Jean, veliki vojvoda Luksemburga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jean
Veliki vojvoda Luksemburga
Vladavina12. novembar 1964 - 7. oktobar 2000
PrethodnikCharlotte
NasljednikHenri
SupružnikJoséphine-Charlotte Belgijska
DjecaMarie Astrid Luksemburška
Henri, veliki vojvoda Luksemburga
Jean Luksemburški
Margaretha Luksemburška
Guillaume Luksemburški
DinastijaBurbon-Parma
OtacFelix od Burbon-Parme
MajkaCharlotte, velika vojvotkinja Luksemburga
Rođenje (1921-01-05) 5. januar 1921 (103 godine)

Jean (Jean Benoît Guillaume Robert Antoine Louis Marie Adolphe Marc d'Aviano; rođen 5. januara 1921. godine), veliki vojvoda Luksemburga, vladao je od 1964. do 2000. godine.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođen je kao sin luksemburške velike vojvotkinje Charlotte i princa Felixa od Burbon-Parme. Među njegovim kumovima bio je papa Benedikt XV. Od samog rođenja bio je prijestolonasljednik svoje majke. Osnovnu školu završio je u Luksemburgu, a srednju u rimokatoličkom koledžu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Na svoj osamnaesti rođendan dobio je titulu velikog vojvode-nasljednika od Luksemburga.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

Dana 10. maja 1940. godine nacistička Njemačka je izvršila invaziju na Luksemburg. Velika vojvotkinja Charlotte je bila upozorena na neizbježnu invaziju, te su evakuisani noć prije. Potražili su sklonište u Parizu. Jean je otišau u Kanadu, gdje je studirao pravo i političke nauke na Univerzitetu Laval[1] u Kvebeku.

Pridružio se britanskoj vojsci kao volonter u novembru 1942. godine. Učestvovao je u Bici za Normandiju 11. juna 1944. godine, u Bici za Caen i oslobađanju Brisela. Dana 10. septembra 1944. godine učestvovao je u oslobođenju Luksemburga, a zatim u invaziji na Njemačku.

Brak[uredi | uredi izvor]

Dana 9. aprila 1953. godine oženio je belgijsku princezu Joséphine-Charlotte, kćerku belgijskog kralja Leopolda III. S njom je imao tri sina i dvije kćerke. Ostao je udovac 2005. godine. Njihova djeca su:

  • Njena Carska i Kraljevska Visost, Marie-Astrid (rođena 1954), princeza od Luksemurga (i Burbon-Parme), princeza i nadvojvotkinja od Austrije, princeza od Ugarske, Hrvatske i Češke - udata za unuka austrijskog cara Karla
  • Njegova Kraljevska Visost, Henri (rođen 1955), veliki vojvoda Luksemburga (princ od Burbon-Parme)
  • Njegova Kraljevska Visost, Jean (rođen 1957), princ od Luksemburga (i Burbon-Parme)
  • Njena Kraljevska Visost, Margaretha (rođena 1957), princeza od Luksemburga (i Burbon-Parme) i Lihtenštajna - udata za sina lihtenštajnskog kneza Franje Josipa II
  • Njegova Kraljevska Visost, Guillaume (rođen 1963), princ od Luksemburga (i Burbon-Parme)

Vladavina[uredi | uredi izvor]

Jean je postao veliki vojvoda Luksemburga 1964. godine kada je njegova majka, velika vojvotkinja Charlotte, abdicirala nakon vladavine duge četiri desetljeća. Njegova puna vladarska titula glasila je: milošću Božijom, veliki vojvoda Luksemburga, vojvoda Nassaua, palatinski grof Rajne, grof Sayna, Königsteina, Katzenelnbogena i Dieza, burgrof Hammersteina, gospodar Mahlberga, Wiesbadena, Idsteina, Merenberga, Limburga i Eppsteina.

Godine 1986. Jean se, u svoje ime i ime svoje porodice, odrekao titule princa od Burbon-Parme, pošto je glava dinastije Burbon-Parma, Carlos-Hugo de Borbón-Parma y Borbón, proglasio brakove njegovih sinova morganatskim. Jeanov sin je, međutim, svom najstarijem sinu i prijestolonasljedniku Guillaumeu, dao titulu princa od Burbon-Parme.

Godine 1995. Jean je odredio da će titulu princa/princeze od Luksemburga imati samo zakonita djeca luksemburškog vladara i luksemburškog prijestolonasljednika rođena iz odobrenih brakova, da će patrilinearni potomci luksemburškog vladara koji nisu djeca prijestolonasljednika nositi titulu princa/princeze od Nassaua, te da će patrilinearni potomci luksemburškog vladara rođeni iz neodobrenih brakova nositi titulu grofa/grofice od Nassaua.

Veliki vojvoda Jean je počeo svoje ovlasti prenositi na sina 1998. godine, a formalno je abdicirao 7. oktobra 2000. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]