko i neletačko osoblje, odnosno institucije, instalacije, opremu i pripadajuće osoblje koje se koristi u vojne svrhe.
  • Ratna avijacija - je vid oružanih snaga namijenjen za borbeno djelovanje u ili iz zračnog prostora. Sastoji se od zrakoplova i njihovog letačkog i neletačkog osoblja, različitih institucija, instalacija te njihovog pripadajućeg osoblja.
uredi  

Odabrani članak

HLX-ov avion

Hapag-Lloyd Express (HLX.com) je njemačka niskotarifna avionska kompanija sa glavnom bazom u njemačkom gradu Langenhagen kod Hanovera. Kao dodatne baze služe aerodromi u Kolnu i Stuttgartu. Početkom zimskog reda letenja 20062007 kompanija će otvoriti četvrtu bazu na aerodromu Hale-Laizig. Osnovana 2002., kompanija pripada alijansi TUIfly, što znači da je preduzeće ćerka njemačke turističke kompanije TUI. Kompanija posluje na nacionalnom tržištu Njemačke i u Evropi. U svojoj reklami i izgledu aviona se reklamiraju takozvane "taksi cijene". Avioni imaju boje koje su slične taksijskim vozilima u američkom gradu New York. Time se reklamiraju uporedivo prosječno niže cijene od ostalih klasičnih aviokompanija. Oficijni reklamni slogan glasi:"Leteti za cijenom taksija." U posebnim terminima jednosmerni let uključujući takse i dodatak za gorivo može se dobiti za 19,99 euro. To važi za sve letove koji se dovoljno unaprijed rezerviraju. Preostale karte se češće rasprodaju u takozvanim Ha-El-Iks srećnim satima (HLX Happy-Hours). To su odabrani i vremenski ograničeni termini prodaje. Njemačka fondacija za zaštitu potrošača Stiftung Warentest dodijelila je ovoj kompaniji njemačku školsku ocjenu "DOBAR" (njem. GUT) za svoje poslovanje i pružanje usluga. To je druga najbolja ocjena po njemačkom sistemu školskog ocjenjivanja. Više...

uredi  

Slika sedmice

PanAm
PanAm
Ovo je slika nekadašnje američke avionske kompanije PanAm.


uredi  

Možda niste znali

... da je katastrofa na Tenerifama koja se desila 27. marta 1977. ostala upamćena kao najsmrtonosnija avionska nesreća (583 poginulih) sve do 11. septembra 2001., a nesreća se desila na samoj pisti i ni jedan avion tada nije bio u zraku.

... da je nesreća iznad Zagreba koja se desila 1976. godine, bila jedna od najsmrtonosnijih avio nesreća u historiji.

... da je borbeni pilot Aleksandr Kazakov oborio 32 njemačka i austro-ugarska aviona tokom Prvog svjetskog rata, ali da u njegovom dosjeu stoji brojka od 17 oborenih aviona, što je objašnjeno time da su ubrojani samo avioni oboreni iznad teritorije držane od strane Rusije.

... da su za napad na Hirošimu i Nagasaki korišteni aerodromi zarobljeni u bitki za Tinian.

...da je Aerocar Coot bila letjelica-amfibija dizajnirana za mogućnost samostalnog sastavljnja od strane Moulton Taylora.

... da su četiri aviona simultano oteta 1970. godine u "Dawson's Fieldovoj otmici"

... da je poslije Crvenog Barona francuz René Fonck pilot sa najviše potvrđenih oborenih neprijateljskih aviona u Prvom svjetskom ratu.

... da kod aviona Lockheed SR-71 je za vrijeme stojanja na aerodromu kapalo gorivo iz spremnika jer su se tek pri temperaturama iznad 300°C u letu zatvarali svi otvori u trupu. Zbog brzine preko Mach 3 i temperatura preko 3000°C na rubovima krila, svi dijelovi su spajani sa velikom tolerancijom i iz potrebe širenja materijala pri ovakvim temperaturama.

uredi  

Kategorije

uredi  

Odabrani avion

Airbus A380

Za razvoj ovog aviona cilj nije bio samo povečanje broja putnika već i smanjenje specifičnih pogonskih troškova aviona po osobi i kilometru.

