Lov na rog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Lov na rog
The Great Hunt.jpg
AutorRobert Jordan
Originalni nazivThe Great Hunt
IlustratorDarrell K. Sweet
DržavaSAD
Jezikengleski
ŽanrFantastika
Vrsta djelaroman
IzdavačTor Books (USA)
Datum izdanja15. novembar 1990.
Broj stranica706
Mjesto radnjeSvijet Točka vremena
Glavni likRand'al'tor
TemeISBN 0-312-85140-5

Lov na rog (engleski: The Great Hunt) je fantastični roman američkog autora Robert Jordana, druga knjiga serije Točak vremena. Objavio ga je Tor Books i izašao 15. novembra 1990. Lov na rog se sastoji od prologa i 50 poglavlja. Godine 2004. Lov na rog je ponovo objavljen kao dvije odvojene knjige, Lov počinje (engleski: The Hunt Begins) i Nove niti u uzorku (engleski: New Threads in the Pattern).

U priči su mladi heroji Rand al'Thor, Mat Cauthon i Perrin Aybara, koji se pridružuju Shienaren vojnicima u potrazi za povratkom Roga Valerea. U isto vrijeme, Egwene al'Vere, Nynaeve al'Meara i Elayne Trakand odlaze do Bijele kule u Tar Valonu da nauče Aes Sedai vještine. Konačno, egzotična vojska napada zapadnu obalu.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Prolog[uredi | uredi izvor]

Ba'alzamon predsjedava tajnim sastankom. Pored Izgubljenim i Darkfriends (poznatih podređenih antagonista), sastanak uključuje i dvije Aes Sedai.

Lov počinje[uredi | uredi izvor]

U Fal Dari u Shienaru, nakon događaja u Zjenici svijeta, protagoniste posjećuje Amyrlin Seat, Siuan Sanche, koja identificira Rand al'Thor kao Ponovorođenog Zmaja. Matovo stanje se pogoršava zbog njegove psihičke vezanosti za parazitski bodež. Lan Mandragoran podučava Randa u borbi mačevima. Darkfriend Padan Fain je zatvoren, ali je kasnije oslobođen od strane Mračnih sila, ukravši Valereov rog i ukaljani bodež. Rand, Perrin Aybara i Mat prate Shienaransku grupu na jugu u potjeri, pod vodstvom Lorda Ingtara i vođeni tragačem po imenu Hurin. Nynaeve al'Meara i Egwene al'Vere prate Moraine u Tar Valon na trening Aes Sedai, gdje se sprijateljuju sa Elayne Trakand i vidoviticom Min. Tamo Nynaeve prolazi test da postane Prihvaćena, rang u Bijeloj kuli ispod Aes Sedai i iznad početnika. Rand, Loial i Hurin su odvojeni od Shienaran grupe i prebačeni u alternativni svijet; slične svom, ali napušten i iskrivljen. Rand sumnja da je aktivirao kamen portala nesvjesno kanalizirajući sayin u snu, iako Egwene sanja da je za to odgovorna misteriozna žena (kasnije identificirana kao Lanfear). Randova borba da prihvati svoju sposobnost kanalisanja je element koji se ponavlja u romanu. U ovom alternativnom svijetu, Rand susreće Ba'alzamona i u borbi ima lik čaplje (vrh njegovog mača) žigosan na njegovom dlanu. Kasnije se, uz pomoć tajanstvene, ali prelijepe Selene, vraćaju u svoj svijet, ispred Fainove i Ingtarove grupe. Nakon ovoga, vraćaju rog i bodež. Ne mogu objasniti Randov nestanak, grupa lorda Ingtara progoni Padana Faina uz pomoć Perrina, koji koristi telepatsku sposobnost da komunicira s vukovima. Randova družina putuje u Cairhien, gdje Rand pronalazi Thoma Merrilina, za kojeg je mislio da je mrtav u Zjenici svijeta. Randa i Loiala napadaju Troloci (zvjerski pješaci Mračnog) i, tokom svog bijega, uništavaju DomOdjela Iluminatorovog Guilda, društva koje posjeduje znanje o vatrometu. Rog i bodež su opet izgubljeni. Kasnije, Thomova učenica Dena je ubijena zbog Thomove umiješanosti s Random.

Prema Toman Headu[uredi | uredi izvor]

Uz pomoć Perrina, Ingtarova grupa se ponovo ujedinjuje s Random i saznaju da je Horn odveden u lučki grad Falme u Toman Headu. Da bi dobio na vremenu, Rand ih pokušava voditi kroz alternativni svijet; ali umjesto toga gubi vrijeme. U međuvremenu, agresori Seanchan i njihove egzotične zvijeri su zauzele Falme. Geofram Bornhald, vođa revne vjerske grupe Djeca svjetlosti, sprema se da napadne Seančane. U Bijeloj kuli, Liandrin mami Egwene i Nynaeve, zajedno sa Elayne i Min, u Toman Head, gdje je Min zarobljen od Seanchan, a Egwene je ogrnuta a'damom: uređajem koji koriste Seanchan za kontrolu kanalera (osoba koje mogu kanalisati moć). Nynaeve i Elayne bježe.

Na Falmeu, Rand ubija visokog lorda Turaka od Seanchana prije nego što je pobjegao s Rogom i bodežom. Ingtar se otkriva kao Darkfriend, ali se iskupljuje kada umire boreći se za Randovu grupu. Elayne i Nynaeve spašavaju Egwene od Seanchana i pokušavaju pobjeći iz grada. U ovom trenutku Bijeli plaštovi također napadaju, ostavljajući heroje zarobljene između Seanchana i Bijelih plašta; nakon čega Mat puše u Valereov rog, oživljavajući mrtve heroje uključujući Artura Hawkwinga, koji savladavaju Seančane i nestaju. Sam Rand pobjeđuje Ba'alzamona, ali je i sam ranjen, i na taj način projicira sliku njihovog dvoboja brojnim narodima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]