Idi na sadržaj

Agaricostilbomycetes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Agaricostilbomycetes
Phragmidium bulbosum na kupini (Rubus fruticosus)
Sistematika
CarstvoFungi
DivizijaBasidiomycota
PoddivizijaPucciniomycotina
RazredAgaricostilbomycetes

Agaricostilbomycetes je jedan od razreda gljiva divizije Basidiomycota i poddivizije Pucciniomycotina. Svi njeni predstavnici su plijesni, sa oko 47 vrsta.[1] Plijesni ove klase su paraziti drugih gljiva, posebno onih iz reda Tremellales, ali postoje i biljni paraziti s i saprotrofi.

Opis[uredi | uredi izvor]

Ovo su teleomorfne gljive i sve su dimorfne, to jest, imaju faze hifa i plijesni. Ćelijski zid je od fukoze kao sastavnog dijela. Septne pore nisu povezane sa stvaranjem sporokarpa. Reprodukcija je spolna i bazidiosporama, koje nisu razdvojene za vrijeme klijanja.

Agaricostilbum pulcherrimum ima jedinstveno svojstvo u Pucciniomycotina: centrosomi su nukleoplazmatski razdvojeni u profazi I mejoze, necitoplazmatske niti diobenog vretena sa izduženim srednjim dijelovima dosežu nukleoplazmu kroz otvorenu jedarnu ovojnicu. U rodu Agaricostilbum podjela jedra se odvija u matičnoj ćeliji, a ne u ćeliji s pupoljkom.

Taksonomija i filogenija[uredi | uredi izvor]

Od taksonomskih rangova, imaju sljedeće redove, porodice i rodove:[2]

Prema katalogu života, imaju slijedeći kladogram.[3]

Basidiomycota

Tremellomycotina

Agaricomycotina

Pucciniomycotina

Atractiellomycotina

Exobasidiomycotina

Ustilaginomycotina

Microbotryomycotina

Cystobasidiomycotina

Agaricostilbomysotina

Spiculogloeatales

Agaricostilbales

Mixiomycotina

Entorrhizomycetina

Dacrymycetina

Cryptomycocolacomycotina

Classiculomycotina

Wallemiomycetina

Malasseziales

Bartheletiaceae

Cystogloea

Nodulospora

Anguillomyces

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Kirk PM, Cannon PF, Minter DW, Stalpers JA (2008). Dictionary of the Fungi (10th izd.). Wallingford, UK: CAB International. str. 13. ISBN 978-0-85199-826-8.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  2. ^ Bauer R, Begerow D, Sampaio JP, Weiss M, Oberwinkler F (2006). "The simple-septate basidiomycetes: A synopsis". Mycological Progress. 5 (1): 41–66. doi:10.1007/s11557-006-0502-0.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  3. ^ "Species 2000 & ITIS Catalogue of Life: 2011 Annual Checklist" (Species 2000: Reading, UK. izd.). 24 september 2012. Nepoznati parametar |editors= zanemaren (prijedlog zamjene: |editor=) (pomoć); Provjerite vrijednost datuma u parametru: |date= i parametri |year= / |date= nisu u skladu (pomoć)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]