Rog Valera

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rog Valera je imaginarni predmet iz knjiga epske fantastike Točak vremena. Rog Valera je legendarni predmet koji se pojavljuje u prvoj knjizi serijala Točak vremena, Zjenica svijeta, dok je veći dio radnje druge knjige Lov na rog upravo o Rogu Valera. Rog ima moć, da kada se dune u njega, dozove mrtve heroje kao Artur Hokving iz groba. Rog je pozlaćen i na sebi ima natpis na Starom jeziku koji preveden glasi: Grob nije prepreka mome zovu.Dok je osoba koja je prva upotrebila Rog živa, za sve ostale ljude rog je neupotrebljiv. Rog radi jednako dobro i za Sijenku i za Svijetlost. Na kraju druge knjige u rog dune mladić Met Kauton , a zatim Rog biva odnesen u Tar Valon.