Aladin (1992)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aladin
Jedna ruka drži lampu, a druga je trlja i užarena prašina izlazi iz grla lampe. Na vrhu slike nalazi se tekst "Walt Disney Pictures presents: Aladdin", a ispod piše "Imagine if you had three wishes, three hopes, three dreams and they all could come true."
Plakat filma
Izvorni naslovAladdin
Režiser
Producent
  • John Musker
  • Ron Clements
Scenarist(i)
Narator
  • The Peddler Izmijeni na Wikipodacima
Uloge
MuzikaAlan Menken
Montaža
  • Mark A. Hester
  • H. Lee Peterson
Produkcija
DistributerBuena Vista Pictures
Premijera25. 11. 1992
Trajanje90 minuta
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet28 mil. $[1]
Zarada504,1 mil. $[1]
NasljednikPovratak Jafara

Aladin (engleski: Aladdin) američki je animirani film iz 1992. koga je producirao Walt Disney Animation Studios, a objavio Walt Disney Pictures. Aladin je 31. animirani film u serijalu klasika Walt Disneyja, te je bio dio filmske ere poznate kao Disneyjeva renesansa. Film su režirali John Musker i Ron Clements, a zasniva se na srednjovjekovnoj arapskoj priči o Aladinu i čarobnoj lampi iz knjige Hiljadu i jedna noć. Glasove posuđuju Scott Weinger, Robin Williams, Linda Larkin, Jonathan Freeman, Frank Welker, Gilbert Gottfried i Douglas Seale.

Tekstopisac Howard Ashman dosjetio se ideje za film. Nakon što je scenarij prerađen tri puta, Disneyjev predsjednik Jeffrey Katzenberg pristao je da kompanije napravi film. Animatori su likove zasnovali na karikaturama Ala Hirschfelda, te su koristili računare za dovršavanje ilustracija, ali i za stvaranje nekih animiranih dijelova filma. Muziku je komponirao Alan Menken i ona se sastoji od šest pjesama za koje su tekst napisali Ashman i kasnije Tim Rice nakon Ashmanove smrti.

Film je, nakon objavljivanja 25. novembra 1992, naišao na znatno pozitivne kritike i na poslijetku bio najuspješniji film 1992. s ukupnom zaradom od preko 217 miliona dolara u SAD-u i preko 504 miliona dolara u ostatku svijeta. Također je dobio razne nagrade, mada je većina bila uglavnom za muziku. Uspjeh filma doveo je do stvaranja franšize: izravnih adaptacija poput Povratka Jafara i Aladina i kralja lopova, animirane televizijske serije, igračaka, videoigara, spin-offa i razne Disneyjeve robe. Adaptacija u obliku mjuzikla pojavila se 2014.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Jafar, veliki vezir sultana fiktivnog mjesta Agrabahe, nastoji iz Špilje čuda (engleski: the Cave of Wonders) dobaviti čarobnu lampu u kojoj se skriva Duh. Pokuša poslati lopova Gazeema da dobavi lampu, no on to ne uspijeva. Jafar i njegov pomoćnik, papagaj Jago (engleski: Iago), shvate da u špilju može ući jedino "čovjek koji ima dušu kao dijamant". U međuvremenu, sultanova kći, Jasmina (engleski: Jasmine), frustrirana svojim životom u palači, odluči pobjeći do Agrabahine pijace. Tamo upoznaje Aladina (engleski: Aladdin) i njegovog ljubimca, majmuna Abua (engleski: Abu), te se par počinje zbližavati. Nakon što Jafar zarobi Aladina, Jasmina ga pokuša nagovoriti da ga pusti, ali je Jafar prevari rekavši da je Aladin osuđen za smrt.

