Baltamel

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Baltamel je imaginarni lik iz serijala epske fantastike Točak vremena. On je jedan od Izgubljenih, 13 Aes Sedai koji služe Mračnog. Baltamel se u Dobu Legendi zvao Eval Raman. On je bio arheolog, specijalizovan za proučavanje nestalih kultura. Iako je bio jak u Jednoj moći, nije dobio počasno treće ime. To je vjerovatno zbog temperamenta. Družio se sa kriminalcima u barovima najgore vrste. Njegov bijes, jednom probuđen, nije se mogao obuzdati. Prešao je Sijenci da bi postao besmrtan. Nakon zatvaranja u zatvoru Mračnog, njegovo tijelo je istrulilo. Na kraju je nosio masku da mu ne bi vidjeli lice. Ubio ga je posljednji Nim kod Zjenice svijeta.