Lanfear

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Lanfear je imaginarni lik iz serijala epske fantastike Točak vremena. Lanfear je bila Aes Sedai u Dobu legendi. Ona se tada zvala Mirijam. Volila je Lijusa Terina Telamona, ali ju je on odbio. Napravila je veliki metež na vjenčanju Lijusa i Ilijene, njegove žene. Lanfear je počela da istražuje u istraživačkim timovima. Na kraju je slučajno otvorila rupu u zatvoru Mračnog. Za zatvor Mračnog mislila je da je novi izvor energije. Ona je postala jedna od Izgubljenih, trinaestoro najmoćnijih Aes Sedai iz Doba legendi. Nazvala je sebe Lanfear, što znači kći noći. Imala je veliku moć nad Tel'alan'riodom, svijetom snova. Bila je guverner u osvojenim oblastima tokom rata Sijenke i Svijetlosti u Dobu Legendi. Ljudi su se plašili i da sanjaju, jer ih je posjećivala i kažnjavala u snu. Bila je zarobljena, zajedno sa drugim Izgubljenima u zatvoru Mračnog, nakon što je Lijus Terin zatvorio rupu koju je napravila. Po lomljenju pečata, nazvala se Selenom i pokušala da okrene Sijenci Randa al'Tora, ponovorođenog Lijusa Terina Telamona. Ubila ju je Moraina , jedna Aes Sedai. Vjeruje se da ju je Mračni vaskrsnuo u tijelu mlade žene po imenu Cyndane. Cyndane u prevodu znači zadnja šansa.