Prerušen u starijeg čovjeka, Jafar oslobađa Aladina i Abua iz tamnice i vodi ih do Špilje čuda i obećaje im da će dobiti nagradu ako mu dobave lampu. Glas špilje im dozvoli da uđu, ali upozorava da smiju uzeti samo lampu. Aladin i Abu pronalaze čarobni tepih. Aladin uspijeva uzeti lampu, ali se špilja počne urušavati nakon što Abu pokuša uzeti dragulj. Tepih ih odvodi do ulaza u špilju, te Aladin daje lampu Jafaru koji ga zatim pokuša ubiti. Prije no što ih Jafar baci u špilju, Abu uspijeva vratiti lampu.

Aladin u špiji protrlja lampu i nesvjesno oslobađa Duha koji mu govori da će mu ispuniti tri želje, ali mu govori da želja ne može biti da nekog ubije, učini da se neko u njega zaljubi, oživi mrtvace niti da traži dodatne želje. Aladin izigra Duha da ih oslobodi iz špilje bez da iskoristi ijednu želju; poslije toga, Duh mu govori da mu više neće pomoći koristeći čaroliju, osim ako to Aladin izričito ne zatraži govoreći "Želim (nešto)". Dok Aladin razmišlja o svojim željama, Duh mu govori da bi volio da ga neko oslobodi, jer je zarobljen u lampi. Aladin mu obećava da će iskoristiti treću želju da ga oslobodi. Za prvu želju izabere da bude princ da bi mogao osvojiti Jasminu.

U međuvremenu, Jafar sultana pokuša nagovoriti da sklopi brak između njega i Jasmine kako bi naslijedio prijestolje. Nadomak uspjeha, prekida ga ulazak Aladina u sultanovu palaču, koga Duh predstavlja kao "princa Alija od Ababwe" (engleski: Ali of Ababwa), najbogatijeg princa na svijetu. Sultan je zadivljen, no Jasmina odbija njegovo udvaranje. Uprkos preporuci Duha da Jasmini kaže ko je zapravo, Aladin odluči da se nastavi pretvarati da je princ i na tepihu Jasminu odvodi na putovanje svijetom. Jasmina postaje sumnjičava da je princ zapravo isti čovjek koga je upoznala ranije na pijaci; tokom putovanja, izigra Aladina da to i otkrije, te traži od njega istinu. Aladin izmišlja priču da se ponekad voli obući u seljačko ruho da izbjegne kraljevski život. Aladin je pri povratku poljubi.

Jafar kasnije ulovi Aladina i pokuša ga utopiti da bi spriječio Aladina da po drugi put pokuša zaprositi princezu. Aladin koristi drugu želju da se spasi, te se vraća u palaču i otkriva Jafarova nedjela. Vidjevši lampu i shvativši ko je zapravo Aladin, Jafar bježi. Aladin se dvoumi o oslobađaju Duha jer misli da će bez njega biti "samo Aladin". Jaforov pomoćnik, Jago, krade lampu i nosi je Jafaru, te on postaje Duhov novi gospodar. Koristi dvije želje da bi preuzeo sultanovo prijestolje i postao najmoćniji čarobnjak na svijetu. Koristeći svoje nove moći, Jafar prisiljava Jasminu i sultana da mu budu robovi, razotkriva Aladina kao najobičnijeg skitnicu, te ga s majmunom proganja u zaleđenu nedođiju.

Aladin i Abu koriste čarobni tepih da se vrate u palaču, te se Aladin ušunja u dvor da bi se ponovo dočepao lampe. Jafar govori da mu je treća želja da se Jasmina u njega zaljubi, na što mu Duh govori da tu želju ne može ispuniti. Međutim, Jasmina se počne pretvarati da je doista zaljubljena u Jafara i samim tim Aladinu omogući da pokuša zgrabiti lampu. Jafar ga ulovi na djelu, te se njih dvojica odluče boriti. Jafar se pretvara u ogromnu kobru i hvata Aladina. Govori mu da je "najmoćnije biće na Zemlji", a Aladin mu govori da je Duh ipak moćniji. Shvativši ovo, Jafar koristi posljednju želju da postane Duh. Međutim, tek poslije shvata da duhovi nisu slobodni i lampa ga s Jagom uvlači i zarobi. Duh šalje Jafarovu lampu u Špilju čuda i govori Aladinu da bi trebao iskoristiti treću želju da vrati svoju titulu princa, jer nikad nije upoznao ženu kao što je Jasmina. Shvativši da se ne može pretvarati da je nešto što nije, Aladin odlučuje da održi obećanje i zaželi da oslobodi Duha. Uvidjevši Jasmininu ljubav prema Aladinu, sultan odlučuje da promijeni zakon i dozvoli Jasmini da se uda za koga god želi. Oslobođeni Duh odlazi da na put oko svijeta dok Aladin i Jasmina slave zaruke.