A380 trebao bi u odnosu naprema drugim modernim putničkim avionima da sa do 15 procenata manjim troškovima bude u pogonu. To je moglo samo da se postigne sa velikopovršnom upotrebom plastike, ugljičnih vlakana i takozvanom sendvič konstrukcijom za smanjenje težine. Samo jos vanjski dio trupa na unutrašnjoj strani se naprimjer sastoji od aluminijuma. Gornje dvije trećine su od jedne mješavine aluminijuma, plastike i laminata (staklenim vlaknima pojačana plastika, također poznata kako "GLARE"). Osim velikog broja putnika i smanjenja težine avion bi trebao, uz pomoć novih pogonskih motora, da bude prilićno tihiji u odnosu na druge velike avione. Na kraju krajeva ugrađeni, u buci reducirani Trent 900 Rolls-Royce motori su najveći i najeficijentniji motori, koji su ikada za jedan četveromlazni putnički avion razvijeni. Prečnik propelera iznosi 2,95 metara i u stanju je 1,5 tona vazduha po sekundi da usisa i tako da dostigne 1,5struku brzinu zvuka. Airbus A380 biti će prvi komercijalni avion, ćija će potrošnja kerozina po putniku, da bude manja od 3 litra na 100 kilometara.

Prema informacijama firme Airbusa posljednih 8 godina razvoja tog aviona koštale su 12 miliardi Eura. Upečatljiva osobina ovog aviona su dva sprata koja se protžu preko cijele dužine aviona. Kod Boeing 747 se gornji sprat proteže samo preko prve trećine aviona. Vanjski obim Airbusa A380 je tako koncipiran da može da sleti na sve velike aerodrome svijeta. Samo aerodromski putnički pristupi avionu se moraju nadograditi tako da putnici imaju direktan pristup kako prvom tako i drugom spratu. (više...)

uredi  

Odabrani članak

Germanwings Airbus A319

Germanwings je njemačka niskotarifna avionska kompanija i potpuno je u vlasništvu kompanije Eurowings u kojoj Lufthansa ima učešće sa 49%. Sa glavnim akcionarom Eurowingsa Dr. Albreht Knaufom sporazumno je dogovoreno da Lufthansa kontroliše poslovanje Eurowings i time Germanwingsa. Sjedište kompanije Germanwings i matične kompanije Eurowings je aerodrom u Dortmundu, a administracija se nalazi na aerodromu Koln-Bonn. Najvažnije baze su aerodrom Koln-Bonn i Stuttgart. Od 5.juna 2005. Germanwings pruža usluge sa aerodroma Berlin-Šenefeld i od 26. novembra 2005. iz Hamburga. Od 2. septembra 2006. Germanwings leti i za beogradski Aerodrom Nikola Tesla. Od ljeta 2006. leti isto i za Prištinu.

Germanwings je počeo sa letovima između Kölna i Sarajeva 2007. godine. Kompanija je 2002. osnovana i imala je u januaru 2006. flotu od 21 Airbus A319 i tri letilice Airbus A320. U junu 2005. je Germanwings naručio 18 Airbus A319 u posebnoj niskotarifnoj konfiguraciji sa 156 sjedišta. Pročitajte više

uredi  

Kako da pomognete

Slijedi spisak nenapisanih članaka ili članaka koji su u začetku. Želite li doprinjeti Wikipediji na bosanskom jeziku pisanjem nekih od ovih članaka slobodno to učinite.

Članci u začetku

Braća Wright


Nenapisani članci

Airbus - Airbus A319 - Airbus A320 - Airbus A321 - Avijacija u Bosni i Hercegovini - Hindenberg - McDonnell Douglas

uredi  

Teme

uredi  

Ostali projekti

Osvježi stranicu