Zoran Radmilović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Statua Zorana Radmilovića ispred Ateljea 212 u Beogradu

Zoran Radmilović (rođen 11. maja 1933 u Zaječaru, Jugoslavija, danas Srbija; umro 21. jula 1985 u Beogradu) je bio glumac, član ateljea 212 u Beogradu.

Pokazao izvanredan talenat u tumačenju različitih likova iz savremenog repertoara, pronašavši originalne akcente kako u karakternoj komici, odnosno tragikomici, tako i u drami. Frapantna je i njegova improvizatorska sposobnost koja je odigrala ključnu ulogu u njegovom usponu i popularizaciji.

Pozorište[uredi | uredi izvor]

  • 1964 - Kralj Ibi
  • Radovan III

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • 1962 - Čudna devojka - kao Peđa
  • 1964 - Marš na Drinu - kao kockar
  • 1964 - Pravo stanje stvari
  • 1965 - Gorki deo reke
  • 1966 - Glineni golub
  • 1968 - Ram za sliku moje majke
  • 1969 - Veliki dan
  • 1971 - W.R. Misterije organizma
  • 1978 - Paviljon 6
  • 1978 - Pogled u noć
  • 1979 - Radio Vihor zove Anđeliju
  • 1979 - Usijanje
  • 1980 - Majstori, majstori
  • 1980 - Srećna porodica - kao ujka
  • 1981 - Šesta brzina
  • 1982 - Maratonci trče počasni krug - kao Bili Piton
  • 1983 - Šećerna vodica - kao dr. Dragović
  • 1985 - Držanje za vazduh
  • 1985 - Otac na službenom putu
  • 1986 - Šmeker

Nagrade[uredi | uredi izvor]

  • 1983. nagrada Dobričin prsten.
  • Nekoliko dana pred smrt primio je, u bolničkoj postelji, Sedmojulsku nagradu SR Srbije.
  • Oktobarska nagrada grada Beograda

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Zoran Radmilović na Internet Movie Database
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: