Nebeski oganj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spisak knjiga serijala
Točak vremena
autora Roberta Jordana
Prikvel: Novo proljeće
Knjiga 1: Zjenica svijeta
Knjiga 2: Lov na rog
Knjiga 3: Ponovorođeni Zmaj
Knjiga 4: Dolazak sijenke
Knjiga 5: Nebeski oganj
Knjiga 6: Gospodar haosa
Knjiga 7: Kruna mačeva
Knjiga 8: Staza bodeža
Knjiga 9: Srce zime
Knjiga 10: Raskršće sumraka
Knjiga 11: Bodež snova
Knjiga 12: Sjećanje na svijetlost
Originalne korice knjige.

Nebeski oganj je 5. knjiga u serijalu knjiga Točak vremena, američkog autora Roberta Jordana. Knjiga je izdata 15. Oktobra, 1993.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Nebeski oganj se sastoji od prologa i 56 poglavlja.

Rand al'Tor, zajedno sa 12 klanova Aijela, goni Šaido Aijele koji pljačkaju zemlju Kairhijen. Dvije Aijelske armije se sukobljavaju u Drgoj bici za Kairhijen, najvećoj bici od Aijelskog rata.Na početku bitke, Matrim Kauton spašava trupe od Šaido zasjede. Koristećii svoj talenat na bojnom polju, Met osvaja mnoge okršaje i na kraju ubija Šaido poglavara Kuladina. Šaido Aijeli su poraženi.

Vjerujući da je Izgubljeni Rafhvin ubio Morgazu Trakand, kraljicu Andora, Rand se sprema da napadne i ubije Rafhvina. Međutim, Lanfear saznaje da je Rand spavao sa Avijendom. U bijesu i ljubomori, Lanfear pokušava da ubije Randa, ali je spriječi Moraina Sedai, naizgled ubijajući ii sebe i Lanfear.

Rand napada Kaemlin. Rafhvin ubija Meta, Asmodeana i Avijendu. Rand ga sustiže u ubija kobnom vatrom, oživljavajući Meta, Asmodeana i Avijendu. Kasnije, nepoznati ubica ubija Asmodeana.

Perin je odsutan iz ove knjige zato što je bio na medenom mjesecu sa Failom u Dvije rijeke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]