Idi na sadržaj

Robert Jordan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Robert Jordan
Robert Jordan u San Diegu
Rođenje (1948-10-17) 17. oktobar 1948.
Charleston (Južna Carolina), SAD
Smrt16. septembar 2007(2007-09-16) (58 godina)

Robert Jordan (Robert Džordan) (rođen 17. oktobra 1948. godine u Charleston, South Carolina, SAD; preminuo 16. septembra 2007. godine) je američki pisac.

Rođen je kao James Oliver Rigney, Jr., a pored pseudonima Robert Jordan, koristio je i pseudonim Reagan O'Neal, Jackson O'Reilly i Chang Lung. Naučio je da čita u četvrtoj godini uz pomoć svog dvanaestogodišnjeg brata. Diplomac je Citadele, Vojnog fakulteta South Carolina. Diplomirao je fiziku. Veliki je ljubitelj historije, a pisao je i kritike za pozorišta i balet. Uživa u sportovima na otvorenom, kao što su lov, ribolov i jedrenje. Obožava poker, šah, bilijar i sakupljanje lula.

Svoju karijeru pisca je započeo 1981. prvom knjigom trilogije o Felonima, a napisao je i osam knjiga o Konanu. Proslavio se pisanjem serijala Točak Vremena (The Wheel Of Time) koji se sastoji od 14 knjiga i jednog prethodnika. Osim Točak vremena napisao je sedam romana o Konanu barbarinu.

Nakon smrti Roberta Jordana, njegova supruga Hariet je odabrala pisca Brandona Sandersona da završi zadnju serijal Točak Vremena što je na kraju Sanderson i učinio završivši zadnje tri knjige uz pomoć bilješki i rukopisa koji su ostali nakon smrti Roberta Jordana.

Djela[uredi | uredi izvor]

Točak Vremena

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]