Švedska socijaldemokratska partija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Švedska socijaldemokratska partija
Sveriges socialdemokratiska arbetareparti
Logo
Predsjednik Stefan Löfven
Sekretar partije Karin Jämtin
Godina osnivanja 23. april 1889
Sjedište Sveavägen 68, Stockholm
Ideologija socijaldemokratija
Boja/e crvena
Parlament
112 / 349
Evropski parlament
5 / 20
Općine
4.593 / 12.978
Web stranica: www.socialdemokraterna.se/

Švedska socijaldemokratska stranka (švedski jezik: Sveriges socialdemokratiska arbetareparti, SAP, skraćeno Socialdemokraterna; doslovno, "Socijaldemokratska radnička stranka Švedske") je jedna od glavnih političkih stranki u Švedskoj. Osnovana je godine 1888. (Godine 1917. se u stranci dogodio raskol kada su je napustili komunistički i revolucionarno raspoložene pristape kako bi stvorili današnju Lijevu stranku).

Ideologija stranke je socijaldemokratija (a također se spominje i demokratski socijalizam). Glasačka baza se pretežno nalazi u radnicima plavih okovratnika, zaposlenicima u javnom sektoru, nezaposlenima, intelektualcima i imigrantima. Dobar njene snage potječe od snažnih veza s Švedskom konfederacijom sindikata (LO), koja predstavlja oko 90 % švedskog radništva. Stranka je članica Socijalističke internacionale, Partije evropskih socijalista i SAMAKa.

Švedska socijaldemokratska stranka trenutno ima oko 125.000 članova, s oko 2540 teritorijalnih organizacija i 500 organizacija u poduzećima.

Postoji nekoliko organizacija unutar švedskog socijaldemokratskog pokreta:

Tradicionalni simbol stranke je crvena ruža, za koju se vjeruje da ju je uveo Fredrik Ström. Izgled ruže se mijenjao kroz godine.

Švedska socijaldemokratska stranka se često naziva jednom od najuspješnijih socijaldemokratskih stranki na svijetu. Od godine 1933. kada je došla na vlast i primijenila socijaldemokratska načela u borbi proti velike ekonomske krize, njene vlade su uspješno iskoristile neutralnost Švedske u drugom svjetskom, a kasnije hladnom ratu kako bi stvorile jedan od najbolje organiziranih i najefikasnijih sistema države blagostanja, a istovremeno omogućile stalan rast švedske ekonomije. Tzv. "švedski model", koji mnogi drže najuspješnijim kompromisom između kapitalizma i socijalizma, je švedskim socijaldemokratima omogućio da ostanu na vlasti više od sedam desetljeća, s izuzetkom perioda 1976-1982 i 1991-94. Međutim, ulazak Švedske u EU i problemi izazvani procesom globalizacije je natjerao švedske socijaldemokrate da u posljednje vrijeme razmišljaju o zaokretu prema neoliberalnoj tržišnoj politici, odnosno ideologiji Trećeg puta.

Na parlamentarnim izborima 17.9. 2006. su švedski socijaldemokrati izgubili vlast.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]