ARIEL

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Atmospheric Remote-sensing Infrared Exoplanet Large-survey( ARIEL ) je svemirski teleskop i četvrta misija srednje klase u okviru programa Cosmic Vision Evropske svemirske agencije. Misija ima za cilj posmatranje najmanje 1000 poznatih egzoplaneta pomoću metode tranzita, proučavanje i karakterizaciju hemijskog sastava i termičke strukture planeta. U poređenju sa svemirskim teleskopom James Webb, ARIEL će imati više vremena za posmatranje na raspolaganju za karakterizaciju planeta, ali mnogo manji teleskop i biće lansiran skoro deceniju kasnije. Očekuje se da će ARIEL biti lansiran 2029. godine na brodu Arianespace Ariane 6 zajedno sa Comet Interceptorom.

ARIEL će posmatrati 1000 planeta kako kruže oko udaljenih zvijezda i napraviti prvo istraživanje velikih razmjera o hemiji atmosfere egzoplaneta.[1] Cilj je odgovoriti na osnovna pitanja o tome kako se planetarni sistemi formiraju i razvijaju.[2] Spektrometar će širiti svjetlost u spektar ("duga") i odrediti hemijske otiske plinova u atmosferi planeta.[2] Ovo će omogućiti naučnicima da shvate kako je hemija planete povezana sa okruženjem u kojem se formira i kako na njegovo formiranje i evoluciju utiče matična zvezda.[2] ARIEL će proučavati raznoliku populaciju egzoplaneta u raznim okruženjima, ali će se fokusirati na tople i vruće planete u orbitama blizu njihove zvijezde.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "A Candidate for the ESA M4 Mission". Ariel Space Mission. 21. 4. 2019. Arhivirano s originala, 21. 4. 2019. Pristupljeno 12. 6. 2021.
  2. ^ a b c d "ARIEL exoplanet mission selected as ESA's next medium-class science mission" (PDF). Ariel Space Mission. 20. 3. 2018. Pristupljeno 12. 6. 2021.