Accuracy International AS50

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Accuracy International AS50
Upotreba
U službi2007 - do danas
Korisnici Ujedinjeno Kraljevstvo
Proizvodnja
ProizvođačAccuracy International
Opis oružja
Težina12.2 kg
Dužina1369 mm
Dužina cijevi692 mm
Kalibar12.7x99 mm NATO
Domet1.800 m
Spremnik municije5,10 metaka

AS50 je anti-materijalna puška britanskog proizvođača vatrenog oružja Accuracy International. Anti-materijalna znači da je namijenjena uništavanju opreme, prije nego ljudstva.

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Poluautomatska puška, proizvođača Accuracy International (AI), AS50 je dizajnirana specijalno za Američke specijalce (SPECOPS). Tačnije rečeno konstruisana je specijalno na zahtjev Američke Komande za specijalne operacije US SOCOM (US Special Operations Command) i Navy SEALs. Zahtjevi koji su konstrukcijski gledano trebali biti riješeni nisu bili jednostavni: usljed povećanog broja zadataka na višestruke ciljeve pripadnici U.S. SOCOM-a su zahtijevali poluautomatsku snajpersku / anti-materijalnu pušku kalibra .50 BMG (12,7 x 99 mm) za dejstvo na višestruke udaljene mete sa eksplozivnom ili zapaljivom municijom uz nizak trzaj i zvuk pri pucanju. Također je trebala biti lagana, izdržljiva, ergonomski dobro oblikovana, jednostavna za upotrebu, rasklapanje, sklapanje i transport uz, naravno, visoku preciznost.

Opis[uredi | uredi izvor]

AS50 radi na principu pozajmice gasova, koji se do zatvarača vraćaju kroz, po cijeloj dužini perforiranoj vodilici, postavljenoj na gornjoj strani cijevi. Odlikuje je impresivna preciznost za polu-automatsku .50 kalibarsku pušku.

Cijev dužine 692 mm, sa korakom uvijanja od 381 mm, nije fiksirana za sanduk. Na prednjem dijelu ima dvokomornu kočnicu za redukciju trzaja. Ista je dizajnirana tako da istovremeno smanjuje plamen pri pucanju i usmjerava barutne gasove u cilju smanjenja podizanja prašine oko strijelca. Navedeno je iznimno važno pri upotrebi u pješčanim predjelima gdje oblak prašine podignut od barutnih gasova lahko otkriva položaj strijelca.

Na dvodjelnom legiranom čeličnom, mašinski obrađenom sanduku postavljena je integralna, po NATO standardu MIL-STD 1913, šina za montiranje optičkog nišana. Dvije dodatne šine su montirane na bočnim stranama kratke obloge cijevi, na koju su sa donje strane fiksirane i podesive nožice. Obloga cijevi služi kao zaštita strijelca od toplote cijevi. Podesive nožice po visini i okretne po uzdužnoj osi uz pomoć pištoljskog rukohvata i zadnjeg držača, koji se može fiksirati u određenom položaju ili sklopiti (nije podesiv po visini), omogućavaju stabilan oslonac i precizno pucanje. Za preciznost pucanja zadužena je i čitava paleta dnevnih i noćnih optičko-elektronskih nišana koji se mogu montirati na šinu.

Na desnoj strani puške se nalaze regulator paljbe sa dva položaja, ručica zatvarača i otvor za izbacivanje čahura. Puška je opremljena dvostepenskim sigurnosnim mehanizmom koji fizički blokira okidač. Okidač je dvostepenski pa se sila potrebna za okidanje kreće u rasponu od 1,5 do 2 kg.

Oružje se puni čeličnim odvojivim okvirom kapaciteta 5 metaka. Ukupna dužina puške je 1369 mm, dok je prazna i bez optičkog nišana teška 14,1 kilogram. AS50 ima dokazanu preciznost za dejstvo po metama udaljenim preko 1.800 metara dok po specifikacijama proizvođača može uništavati mete do 2.200 metara.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 6. 3. 2016. Pristupljeno 24. 5. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)