Bekim Fehmiu

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Preferences-system.svg Ovom članku je potrebna jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo vas, pomozite unaprijediti članak pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.
Wikitext.svg Ovom članku ili dijelu članka nedostaju interni linkovi.
Nakon dodavanja internih linkova uklonite ovaj šablon.
Bekim Fehmiu
Example alt text
Bekim Fehmiu, kao Odisej (1968)
Rođenje 1. juni 1936.
Sarajevo, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 15. juni 2010.
Beograd, Srbija
Zanimanje glumac

Bekim Fehmiu (rođen 1. juna 1936. – umro 15. juna 2010.) je bio jedan od značajnijih jugoslovenskih pozorišnih i filmskih glumaca albanske etnije.

Život[uredi | uredi izvor]

Porodica Fehmiu dolazi je iz Đakovice, grada na Kosovu, tadašnje pokrajine Jugoslavije, a Bekim je rođen u Sarajevu. Međutim, oni su također živjeli u Skadru, i Prizrenu. On je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti[1] u Beogradu, u klasi profesora Mate Miloševića.

Gluma[uredi | uredi izvor]

Bekim Fehmiu se pojavio u 41 filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bekim Fehmiu je prvi kosovski Albanac koji je bio pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše zajedničke države. Imao je niz uloga koje su promijenile historiju kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inostranstvu.

Njegove uloge su zapažene u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey poznat kao The Adventures of Ulysses, Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu Skupljači perja, bio je veoma tražen od strane stranih režisera, uključujući i američke.

Međunarodna karijera[uredi | uredi izvor]

Fehmiu je u svojoj međunarodnoj karijeri nastupao sa brojnim filmskim zvijezdama, kao što su: John Huston, Ava Gardner, Charles Aznavour, Irene Papas, Claudia Cardinale, Olivia de Havilland, Robert Shaw, Fernando Rey, Dirk Bogarde i Candice Bergen. Nakon filma "The Adventurers", nije dobio dobre kritike, i nije uspio da prodre u Holivud[2]

Glumio je na srpskohrvatskom, albanskom, španskom, engleskom, francuskom, italijanskom i makedonskom. 1987. godine je demonstrativno napustio pozorište, u znak protesta zbog antialbanske propagande.

Autobiografija[uredi | uredi izvor]

U 2001., u izdanju Samizdat B92 publikovana je knjiga memoara Bekima Fehmiu, sa naslovom Blistavo i strašno, koja opisuje njegov život od rođenja 1936. u Sarajevu, sve do 1955. kada se pridružio prištinskom teatru.

Smrt[uredi | uredi izvor]

Fehmiu je nađen mrtav 15. juna 2010. u svom stanu u Beogradu. Prvi izvještaji govore o mogućnosti samoubistva. Umro je u 74. godini života.[3]

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Opštinsko dete (1953)
  • Saša (1962)
  • Pod isto nebo (1964)
  • Neprijatelj (1965)
  • Ko puca otvoriće mu se (1965)
  • Klakson (1965)
  • Devojka (1965)
  • Roj (1966)
  • Morgan: A Suitable Case for Treatment (1966)
  • Vreme ljubavi (1966)
  • Tople godine (1966)
  • Protest (1967)
  • Skupljači perja (1967)
  • Uzrok smrti ne pominjati (1968)
  • Prljave ruke (1968, TV film)
  • L'Odissea (1968, međunarodna TV serija)
  • The Adventurers (1970)
  • Klopka za generala (1971)
  • The Deserter (1971)
  • Paljenje Rajhstaga (1972, TV film)
  • Libera, amore mio... (1973)
  • The Last Snows of Spring (1973)
  • Il testimone deve tacere (1974)
  • Cagliostro (1974)
  • Il gioco della verità (1974)
  • Deps (1974)
  • Košava (1974)
  • Pavle Pavlović (1975)
  • Permission to Kill (1975)
  • Salon Kitty (1976)
  • Disposta a tutto (1977)
  • Black Sunday (1977)
  • Specijalno vaspitanje (1977)
  • Stići pre svitanja (1978)
  • Partizanska eskadrila (1979)
  • I vecchi e i giovani (1979, mini-serial)
  • Široko je lišće (1981)
  • La Voce (1982)
  • Sarâb (1982)
  • Crveni i crni (1985)
  • Poslednja priča (1987, TV film)
  • Un bambino di nome Gesù (1987, TV mini-serijal)
  • Disperatamente Giulia (1989, TV mini-serijal)
  • Il cuore e la spada (1998, TV film)


Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Info
Bekim Fehmiu na Internet Movie Database