Novo proljeće

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Novo proljeće
AutorRobert Jordan
Originalni nazivNew Spring
Dizajn koricaTvrdi uvez
ŽanrFantastika
IzdavačTor books
Datum izdanjajanuar 2004.
Vrsta koricaTvrde i meke korice
Broj stranica304
ISBN broj0-7653-0629-8

Novo proljeće (engleski: New Spring) je fantastični roman američkog pisca Roberta Jordana, prethodnik u seriji Točak vremena. Novo proljeće se sastoji od 26 poglavlja i epiloga.

Pozadina publikacije[uredi | uredi izvor]

Novo proljeće je prvobitno objavljeno kao novela u antologiji spekulativne fantastike koju je uredio Robert Silverberg pod nazivom Legende: kratki romani majstora moderne fantazije. Izdavač Tor Books, ova antologija je objavljena 15. septembra 1999. godine, između objavljivanja Staza bodeža iz 1998. i Srce Zime 2000. godine. Robert Jordan je kasnije proširio novelu u samostalni roman (iako znatno kraće dužine od tipičnih knjiga Točak vremena), koji je zatim objavio Tor Books u januaru 2004, između objavljivanja Raskršća sumraka 2003. i Bodeža snova 2005. Roman Novo proljeće prvobitno je zamišljen kao prvi u trilogiji romana prethodnika. Drugi i treći trebali su se fokusirati na Tama koji služi u Ilijanerskoj vojsci i na pronalaženje Randa, te putovanja Moiraine i Lana i pronalaska u Two riversu neposredno prije događaja iz prvog romana. Jordanov prvobitni plan je bio da napiše trilogiju prije knjiga 11. i 12. glavne serije, ali je bio razočaran prijemom Novog proljeća i odlučio je da to odloži do završetka glavne serije. Međutim, njegova smrt 16. septembra 2007. – prije završetka posljednjeg romana u seriji – čini ovo vrlo malo vjerojatnim.[1]

Prvo izdanje knjige Novo proljeće u mekim koricama, objavljeno 13. juna 2005, dalo je čitateljima prvi pogled na Bodež snova, jer je sadržavao prethodni odlomak dijela prologa Bodež snova.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

Novo proljeće opisuje događaje koji se dešavaju dvadeset godina prije događaja Zjenica svijeta (knjiga 1). Priča počinje u posljednjim danima Aijelskog rata i bitke kod Sjajnih zidova oko Tar Valona. Radnja je smještena prvenstveno u Tar Valon i Borderlands, konkretno u Kandor.

Novo proljeće se uglavnom fokusira na Moiraine Damodred i Siuan Sanche, dvije Aes Sedai koje su nove u sestrinstvu, i kako je mlada Moiraine postala Aes Sedai, upoznala Lan Mandragorana i učinila ga svojim Čuvarom. Roman također objašnjava kako su Moiraine i Siuan svjedočile proročanstvu o ponovnom rođenju Zmaja i počele istraživati ​​Karaetonski ciklus, Proročanstva zmaja, decenijama prije nego što su otkrile Randa al'Thora.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "It's finally out (Brandon Sanderson's website)". 9. 1. 2013. Pristupljeno 26. 5. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]