Rafhvin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Rafhvin je imaginarni lik iz svijeta epske fantike Točak vremena. Rafhvin je jedan od Izgubljenih, 13 moćnih Aes Sedai koji su prešli Mračnom. O Rafhvinu se ne zna mnogo prije Rata Moći. Prišao je Sijenci zbog žudnje za moći i uticajem. Bio je vješt diplomata i nije volio otvorenu borbu. Prije nego što su mu dali ime Rafhvin, zvao se Ared Mosinel. Bio je dobar u manipulaciji ljudima. Postigao je da se par oblasti preda bez borbe. Pokazao se kao osrednji general, ali je bio vješt guverner. Njegova najveća slabost je egoizam. Bio je zatočen u zatvoru Mračnog. Nakon oslobađanja iz tog zatvora, otišao je u Andor i postao savjetnik kraljice Morgaze. Uzeo je ime Gebril. Rand al'Tor, ponovorođeni Lijus Terin Telamon ga je ubio kobnom vatrom.