Aijeli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Jedan tipičan Aijel

Aijeli su imaginarni narod iz serijala epske fantastike Točak vremena. Aijeli sada žive u Aijelskoj pustari. Ovo su osnovne informacije o njima i njihova historija:

Aijeli u Dobu legendi[uredi | uredi izvor]

Za vrijeme Doba legendi, Aijeli su bili posebni ljudi. Zvali su se Da'šain Aijeli. Oni su bili ljudi koji su slijedili Put lista. To je učenje koje propovjeda nenasilje i ljubaznost prema drugima. Filozofija je nazvana Put lista zato kako su Da'šain Aijeli govorili: List se ne opire vjetru i kad njegovo vrijeme prođe on mirno pada na zemlju. Da'šain Aijeli su služili Aes Sedai i bili su njihove lične sluge. Posle trovanja muškog dijela Istinskog izvora od strane Mračni poludjeli muški Aes Sedai su divljali svijetom. Ženske Aes Sedai su dali Aijelima angreale, sa'angreale i ter'angreale, stvari koje povećavaju moć Aes Sedai da ih sakriju od puludjelih muških Aes Sedai. Tako je oko 10000 poslednjih Aijela krenulo na dugi put.

Podjele Aijela[uredi | uredi izvor]

Put je bio dug i naporan i Da'šain Aijele su često napadali. Posle jednog prepada, jedan dio Aijela je otišao u potragu za nečim što zovu Pjesma. Oni su vjerovali da će pjesma vratiti blagostanje Doba legendi. Ovi Aijeli su postali poznati pod imenom Krpari. Oni i dalje lutaju svijetom, pridržavajući se Puta lista, i tragajući za pjesmom. Jedan dio Aijela je počinio razna nasilja da bi preživio i oni su nazvani samo Aijeli. Oni se ne pridržavaju Puta lista, ali im je od njega ostalo čudno vjerovanje. Naime, oni nikada ne uzimaju mač u ruku. Ironično, ti Aijeli koji su nekada bili zakleti da nikoga ne povrijede, sada su postali strašni ratnici. Onaj dio Da'šain Aijela koji se pridržavao Puta lista i još uvijek putovao sa Aijelima nazvani su Džen Aijeli.

Pustara[uredi | uredi izvor]

Vremenom su Aijeli i Džen Aijeli došli do velikog lanca planina koji su nazvali Kičma svijeta Oni su prešli te planine. Došli su u Aijelsku pustaru, pustu i bezvodnu zemlju. Tu su se Aijeli podijelili po klanovima, dok su Džen Aijeli otišli i podigli grad Ruidean. Aijeli su se podijelili na razne klanove kao Taarad, Gošijen, Šaido i drugi. Međutim, svi Aijeli pripadaju aijelskim ratničkim društvima kao Crveni štitovi, Kameni psi ili Far Dareis Mai. Crveni štitovi igraju ulogu policije, dok su Far Dareris Mai ratnice žene. Dženi su vremenom izumrli, ali se među Aijelima sačuvao običaj da svako ko želi da postane poglavar klana mora da ode u Ruidean i sazna njihovu historiju. Rand'al Tor, ponovorođeni Lijus Terin Telamon, je ujedinio Aijele i sad se bore za njega u borbama protiv Mračnog. Aijelska proročanstva su se ispunila, i oni idu ka svojoj konačnoj sudbini.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]