Rand al'Tor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Rand al'Tor je imaginarni glavni lik iz knjiga Točak vremena.

Fizički izgled[uredi | uredi izvor]

Rand ima sive oči i riđu kosu. Visok je otprilike 196-197 cm. U 11. knjizi serijala, Rand gubi lijevu šaku, i sada sa samo jednom rukom barata mačem.

Porijeklo[uredi | uredi izvor]

Randovo rođenje je predskazala Aes Sedai Gitara Moroso, koja je tom prilikom umrla od šoka. Njene riječu su bile: Ponovorođen je! Osjećam ga! Zmaj je udahnuo prvi put na padinama Zmajeve planine! On dolazi! Svijetlost nek nam pomogne! Svijetlost nek' pomogne svijetu! Leži u snijegu i plač mu je glasan kao grom! Svijetli kao sunce! Rand je rođen 978. godine, na padinama Zmajeve planine, u zadnjoj bici Aijelskog rata. Njegova majka je bila Tigrejna, princeza Andora. Nekih deset godina prije Aijelskog rata, Gitara je upozorila Tigrejnu da treba u tajnosti da ode iz Andora, ode u Aijelsku pustaru, i da postane jedna od Aijela. Ako ovo ne uradi, svijet je unaprijed izgubljen. Tigrejna je poslušala Gitarin savjet. Nažalost, umrla je pri porođaju. Randa je us snijegu našao Tam al'Tor, oficir u ilijanskoj vojci. Pošto on i njegova žena Kara al'Tor nisu imali djece, uzeli su malog Randa i preselili su se u Tamov rodni kraj, Dvije rijeke. Mali Rand je odrasta u selu Emondovom polju. Njegovi najbolji prijatelji su Matrim Kauton, veseo i uvijek spreman na smicalice, i Perin Ajbara, kovačev šegrt. Njihove sudbine su bile tijesno povezane, iako oni tada nisu to znali.

Titule[uredi | uredi izvor]

Rand al'Tor je sa svojom čuvenosti stekao mnoga zvanja u različitim zemljama i narodima ka što su:

  • U zapadnim zemljama: Ponovorođeni zmaj, Lord jutra, Princ zore
  • Među Aijelima: Kar'ar'Karn,Onaj Koji Dolazi Sa Zorom
  • Morski narod ga naziva Koramurom.

Uloga u knjigama[uredi | uredi izvor]

Zjenica svijeta[uredi | uredi izvor]

U Emondovo polje 998. godine je došla Moraina Sedai, predstavši se kao istoričarka. Ona je tragala za Ponovorođenim zmajem i znala je da je neko od tri dječakla Zmaj. Troloci su napali Dvije rijeke, spalivši mnogo kuća i umalo ubivši Randa. Moraina je ubijedila Randa, Meta i Perina da trebaju da pođu sa njom u grad Tar Valon. Također im je otkrila da su ta'vereni, osbe koje oblikuju događaje oko sebe i povećavaju vjerovatnoću. Sa Morainom su pošle djevojke Ninaeva i Egvena, kao i stari zabavljač Tom Merilin. Obe djevojke su kasnije postale Aes Sedai, a Egvena je u 6. knjizi postala Amirilin Tron, vođa svih Aes Sedai. Družina je stigla do grada Baerlona bez problema. Međutim, kada su izašli iz Baerlona u divljinu, velike horde Troloka su počele da ih progone. Bili su primoranii da se sakriju u drevni, mrtvi grad Šadar Logot. U Šadar Logotu je prebivalo zla magla Mašada, kao i zli Mordret koje je krao tijela i duše. Met je u Šadar Logotu uzeo ukleti bodež koji ga kasnije nije umalo ubio. Troloci su potjerani Midraalima, ipak ušli u grad, a družina se raštrkala i razdvojila. Met, Rand i Tom su uspijeli da pobjegnu i da se ukrcaju na trgovački brod. Iskrcali su se gradu Bijeli most. Tamo ih je napao jedan Midraal. Tom je krenuo u borbu sa Midraalom, dajući momcima vremena da pobjegnu. Met i Rand su putovali do Kaemlina, glavnog grada Andora. Tamo su srelii Moirainu, Egvenu , Perina i Ninaevu. Odlučili su da odu do mističnog izvora energije, Zjenice svijeta, jer su čuli niz glasina da Mračni namjerava da oslijepi svijet. Putovali su Putevima, drevnim magičnim rutama između gradova, načinjenim uz pomoć saidna. Uz pomoć Puteva, stigli su do zemlje Šijenar za nedelju dana. Tamo su čuli da Lord Agelmar kreće u beznadežnu bitu protiv snaga Sijenke. Uspijeli su da stignu do Zjenice svijeta. Ispostavilo se da je to bazen saidina, kako im je rekao zadnji Nim, čuvar zjenice. Pojavljuju se dva Izgubljena, Aginor i Baltamel. Nim napada Baltamla, ubijajući i sebe i njega. Aginor iz Zjenice povuče više moći nego što može da izdrži i umire. Tada Rand otkriva da može da usmjerava, upotrebljujući moć Zjenice da uništi vojsku Troloka. U Zjenici Moraina nalaziii Zmajev barjak iz Doba legendi, kao i Rog Valera koji može da dozove mrtve heroje iz groba.

