San Diego

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Pogled noću na San Diego

San Diego je grad u južnoj Kaliforniji (SAD), u blizini meksičke granice. Ima oko 1.241.600 stanovnika.

San Diego je najjužnije položena luka Amerike na obali Tihog okeana. Leži u dobro zaštićenom lagunskom zaljevu (57 km kvadratnih). Osnovan je 1867. nedaleko od misije koju su osnovali Španci 1769. S unutrašnjošću je povezan tek 1864.

San Diego je jaka pomorska vojna baza; trgovačko značenje luke je relativno ograničeno. U privredi se ističe industrija aviona, brodogradnja (osobito ribarski brodovi) i elektronska industrija. Grad je važna ribarska luka. Kulturno je središte s nizom visokoškolskih ustanova; Scrippsov okeanografski institut (osnovan 1903). Unutar čuvenog parka Bilbaoa nalazi se zoološki vrt, koji je 4. po veličini u svijetu. Razvijen je i turizam.