Štrumpfovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Štrumpfovi (fr. les Schtroumpfs, engleski: the Smurfs, ) su izmišljena mala bića plave boje, koja žive u kućama od gljiva negdje u nekoj šumi u Evropi. Izmislio ih je belgijski crtač stripova Peyo. Glavni neprijatelj Štrumpfova je Gargamel sa svojim mačkom Azrijelom. Vođa plavih stvorenja Papa Štrumpf inače čarobnjak, dok jedini ženski lik među Štrumpfovima je plavuša Štrumpfeta. Štrumpfovi su se prvi put pojavili kao strip i kasnije kao crtani film, u obliku serije i jednog dugometražnog animiranog filma.

Štrumpfovi i komunizam[uredi | uredi izvor]

Postoje teorije da je političko i ekonomsko uređenje Štrumpfova nalik komunizmu, s totalitarnim vođom Papa Štrumpfom. Inače, Papa Štrumpf je nalik Karlu Marxu sa širokom bradom, i s crvenim hlačama i kapom, inače stereotipnom bojom komunizma. U svim epizodama Papa Štrumpf ima glavnu i zadnju riječ, dok u epizodama gdje Papa Štrumpf izbiva iz sela u svijetu Štrumpfova zavlada nered. Zločesti su Gargamel i mačak Azrijel oličenje kapitalizma i reakcionih sila.[potreban citat]

Likovi[uredi | uredi izvor]

Negativni likovi:

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]