Bik Koji Sjedi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bik Koji Sjedi

Tatanka Iyotanka ili Bik Koji Sjedi (rođen oko 1831. u Grand Riveru, Južna Dakota - umro 15. decembra 1890, Standing-Rock-Reservation, Sjeverna Dakota) indijanski je vrač i poglavica plemena Hunkpapa Sijuksa koji je 25. juna 1876. vodio Čejene i Sijukse protiv američke 7. konjičke pukovnije u bitki kod Little Bighorna. Iako su Indijanci pobijedili, poslije su bili prisiljeni na bijeg u Kanadu, odakle se Bik Koji Sjedi vratio nekoliko godina kasnije, dobivši amnestiju od američke vlade. Ostatak života proveo je u cirkusu Buffalo Billa, a na kraju je ubijen u rezervatu kad ga je vlada pokušala uhapsiti, misleći da je povezan s Plesom duhova.