Asmodean

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Asmodean je imaginarni lik iz serijala epske fantastike Točak vremena. On je jedan od Izgubljenih, 13 Aes Sedai koji služe Mračnom. Njegovi razlozi za prelazak u Sijenku su vrlo čudni. Za vrijeme Doba legendi zvao se Džoar Adam Nesosin. Bo je poznati kompozitor. Rođen je u malom gradu Šorel. Bio je svestrani muzičar i nastupao je na mnogo instrumenata. Nikada nije postigao uspjeh koji je zasluživao. Prešao je Sijenci zbog besmrtnosti, da bi imao vječnost da se usavršava u svom zanimanju. Nije bio jak general, ali je služio kao guverner. Bio je blaži od ostalih Izgubljenih. Međutim, on bi hapsio sve umjetnike koji su mu predstavljali konkurenciju i sakatio bi ih. Nakon što se oslobodio iz zatvora Mračnog, Lanfear ga je natjerala da nauči usmjerivanju Randa al'Tora, ponovorođenog Lijusa Terina Telamona. Ubio ga je nepoznati ubica u Kaemlinu, glavnom gradu Andora.