Šumarska genetika

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Šumarska genetika je područje genetike koje je specijalizirano za fundamentalne i aplikativne aspekte pojava i procesa biološkog nasljeđivanje kod organizama koji su značajni za šumarsku proizvodnju i zaštitu šumskih resursa.

Ovo aplikativno područje genetike se označava i kao genetika šumskog drveća, pri čemu se kao problem proučavanje uzimaju nasljeđivanje i varijabilnost, prije svega, privredno značajnijih vrsta. Klasična šumarstvena nauka, uopće, primarno je proučavala na proučavanju vidljivih kvalitativnih (boju, oblik ili opći habitus) i kvantitativnih (visina, debljina, promjer i sl.) osobenosti drveća.

Koncem prošlog, a posebno početkom 21. stoljeća, šumarska genetika se postepeno uklapa u sve razine suvremenih genetičkih istraživanja, u čemu osobito prednjače molekulska i populacijska genetika, te citogenetika.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kajba D., Ballian D. (2007): Šumarska genetika. Šumarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Šumarski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Zagreb - Sarajevo, ISBN 978-9958-616-00-6; ISBN 978-953-6307-93-7.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]