Nimovi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Nimovi su imaginarna rasa bića iz serijala knjiga Točak vremena. Nimovi su rasa koja je vještački stvorena u Dobu legendi. Nimovi su bili ljudi-biljke, veoma visoki. Tijelo im je izgledalo kao ogromni splet grana,žbunova, lišća..... Ovako je anonimni pisac u gradu Paaran Disenu pisao o Nimovima: Kuda god bi Nimovi prošli, sve je bilo zeleno i veselo. Život je bujao u radosti i zdravlju. Skoro svi Nimovi su pobijeni u Ratu moći i u Slamanju svijeta. Aes Sedai su povjerile poseban zadatak posledenjem Nimu Somešti: da čuva Zjenicu svijeta. Somešta je čuvao Zjenicu 3000 godina, dok je nije upotrijebio Rand al'Tor. Somešta je u sukobu sa Izgubljenim Baltamelom ubio i sebe i njega.