Šarića džamija (Mostar)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Džamija hadži Ibrahim-age Šarića u Mostaru nalazi se na granici naselja Luka i Tekija. Uz džamiju se nalazi i jedan od većih mostarskih harema poznat kao Šarića harem. Džamija je građena od tesane tenelije, a u interijeru se nalazi mihrab bez dekoracije, kameni mimber, ćurs i mahfil u desnom krilu džamije, koji drže četiri tanka kamena stupa. Natpis iznad ulaznih vrata sugerira da je džamiju izgradio Ibrahim (Šarić) 1623-24. godine.[1]

Narodna predaja o izgradnji džamije pripovijeda da je vakif Šarić jedne prilike sjedio s nekim ljudima na mjestu gdje će se nalaziti džamija. S obzirom da mu se zemljište dopalo, on je zatražio od Bahića, vlasnika lokaliteta, da mu zemljište ili proda ili ustupi u zamjenu za jedan vinograd. Bahić je to odbio, međutim, kada je Šarić izjavio da bi to zemljište iskoristio za izgradnju džamije, on je pristao i zamijenio je zemljište za vinograd u Bjelušinama.

Evlija Čelebija u svom Putopisu o džamiji Ibrahim-age Šarića zapisao je:

"Na jugoistočnoj strani varoši nalazi se Ibrahim-agina džamija. Ona je, također, pokrivena olovom, ima visoku kupolu, a sva je našarana kameleonskim bojama.

[2]

Vakif je uz džamiju sagradio i mekteb, te za njihovo izdržavanje ostavio je 21.000 akči, 80 čapaluka vinograda, kulu, ahar, hambar, zemlju sa sjenicama u Ljubotićima, 50 čapaluka vinograda u Ograđeniku i bašču u Ali-hodžinoj mahali u Mostaru. U dvorištu džamije nalaze se dva nišana bez natpisa te mezar sa visokim sarkofagom, za kojeg se pretpostavlja da je mezar osnivača ove džamije. U prilog toj pretpostavci ide i natpis iz godine 1641-42. na uzglavnom nišanu, 17 godina nakon izgradnje džamije.

Turbe učenjaka i muftije Mustafe Ejubovića (Šejh Juje) podigao je Ali-paša Rizvanbegović 1831. godine i ono se nalazi u donjem dijelu harema ispod magistralnog puta koji prolazi kroz harem.

Džamija hadži Ibrahim-age Šarića srušena je tokom rata u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992-1995, a 1996. godine je obnovljena. Registrirana kao spomenik kulture i danas služi svojoj svrsi.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Hivzija Hasandedić, “Spomenici kulture turskog doba u Mostaru“, Islamski kulturni centar Mostar, 2005.
  2. ^ Hivzija Hasandedić, “Ibrahima-age Šarića džamija u Mostaru”, Glasnik VIS-a, 13/25 (1962), s. 4-6: str. 146-151