Adoxaceae

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Adoxaceae
(Porodica zohvi i čibukovina)
Adoxa moschatellina
Adoxa moschatellina
Sistematika
Carstvo Plantae
Divizija Angiospermae
Razred Eudikotiledone
Red Dipsacales
Porodica Adoxaceae
Rod

Adoxaceae je mala porodica cvjetnica iz reda Dipsacales, koja se sada sastoji od pet rodova i oko 150–200 vrsta. Karakteriziraju ih suprotno nazubljeni listovi, maleni peto-, rjeđe četverolatični cvjetovi, sa četiri lapa u cimastim cvatovima i plod koštunica. Po tome su slične mnogim predstavnicima porodice Cornaceae.[1][2]

U starijim klasifikacijama cijela ova porodica bila je dio porodice Caprifoliaceae, porodice bršljana. Adoxa je bila prva biljka koja je premještena u ovu novu grupu. Mnogo kasnije, rodovi Sambucus (zohve) i Viburnum dodani su nakon pažljive morfološke analize i biohemijskih svojstava, prema kriterijima Grupe za filogeniju angiosoermi. Dodatni monotipski rod „Sinadoxa“ dodan je na osnovu molekulskih poređenja sa Adoxa.

Adoxa je mala višegodišnja zeljasta biljka, koja cvjeta rano u proljeće i odumire do nivoa tla ljeti odmah nakon sazrijevanja bobica; listovi su složeni.

Stariji preimjerci su uglavnom grmovi, ali dvije vrste velike zeljaste biljke; svi imaju složene listove. Svi viburnumi su grmovi, s jednostavnim listovima.

Gallerija[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

References[uredi | uredi izvor]

  1. ^ English Names for Korean Native Plants (PDF). Pocheon: Korea National Arboretum. 2015. str. 342. ISBN 978-89-97450-98-5. Pristupljeno 25. 1. 2016.
  2. ^ https://web.archive.org/web/20170525105020/http://www.forest.go.kr/kna/special/download/English_Names_for_Korean_Native_Plants.pdf |archivedate=25 May 2017.

Vanjaki linkovi[uredi | uredi izvor]