Ahmet Muminović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ahmet Muminović
Rođenje1945.
Smrt24. januar 2019.
ZanimanjeCrtač stripova
Značajna djela
Otpisani
Valter brani Sarajevo

Ahmet Muminović (1945 – 24. januar 2019) bio je jugoslovenski i bosanskohercegovački ilustrator, crtač stripova i novinar.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođen je 1945. u Gornjem Vakufu. Slikanjem, ilustrovanjem i crtanjem stripova bavio se od djetinjstva. Gimnaziju je završio u Bugojnu, a studije historije u Sarajevu. Prvu samostalnu izložbu imao je kao gimnazijalac, drugu kao student, a prvi strip je objavio 1968. u Malim novinama. Jedan je od pokretača lista Preporod u kojem je 1970. ostvario i prvo zaposlenje. Godine 1972. počinje da radi kao likovni i tehnički urednik Malih novina, gdje ostaje sve do rata 1992.

Bio je najproduktivniji crtač stripova i slikovnica u Bosni i Hercegovini. Objavljivao je u Švedskoj, Finskoj, Francuskoj, Španiji, Turskoj i Kini. Tokom rata je bio angažovan kao ratni novinar, uređivao je list koji je, na inicijativu vojnih vlasti sam pokrenuo Ratni glas–Republika BiH. Pred kraj 1995, u Istanbulu priređuje izložbu slika, sa koje sav prihod upućuje u humanitarne svrhe. Poslije rata radi kao glavni urednik i direktor dječije i omladinske štampe, Malih novina i Vesele sveske. U dnevnom listu Avaz godinama radi rubriku, posebno u dijaspori, Znamenja Bosne i Hercegovine.

Prvi strip koji je uradio zvao se Nikolino. Radnja ovog stripa dešavala se krajem 17. vijeka. Glavni likovi bili su dubrovčanin Nikolino i njegov prijatelj i vodič turčin Emir. Dve epizode ovog stripa objavljene su u Malim Novinama a narednih sedam je objavljeno u formi dnevnih kaiševa u Oslobođenju. U časopisu Islamske zajednice Preporod počinje da radi 1970. kao grafički urednik. Muminović je svoju saradnju ponudio Politikinom Zabavniku.

Uradio je i desetak epizoda stripovanih biografija od po četiri table (Njegoš, Gubec, Karadžić, Ruđer Bošković) za Politikin Zabavnik (1971). Njegov naredni strip bio je Tom protiv rasturača droge koji je objavljen u Večernjim novostima. Uslijedili su aranžmani sa novosadskim Dnevnikom gdje je radio na stripovima Lun, kralj ponoći i Veliki Blek (četiri epizode). Često mu je u radu na stripovima pomagala i njegova supruga Zekira Muminović.

U Strip zabavniku dugo je izlazila serija pod nazivom Moja domovina koja je govorila o zanimljivostima iz SFRJ. Na sličan način, sa po tri slike u kaišu obradio je i stare zanate, koji su bili objavljivani u tadašnjoj reviji SAM. Tu seriju su kasnije preuzeli izdavači iz SR Njemačke. Za Male novine Muminović je nacrtao nekoliko epizoda stripa Kurir Rade, gdje je opisao sudbinu jednog dječaka u ratu na veoma realistički način. Muminović je za ovaj strip bio i scenarista.

Sredinom sedamdesetih dobio jr narudžbu za strip Otpisani koji bi trebao da bude poput istoimene serije koja je tada emitovana. Strip je trebalo da se završi u kratkom roku dok je serija još emitovana.

Jedini sam ja mogao zajedno sa suprugom napraviti 500 strana za godinu dana. Svaki dan sam pored svog posla znao nacrtati najmanje jednu stranu. To nisu mogli drugi. Zato sam potpisao ugovor na tadašnjih 11 miliona dinara, a za te pare mogao se kupiti stan na Marijin Dvoru.

Strip Otpisani objavljen je u 15 sveski.

Muminović je bio autor i jednog od najuspješnijih stripova bivše Jugoslavije - Valter brani Sarajevo. Ovaj strip, Muminović, je nacrtao sredinom osamdesetih u tri sveske. Strip se temeljio na istoimenom filmu režisera Hajrudina Krvavca. Strip je svoju premijeru imao na Beogradskom sajmu knjige, gdje su ga primjetili izdavači iz Kine koji su odmah otkupili prava za ovaj strip. Sa ovim stripom je napravljen i presedan u Kini, naime ovo je bio prvi strip objavljen na kineskom jeziku koji je imao "oblačiće" sa dijalozima. Strip je prodan u tiražu od 8 miliona primjeraka.

Umro je u Sarajevu, a sahranjen je 24. januara 2019. na groblju Vlakovo.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]