Usora (rijeka)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Usora je u svom večem dijelu toka bujičasta rijeka u srednjoj Bosni. Ukupna dužina rijeke Usore od izvora ispod vrha Očauš u planinskom masivu Borje do ušća iznad Doboja je 82 kilometra. Lijeva je pritoka rijeke Bosne. Do grada Teslića kroz kojeg protiče nosi lokalni naziv Velika Usora, pošto se ispod grada na mjestu zvanom Sastavci sastaje sa svojom istoimenom, ali dosta manjom lijevom pritokom Malom Usorom, koja također dolazi iz planinskog masiva ispod kojeg u manjim razdaljinama izviru još neke bosanske rijeke, Vrbanja i Ukrina. Usora se u ranijoj bosanskoj historiji ubrajala u zlatonosne rijeke, a vjeruje se da je to i dalje u svom gornjem toku skupa sa mnogobrojnim većim i manjim pritokama i potocima. Evidentan hidro-energetski potencijal Usore je trajno neiskorišten, a riblji fond skoro zanemarljiv, naročito ako se ima u vidu stogodišnje ispuštanje neprečišćene otpadne industrijske vode hemijske fabrike Destilacije Drveta u Tesliću.


SAGE Lys.png Nedovršeni članak Usora (rijeka) koji govori o rijekama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: