Adil Osmanović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Adil Osmanović

Adil Osmanović (rođen je 24. jula 1963. u Lukavcu[1]) je ministar civilnih poslova u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Bio je potpredsjednik Republike Srpske. Na funkciju potpredsjednika Republike Srpske sa dva četvorogodišnja mandata, izabran na općim izborima 5. oktobra 2002. godine. Rođen je 24. jula 1963. godine u Puračiću, općina Lukavac gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon toga završava Gazi-Husref begovu medresu u Sarajevu. Završio je filozofski fakultet u Prištini 1990. godine. Trenutno je na postdiplomskom studiju Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Od 1990. godine do 1992. godine obavljao je dužnost sekretara skupštine općine Teslić. Od 1992. godine do 1995. godine bio je predsjednik Skupštine općine Teslić.

Od 1995. godine do 2000. godine obavljao je dužnost predsjednika Regionalnog odbora Stranke demokratske akcije za sjevernu Bosnu. Od 2000. godine do 2002. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Član je glavnog odbora Stranke demokratske akcije BiH i član Predsjedništva Stranke demokratske akcije BiH.

Oženjen je i ima dva sina.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Biografija ministra mr. sci. Adila Osmanovića". www.vijeceministara.gov.ba. Pristupljeno 23. 6. 2019.