Idi na sadržaj

Adoxaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adoxaceae
(Porodica zohvi i čibukovina)
Adoxa moschatellina
Adoxa moschatellina
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaAngiospermae
RazredEudikotiledone
RedDipsacales
PorodicaAdoxaceae
Rod

Adoxaceae je mala porodica cvjetnica iz reda Dipsacales, koja se sada sastoji od pet rodova i oko 150–200 vrsta. Karakteriziraju ih suprotno nazubljeni listovi, maleni peto-, rjeđe četverolatični cvjetovi, sa četiri lapa u cimastim cvatovima i plod koštunica. Po tome su slične mnogim predstavnicima porodice Cornaceae.[1][2]

U starijim klasifikacijama cijela ova porodica bila je dio porodice Caprifoliaceae, porodice bršljana. Adoxa je bila prva biljka koja je premještena u ovu novu grupu. Mnogo kasnije, rodovi Sambucus (zohve) i Viburnum dodani su nakon pažljive morfološke analize i biohemijskih svojstava, prema kriterijima Grupe za filogeniju angiosoermi. Dodatni monotipski rod „Sinadoxa“ dodan je na osnovu molekulskih poređenja sa Adoxa.

Adoxa je mala višegodišnja zeljasta biljka, koja cvjeta rano u proljeće i odumire do nivoa tla ljeti odmah nakon sazrijevanja bobica; listovi su složeni.

Stariji preimjerci su uglavnom grmovi, ali dvije vrste velike zeljaste biljke; svi imaju složene listove. Svi viburnumi su grmovi, s jednostavnim listovima.

Gallerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ English Names for Korean Native Plants (PDF). Pocheon: Korea National Arboretum. 2015. str. 342. ISBN 978-89-97450-98-5. Pristupljeno 25. 1. 2016.
  2. ^ https://web.archive.org/web/20170525105020/http://www.forest.go.kr/kna/special/download/English_Names_for_Korean_Native_Plants.pdf |archivedate=25 May 2017.

Vanjaki linkovi[uredi | uredi izvor]