Lov na rog[uredi | uredi izvor]

U napadu Prijatelja Mraka na tvrđavu Fal Daru Rog Valera i bodež iz Šadar Logota bivaju ukradeni. Mladić Met će bez bodeža umrijeti, jer Aes Sedai moraju imati bodež da bi prekinule Metovu vezu sa zlom Šadar Logota. Rand, Met i Perin kreću u potragu za Rogom, zajedno sa četom Šijenaraca. Nakon mnogih avantura, prolaska kroz Kairhijen, ubistva kralja Galdrijana, upda u gildu vatrometa, mladići stižu u grad Falme, koji je pod Seanšanskom okupacijom. Rog i bodež su u vlasništvu seanšanskog lorda. Rand uspijeva da ukrade Rog i bodež, ali počinje napad Djece svijetla na grad. Met zasvira u Rog i priziva mrtve heroje koji satjeraju Seanšane u more. Rand se bori sa Išamaelom na nebu, uspijevajući da ga ozbiljno rani. Na kraju bitke proglašava se Ponovorođenim zmajem.

Ponovorođeni zmaj[uredi | uredi izvor]

U ovoj knjizi Rand odlučuje da mu treba konačan dokaz da je pravi Ponovorođeni zmaj, a ne lutka Aes Sedai. Kreće na putovanje do tvrđave Kamen Tira, jer se tu nalazi legendarni mač Kalandor koji može da uzme samo pravi Ponovorođeni zmaj. Putovanje do Kamena je bilo dugo, a progonili su ga Prijatelji Mraka i Psomraci. Na kraju knjige se sukobio sa Izgubljenima Be'lalom i Išamaelom, upijevši da ih ubije pomoću Kalandora. Kamen Tira je pao pod hordama Aijela i Rand je proglašem gospodarem države Tir.

Dolazak sijenke[uredi | uredi izvor]

U ovoj knjizi Izgubljena Lanfear dolazi Randu i nudi mu zajedničku vladavinu nad svijetom. Rand se sprema da odbije, ali Lanfear bježi kada Troloci napadaju Kamen Tira. Rand odlučuje da ode u drevni Aijelski grad Ruidean, i u ter'angrealu proživi istoriju Aijela. Uspijeva da prođe Ruidean i i svi Aijeli ga priznaju za vrhovnog poglavara (osim odmetnutog klana Šaido). U Ruideanu Rand se sukobljava sa Izgubljenim Asmodeanom i uspijeva da ga savlada uz pomoć Lanfear. Rand ostavlja Asmodeana u životu da bi mogao da ga uči o Istinskom izvoru i upotrebi saidina.

Nebeski oganj[uredi | uredi izvor]

Zmaj Baner.
Baner od Svjetlost.

