Idi na sadržaj

Čimburijada

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Čimburijada je simbolična proslava povodom prvog dana proljeća. Karakteristična je za područje grada Zenice.

Svakog 21. marta u cik zore hiljade Zeničana se okuplja na Kamberovića polju[1] (rekreativni kompleks uz obalu rijeke Bosne) da proslavi prvi dan proljeća. Proslava počinje pripremanjem tradicionalnog doručka na otvorenom – «Čimbura» (jelo od mućenih jaja). Mnogi Zeničani čak postave svoje šatore noć prije, kako bi tamo bili «na vrijeme» kada sunce izlazi. Oni najhrabriji na taj dan otvaraju sezonu kupanja u rijeci Bosni. Ostatak dana podsjeća na ogromnu roštilj zabavu za cijeli grad, koja traje do kasno u noć. 21. marta također počinje i jednomjesečni kulturni festival "Zeničko proljeće".

Historija

[uredi | uredi izvor]

Tačno se ne zna koliko dugo se već proslavlja prvi dan proljeća, ali se zna da i najstariji Zeničani (a neki od njih imaju više od 100 godina) kažu da učestvuju na čimburijadi otkako znaju za sebe. Historičari pretpostavljaju da ovaj događaj ima korijene još u Ilirskom dobu, jer je poznato da su oni slavili smjene godišnjih doba. Događaj je veoma popularan među Zeničanima, tako da oni koji više ne žive ovdje obično dolaze na ovaj festival (čak i iz inostranstva).

Jaje kao simbol rađanja novog života se peče u velikim posudama - na stotine komada u jednoj posudi. Na taj način Zeničani pozdravljaju proljeće, radjanje novog života, oživljavanje prirode.

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "U Zenici održana tradicionalna Čimburijada: I ove godine čimbur od 1.500 jaja". Pristupljeno 28. 9. 2015.