Srce zime

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Spisak knjiga serijala
Točak vremena
autora Roberta Jordana
Prikvel: Novo proljeće
Knjiga 1: Zjenica svijeta
Knjiga 2: Lov na rog
Knjiga 3: Ponovorođeni Zmaj
Knjiga 4: Dolazak sjenke
Knjiga 5: Nebeski oganj
Knjiga 6: Gospodar haosa
Knjiga 7: Kruna mačeva
Knjiga 8: Staza bodeža
Knjiga 9: Srce zime
Knjiga 10: Raskršće sumraka
Knjiga 11: Bodež snova
Knjiga 12: Dolazeća oluja
Knjiga 13: Kule ponoći
Knjiga 14: Sjećanje na svjetlost
Originalne korice knjige.

Srce zime je deseta knjiga u serijalu knjiga Točak vremena, od američkog autora Roberta Jordana. Izdata je 7. novembra, 2000.

Naslov knjige je aluzija na hladnoću i okrutnost ličnosti Randa al'Tora kao i na povratak zime, jer je u prethodnoj knjizi poništen uticaj Mračnog na klimu. Naime, sila zla je uzrokovala neprirodno dugo ljeto.

Prolog knjige je izdat dva mjeseca prije izlaska same knjige.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Srce zime se sastoji od prologa i 35 poglavlja. Perin Ajbara i njegova vojska se sukobljavaju sa Šaido Aijelima koji su oteli njegovu ženu, Failu Bašer.

Elejna Trakand se sprema da učvrsti svoje pravo na tron Andora i da uguši pobunjene plemiće.

Matrim Kauton je zarobljen u glavnom gradu Altare, Ebou Daru, koji je pod seanšanskom okupacijom. On planira svoje bjekstvo, ali su njegovi planovi ometeni od strane seanšanke po imenu Tuon, koja je razotkrivena kao Kćerka devet mjeseca, žena za koju je Met sudbinski predodređen da oženi. Met, budući da je upoznat sa proročanstvom, kidnapuje Tuon umjesto da je ubije.

Rand al'Tor, Ponovorođeni Zmaj, je vezan kao Zaštitnik od strane Elejne Trakand, Avijende i Min. Rand ulovi izdajničke Aša'mane u Far Madingu i ubija većinu njih. Lan Mandagoran ubija Torama Riatina u dvoboju. Bačen je u zatvor na neko vrijeme, ali ga spašava Kadsuan i druge Aes Sedai koje su ga pratile. Rand i Ninaeva al'Mera putuju do Šadar Logota. Tamo koriste dva sa'angreala da očiste saidin od ljage Mračnoga. Mušku usmjerivači više neće ludjeti.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]