Odmetnuti Aijelski klan Šaido, predvođen poglavarom Kuladinom, prelazi Kičmu svijeta i napada državu Kairhijen. Rand vodi njemu vjerne Aijele u Kairhijen, kako bi spasao zemlju u uništio Šaidoe. Kuladin pali čitav Kairhijen i na kraju opsjeda glavni grad. Ogromni broj ljudskih žrtava u pohodu Šaidoa podstiču Randa u odluci da će koristiti Istinski izvor protiv njih. U velikoj bici kod glavnog grada Kairhijena Šaidoi su skršeni, ali Rand umalo izgubi život od munja, koje je poslao Izgubljeni Samael. Kairhijen prizna Randovu vrhovnu vlast. Na dokovima Kairhijena, Randa napada Lanfear, histerična zato što je saznala da je Rand zaljubljen u mladu Aijelku Avijendu. Rand nije želio da ubije nijednu ženu, čak ni Lanfear, pa bi ga Lanfear sigurno nadvladala da nijie bilo Moraine. Moraina je gurnula Lanfear u veliki prstenasti ter'angreal, koji se istopio kada su Lanfear i Moraina upale. Kada je Rand saznao da Izgubljeni Rafhvin vlada Andorom, on ga napada i ubija, iako uz pomoć Ninaeve Sedai. Elejna Trakand stupa na presto Andora.

Osnivanje Crne kule[uredi | uredi izvor]

U 6. knjizi, Mazrim Taim, bivši Lažni Zmaj, dolazii do Randa i nudi mu svoje usluge. Rand daje Taimu važan zadatak: obučavanje muških usmjerivača. Taim dolazi na malu farmu, na jedan dan hoda od Kaemlina, i počinje da regrutuje prve Aša'mane. Farma je dobila ime Crna kula, u suprotnosti sa Bijelom kulom Aes Sedai. Do 11.knjige Taim je skupio 800 Aša'mana. Također je sebe proglasio M'hejlom (vođom) Crne kule, iako je vrhovni gospodar Aša'mana Rand.

Randova otmica i osvajanje Ilijana[uredi | uredi izvor]

U 6.knjizi Randa otima 39 Aes Sedai, predvođene Galinom Kazban od Crvenog Ađaha. Galina pravi dogovor sa Šaidoima da štite Aes Sedai od vojski Randovih podanika. Galina je Randa zatvarala u kavez (zbog čega je Rand dobio klaustrofobiju) i okrutno ga prebijala. Randa je spasila velika vojska Aijela i Aša'mana, koje su vodili Perin i Mazrim Taim. Posle bitke, 9 salidarskih pobunjeničkih Aes Sedai se zaklinje Randu na vjernost. Ipak, od njegove otmice Rand ne vjeruje nijednoj Aes Sedai. Zajedno sa Davramom Bašerom i Legijom Zmaja, Rand izvodi napad na Ilijan, ubijajući Izgubljenog Samela (posle teške borbe). Posle bitke, Ilijanski Savjet Desetorice proglašava Randa za kralja Ilijana.

Zaustavljanje seanšanske izvazije i čišćenje saidina[uredi | uredi izvor]

Rand saznaje da su Seanšani ponovo došli na njegov kontinent. Štaviše, zauzeli su države Tarabon, Amadiciju i Altaru. Posle velike bitke, sa puno gubitaka na obje strane, Seanšani i Randova vojska sklapaju primirje. Seanšanska osvajanja su zaustavljena. Rand izvodi čišćenje saidina od kletve, uz pomoć dva velika sa'angreala. Zlo koje je ukaljalo saidin se neutralisalo sa zlom Šadar Logota. Tokom čišćenja saidina, svi preživjeli Izgubljeni napadaju Randa, ali su poraženi od koalicje Aes Sedai i Aša'mana. Arad Doman pada u Randove ruke. U 11. knjizi Izgubljena Semirejdž, prije nego što je Rand zarobi, odsijeca njegovu lijevu šaku.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]