Glasovi[uredi | uredi izvor]

  • Scott Weinger u ulozi Aladina (engleski: Aladdin), siromašnog agrabaškog lopova dobra srca. Scottu je majka pomogla pri audiciji posudivši glas Duhu,[2] te mu je Disney dodijelio ulogu Aladina nakon šest mjeseci.[3] Aladinov glavni animator bio je Glen Keane, a u dijelovima kad se izvode muzičke numere, Aladinu glas posuđuje Brad Kane.
  • Robin Williams u ulozi Duha, komičnog svemoćnog duha, koji moći može koristiti jedino kad njegov gospodar nešto zaželi. Duhov glavni animator bio je Eric Goldberg. Musker i Clements napisali su Duhov scenarij za Williamsa, no kad se javilo jasno protivljenje njihovoj ideji, napravili su animaciju koristeći Robinovu komediju. Režiseri su Goldbergu rekli da animira Duha na osnovu jedne od Williamsovih starih stand-up rutina kako bi je pokazali glumcu i time ga zainteresirali za ulogu. Na kraju su napravili scenu u kojoj Robin govori o shizofreniji, a Duh sebi pravi još jednu glavu i sa sobom se svađa. Williams se "nasmijao do suza" gledajući scenu što ga je i ubijedilo da se pridruži glumačkoj ekipi. Williamsova uloga u Aladinu (ako se zanemari njegova ranija uloga u animiranom filmu FernGully iz 1992) označava početak promjene kad je riječ o posuđivanju glasova u animiranih filmovima, odnosno počinju se pozivati slavne osobe da posude svoje glasove umjesto ljudi obučenih za ovaj posao.[4] Williams je odglumio razne glasove slavnih ličnosti koji su kasnije ubačeni u animirani film i sam lik Duha. Imitirao je Eda Sullivana, Jacka Nicholsona, Roberta De Nira, Groucha Marxa, Rodneyja Dangerfielda, Williama F. Buckleyja, Petera Lorrea, Arnolda Schwarzeneggera i Airsenija Halla.[5] William također posuđuje glas trgovcu s početka filma koji, nakon što promovira razne beskorisne stvari publici, otkriva čarobnu lampu i započinje priču o Aladinu. Bruce Adler trgovcu posuđuje glas kad izvodi pjesmu "Arapska noć" (engleski: Arabian Nights, doslovno Arapske noći) na samom početku filma. Scena u kojoj trgovac publici prodaje razne beskorisne stvari u potpunosti je improvizirana – Williams je od produkcijskog tima dobio razne stvari pokrivene čaršafom, te su od njega tražili da ih izvuče i opiše bez da ih gleda. Postojala je i ideja o dvostrukoj ulozi u kojoj bi se otkrilo da je trgovac zapravo Duh, ali se kasnije od toga odustalo.[6] U oktobru 2015, Musker i Clements izjavili su da je trgovac zapravo Duhov ljudski oblik.
  • Linda Larkin u ulozi Jasmine (engleski: Jasmine), princeze Agrabaha, kojoj je dosadio život u kraljevskoj palači. Larkin je izabrana za ulogu Jasmine devet mjeseci nakon audicije i morala je prilagoditi svoj piskutavi glas da bi odgovarao onom kojeg su producenti tražili za taj lik.[7] Jasminin glavni animator bio je Mark Henn. Lea Salonga posuđuje glas u dijelovima kad Jasmina pjeva.[8]
