Idi na sadržaj

Šest sigma

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Uobičajeni simbol "šest sigma"

Šest sigma je skup tehnika i alata za poboljšanje procesa. Pojam je uveo inženjer Bill Smith dok je radio u Motoroli 1986. godine.[1][2] Jack Welch je to napravio glavnim predmetom njegove poslovne strategije u firmi General Electric 1995. godine.[3] Danas, pojam se koristi u više industrijskih sektora.[4]

Šest sigma teži poboljšati kvalitet izlaznog proizvoda procesa otkrivajući i otklanjajući uzroke defekata i minimiziranjem varijabilnosti u proizvodnom i poslovnom procesu. Koristi metode kvaliteta upravljanja, najviše empirijske, statističke metode i kreira specijalnu infrastrukturu ljudi unutar organizacije, koji su stručnjaci u ovim metodama. Svaki šest sigma projekt koji se donosi unutar organizacije prati definiran niz koraka i ima posebne vrijednosne ciljeve, naprimjer: smanjiti ciklusno vrijeme procesa, smanjiti zagađenje, smanjiti troškove, povećati zadovoljstvo korisnika/kupaca, te povećati profite.

Pojam šest sigma potječe iz terminologije koja je povezana sa statističkim modeliranjem proizvodnje procesa. Zrelost proizvodnog procesa se može opisati sigma rangiranjem pokazujući njegovu korisnost ili procent proizvoda bez defekata koje kreira. Šest sigma proces je jedan u kojem 99,99966% svih prilika za proizvodnju neke mogućnosti dijela se statistički očekuje da bude slobodno od defekata (3,4 defektivna dijela po milion prilika). Motorola je postavila cilj od "six sigma" za sve svoje proizvodne operacije, a ovaj cilj je postala uzrečica za menadžment i inženjerske prakse korištena da se to postigne.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "The Inventors of Six Sigma". Arhivirano s originala, 6. 11. 2005. Pristupljeno 29. 1. 2006.
  2. ^ Tennant, Geoff (2001). SIX SIGMA: SPC and TQM in Manufacturing and Services. Gower Publishing, Ltd. str. 6. ISBN 0-566-08374-4.
  3. ^ "The Evolution of Six Sigma". Arhivirano s originala, 22. 12. 2019. Pristupljeno 19. 3. 2012.
  4. ^ "six sigma". Arhivirano s originala, 23. 10. 2013. Pristupljeno 31. 1. 2016.

Literatura

[uredi | uredi izvor]