Zarf

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zarf (tur. zarf; ar. ظَرْف ẓarf; - "posuda") je držač, napravljen od ukrašenog metala, za posude za kahvu koje nemaju držača (fildžan).[1] Služi kao zaštita od toplote i kao estetski element. Zarf je obično izrađen od srebra, zlata, bakra ili bronze. Postoje i drugi, izrađeni od kokosa, slonove kosti, ebanovine ili drugog tvrdog drveta, roga ili kornjačinog oklopa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Iako je kahva najvjerovatnije otkrivena u Etiopiji, u Turskoj je oko 13. vijeka postala popularna kao piće. Dok je serviranje čaja u Kini i Japanu bilo popularno, serviranje kahve u Turskoj je bio složen, ritualiziran proces. Serviralo se u malim šoljicama bez držača (poznato kao fincan), koje su postavljane u držače poznate kao zarf (od arapske riječi ظرف ẓarf, što znači posuda, koverta) radi zaštite šoljice i prsta onoga ko pije od vrućeg napitka. Šoljice su pravljene obično od porculana, ali i od stakla i drveta. Ipak, obzirom da je držač bio vidljiviji, obično je bivao ukrašavan.

Stilovi[uredi | uredi izvor]

Zarf je obično pravljen od metala, poput srebra, zlata, bakra i mesinga kao najčešće korištenih materijala. Od drveća se koristio kokos, ebanovina i ostala tvrda drva, ili od slonovače, kostiju, rogova ili oklopa kornjače.

Metalni zarfovi su ponekad filigranski rad, ponekad dekorisani kucanjem i cizeliranjem, urezivanjem, graviranjem, ili ukrašavanje draguljima ili ostalim dragim kamenjem.

Drveni zarfovi, od kojih vrlo malo, su favorizirani zbog prirodnih aroma drveta od kojih su napravljeni. Bili su veoma lomljivi.

Oklopi kornjače, rogovi i kosti su zahtjevali specijalne obrade. U prva dva slučaja, listovi materijala su omekšavani u toploj vodi, a onda stegnut u kalup radi kreiranja potrebnog oblika. Slonova kost je klesana na isti način kao i drvo; Međutim, njegova veća vrijednost je značila da je potrebno voditi više računa da se izbjegnu greške.

Mornarica SAD-a također ima zarf, obično je napravljen od prostih trgovačkih metala (novac), koji je pričvršćen na pregrade i konzole za držanje šalice za kahvu. Mornarički zarf nije ukrašen.

Kahva u čašama za jednokratnu upotrebu se često služi u restoranima brze hrane u nosiocima od hamer-papira. Ovo su također zarfovi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mark Davis (7. 2. 2009). "Obituaries: Deborah Sapot, 69, whiz at Scrabble". The Atlanta Journal-Constitution. His mother, said Ian Sapot, didn't like losing. And she never did --- not in her family. Not with words such as: Zarf: A metal thing used to hold hot cups of coffee. It's worth 16 points.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]