  • Jonathan Freeman u ulozi Jafara, velikog vezira željnog moći. Freeman je prvi dobio ulogu i proveo je godinu dana i devet mjeseci snimajući svoj dijalog. Kasnije je prilagodio glas nakon što su uloge dobili Weinger i Larkin jer je smatrao da "Jafar mora izgledati kao prava prijetnja za Aladina i Jasminu",[9] jer je isprva trebao biti iritantan lik, ali su režiseri zaključili da bi smireni zlikovac bio strašniji.[7] Jafarov glavni animator bio je Andreas Deja, a dijelove u kojima Jafar izgleda kao prosjak i zmija animirala je Kathy Zielinski.[10]
  • Frank Welker u ulozi Abua, Aladinovog kleptomaničnog majmuna piskutavog glasa. Welker glas posuđuje Jasmininom tigru Raji i Špilji čuda.[10] Abuov glavni animator bio je Duncan Marjoribanks, a Raju je animirao Aaron Blaise.
  • Gilbert Gottfried u ulozi Jaga (engleski: Iago), Jafarovog zlobnog, temperamentnog papagaja. Njegov glavni animator bio je Will Finn.
  • Douglas Seale u ulozi sultana, priglupog ali ljubaznog vladara Agrabaha, koji svojoj kćeri Jasmini očajnički pokušava naći prosca. Sultanov glavni animator bio je David Pruiksma.
  • Jim Cummings u ulozi Razoula, predvodnika stražara. Njega i ostale stražare animirali su Phil Young i Chris Wahl.
  • Charlie Adler u ulozi Gazeema, lopova kojeg Jafar pošalje u Špilju čuda na početku filma. Animirao ga je T. Daniel Hofstedt.
  • Corey Burton u ulozi princa Achmeda, bahatog princa koga princeza Jasmina odbija za prosca.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b "Aladdin box office info". Box Office Mojo. Arhivirano s originala, 15. 2. 2009. Pristupljeno 17. 3. 2009.
  2. ^ Abbott, Jim (5. 1. 1993). "As Genie, mom helped grant son's wish for 'Aladdin' role". St. Paul Pioneer Press. Arhivirano s originala, 2. 6. 2009. Pristupljeno 21. 12. 2015.
  3. ^ Caporaso, Jenna; Trucks, Leigh; Pompa, Andrew (27. 2. 1994). "Aladdin's Voice Speaks". The Charlotte Observer. Arhivirano s originala, 16. 4. 2009. Pristupljeno 21. 12. 2015.
  4. ^ Meslow, Scott (28. 10. 2011). "How Celebrities Took Over Cartoon Voice Acting". The Atlantic. Pristupljeno 3. 5. 2015.
  5. ^ Labrecque, Jeff (12. 8. 2014). "Robin Williams in 'Aladdin': Animator Eric Goldberg remembers drawing Genie". Entertainment Weekly. Pristupljeno 21. 12. 2015.
  6. ^ Daly, Steve (4. 9. 1992). "Disney's Got A Brand-New Baghdad 1". Entertainment Weekly. Arhivirano s originala, 6. 8. 2011. Pristupljeno 21. 12. 2015.
  7. ^ a b Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom popup
  8. ^ "Disney Legends: Lea Salonga". Disney.com. Pristupljeno 26. 12. 2011.
  9. ^ Hill, Jim (13. 6. 2011). "Jonathan Freeman returns as Jafar in new stage musical version of Disney's "Aladdin"". Jim Hill Media. Arhivirano s originala, 20. 8. 2019. Pristupljeno 26. 12. 2011.
  10. ^ a b Greška kod citiranja: Nevaljana oznaka <ref>; nije naveden tekst za reference s imenom comm1

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]