Slamanje svijeta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Slamanje svijeta je imaginarni događaj iz knjiga epske fantastike Točak vremena. Slamanje svijeta je događaj koji se dogodio na kraju Doba legendi. Lijus Terin Telamon i Stotinu sadrugova su u i Terin Telamon i Stotinu sadrugova su momentalno poludjeli, a ostali muški Aes Sedai su bili osuđeni da vremenom polude. Poludjeli Aes Sedai bi upotrebljavali Istinski izvor za užasna dijela: uzdizali su planine, uništavali brijegove, izazivali oluje, ubijali ljude, mijenjali lice zemlje. Ljudi su se rasuli u haosu i postali su malobrojni. Najbolja dijela Doba legendi su izgubljena, primitivne izbjeglice su se borile za opstanak a zemlja je dobila sasvim novi oblik. Haos je vladao. Slamanje svijeta se završilo sa smrću poslednjeg muškog Aes Sedai. Ovaj period je trajao približno 290-310 godina. Na kraju se civilizacija oporavila do nekog nivoa. Nove nacije su se uzdigle, i počelo je novo doba.