Idi na sadržaj

Čet-bot

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Čet-bot (engleski: chatbot) softverska je aplikacija koja se koristi za vođenje online razgovora u obliku teksta ili govora.[1] To su računarski programi koji su sposobni održavati konverzaciju sa korisnicima na prirodnom jeziku, razumijeti njihovu namjeru i odgovarati na osnovu unaprijed postavljenih pravila i podataka. Kreirani da uvjerljivo simuliraju način na koji bi ljudsko biće ponašalo kao razgovorni partner, ovi sistemi obično zahtijevaju stalno podešavanje i testiranje. Do 2012. nijedan od njih nije mogao proći Turingov test.[2]

Većini se pristupa na internetu putem skočnih prozora na veb-sajtovima ili putem virtualnih asistenata. Mogu se svrstati u kategorije upotrebe koje uključuju: trgovinu, obrazovanje, zabavu, finansije, zdravstvo, vijesti i proizvodnost.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "What is a Chatbot and Why is it Important?". Customer Experience (jezik: engleski). Pristupljeno 31. 3. 2023.
  2. ^ Bradeško, Luka; Mladenić, Dunja (oktobar 2012). A Survey of Chabot Systems through a Loebner Prize Competition. 2. Proceedings of Slovenian language technologies society eighth conference of language technologies. str. 34–37. S2CID 39745939.