Idi na sadržaj

Adolf, veliki vojvoda Luksemburga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adolf
Veliki vojvoda Luksemburga
Vladavina23. novembar 1890 - 17. novembar 1905.
PrethodnikVilim III
NasljednikVilim IV
SupružnikElizabeta Mihajlovna Romanova
Adelhajda Marija od Anhalt-Dessaua
DjecaVilim IV, veliki vojvoda Luksemburga
Hilda Luksemburška
DinastijaNassau-Weilburg
OtacVilim, vojvoda Nassaua
MajkaLudovika od Sasko-Hildburghausena
Rođenje24. april 1817.
Smrt17. novembar 1905.

Adolf (Adolf Wilhelm August Karl Friedrich; 24. april 1817. - 17. novembar 1905.) je bio posljednji vojvoda Nassaua[1] i prvi veliki vojvoda Luksemburga koji nije također bio kralj Holandije.

Vladavina u Nassauu[uredi | uredi izvor]

Bio je sin Vilima, vojvode Nassaua, i princeze Ludovike od Sasko-Hildburghausena. Naslijedio je oca kao vojvoda Nassaua u augustu 1839. godine. Tokom Austrijsko-pruskog rata bio je na strani Austrije. Austrija je izgubila rat, a Adolf je izgubio svoje vojvodstvo - Pruska je anektirala Nassau 1866. godine.

Vladavina u Luksemburgu[uredi | uredi izvor]

Godine 1890. umro je Vilim III, kralj Holandije i veliki vojvoda Luksemburga. Pošto nije imao sinova u Holandiji ga je naslijedio kćerka Vilma, ali pravo na luksemburško prijestolje imali su samo muški članovi dinastije Nassau. Prema Dogovoru porodice Nassau iz 1783. godine, u slučaju izumiranja jednog ogranka dinastije Nassau, drugi ogranak treba da naslijedi njegove posjede. Adolf je tako naslijedio Vilima III u Luksemburgu i postao prvi veliki vojvoda Luksemburga iz dinastije Nassau-Weilburg.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 31. januara 1844. godine oženio je rusku veliku kneginju Elizabetu Mihajlovnu. Umrla je rađajući mrtvorođenu kćerku. Sedam godina kasnije Adolf je oženio princezu Adelajdu Mariju od Anhalt-Dessaua, s kojom je imao petero djece od kojih je samo dvoje doživjelo punoljetnost, a samo jedno ostavilo potomke.

Naslijedio ga je jedini preživjeli sin, Vilim IV.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Adolf | grand duke of Luxembourg". Encyclopedia Britannica. Pristupljeno 21. 2. 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]