Tamiš

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Tamiš
Rijeka
Rijeka Tamiš
Rijeka Tamiš

Tamiš je rijeka koja izvire u sjevernim dijelovima rumunskih Karpata, u dijelu pod nazivom Cernei planine.

Prolazi kroz cijeli Banat, a ušće mu je kod Pančeva gdje se uliva u Dunav.

Ukupna dužina rijeke Tamiš, od izvora pa do ušća, iznosi 359 kilometara. U rumunskom dijelu se nalazi 241 kilometar, a u srbijanskom 118 kilometara ove rijeke.

Još u antičkim, rimskim, vremenima pominje se ime Tamiša kao Tibiscus i Tibisis.

Ukupna dužina, od izvora pa do ušća, reke Tamiš iznosi 359 km. Od 359 km u rumunskom dijelu se nalazi 241 km, a u Srbiji 118 km.

Drenažni dio Tamiša obuhvata površinu od 13.085 km2, od toga u Rumuniji 8.085 km2, a u Vojvodini (Srbija) 5.000 km2. Pošto se uljeva u Dunav, Tamiš pripada crnomorskom slivu.

Ulaskom u Banat, Tamiš postaje spora, ravničarska rijeka koja je tek u zadnjih 60 km plovna. Najvažnija luka na Tamišu se nalazi u Pančevu, dok uzvodno postoje mnogi ribnjaci, a najveći su u Banatskom Despotovcu, Uzdinu, Sakulama i Slatini.

Pritoke[uredi | uredi izvor]

Tamiš ima veliki broj malih pritoka. Najveći broj mu je u Rumuniji : Raul Rece (Rum.:Râul Rece), rijeka Slatina (Rum.:Slatina), Valea Mare (Rum.:Valea Mare), Rugiu (Rum.:Rugiu), Paraul Lung (Rum.:Pârâul Lung), Armeniš (Rum.:Armeniş), rijeka Sebeš (Rum.:Sebeş), Bistra Reka (Rum.:Bistra Sebeş), Šurgani (Rum.:Şurgani), Timišana (Rum.:Timişana), Poganiš (Rum.:Pogăniş), Timišul Mort (Rum.:Timişul Mort) i Vena Mare (Rum.:Vena Mare). Na svom putu kroz Vojvodinu, Tamiš, ima samo jednu jedinu pritoku a to je Brzava.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Karte[uredi | uredi izvor]

  • Harta judeţului Timiş [1]
  • Harta Munţii Poiana Rusca [2]
  • Harta Munţii Ţarcu/Muntele Mic [3]
  • Harta Judeţului Caraş-Severin [4]
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: