Snježno kraljevstvo

Ovo je bio istaknuti članak mjeseca.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Snježno kraljevstvo
Izvorni naslovFrozen
Režiser
ProducentPeter Del Vecho
Scenarist(i)
  • Jennifer Lee
  • Chris Buck
  • Shane Morris
Uloge
Muzika
Kinematografija
  • Scott Beattie
  • Mohit Kallianpur
MontažaJeff Draheim
Produkcija
DistributerWalt Disney Studios Motion Pictures
Premijera
Trajanje102 minute[2]
ZemljaSAD
JezikEngleski
Budžet150 miliona dolara[3][4]
Zarada1,280 milijardi dolara[4]
NasljednikGroznica Snježnog kraljevstva

Snježno kraljevstvo (engleski: Frozen), također poznat kao Zaleđeno kraljevstvo, jest američki muzičko-fantastični računarsko animirani 3D film kompanije Walt Disney Animation Studios koji je objavio Walt Disney Pictures,[5] te 53. animirani film Disneyja. Film je inspirirala "Snježna kraljica", bajka iz 1844. autora Hansa Christiana Andersena.[6] Film prati Princezu Annu na putu kroz kraljevstvo Arendella da pronađe svoju sestru, Kraljicu Elsu, nakon što Elsa slučajno prekrije cijelo kraljevstvo ledom kad izgubi kontrolu svoje čarolije.

Scenarij filma napisala je Jennifer Lee, i film je bio odobren 2011. Lee je također režirala film uz Chrisa Bucka. Glasove glavnim likovima posuđuju Kristen Bell, Idina Menzel, Jonathan Groff, Josh Gad, i Santino Fontana. Kompozitor pjesama bio je Christophe Beck, dok su pjesme napisali Robert Lopez i Kristen Anderson-Lopez.

Premijera filma bila je u holivudskom kinu El Captain 19. novembra 2013,[7] te je bio ograničeno objavljen u kinima 22. novembra, i dobio širu objavu 27. novembra. Film je dobio pohvalu za animaciju, scenarij, temu, muziku i glasovne glumce; neki kritičari smatraju Snježno kraljevstvo najboljim animiranim filmom kompanije od renesanse iz 1990-ih.[8][9] Film je također bio veliki komercijalni uspjeh, sa zaradom od 1,280 milijardi dolara međunarodno, 400 miliona dolara u SAD-u i Kanadi, i 247 miliona dolara u Japanu, uz budžet od 150 miliona. Film je zaradio više od Priče o igračkama 3 (također u Disneyjevoj distribuciji), prethodnog animiranog filma s najvećom zaradom. Također je bio mjuzikl s najvećom zaradom dok ga nije prestigla prerada Kralja lavova iz 2019. Peti je film s najvećom zaradom svih vremena, film s najvećom zaradom 2013. godine, i treći film s najvećom zaradom u Japanu. Također je bio najuspješniji film sa ženskim režiserom kad je riječ o zaradi u SAD-u, dok ga nije prestigao Wonder Woman Warner Bros. Picturesa.[10] S 18 miliona prodaja na kućnim medijima 2014. godine, jedan je od najprodavanijih filmova u SAD-u. U januaru 2015. postao je najprodavaniji Blu-ray u SAD-u.[11]

Snježno kraljevstvo osvojilo je dva Oscara; najbolji animirani film i najbolja originalna pjesma (za pjesmu "Sad je kraj"; izvorno "Let It Go"),[12] Zlatni globus za najbolji animirani film,[13] pet Nagrada Annie (uključujući najbolji animirani film),[14] dva Grammyja; najbolja kompilacijska zvučna podloga za vizualni medij i najbolja pjesma napisana za vizualni medij ("Sad je kraj"),[15] nagradu BAFTA za najbolji animirani film,[16] te dvije filmske nagrade za film po izboru kritičara; najbolji animirani film i najbolja originalna pjesma ("Sad je kraj").[17] Kratkometražni crtani nastavak, Groznica Snježnog kraljevstva, izašao je 23. marta 2015. i bio prikazan u kinima prije igrane adaptacije Pepeljuge.[18] Animirani kratki film zvan Olafova pustolovina izašao je 22. novembra 2017. i bio prikazan u kinima prije filma Coco i velika tajna. Snježno kraljevstvo 2, dugometražni nastavak, stigao je u kina 22. novembra 2019.[19][20][21]

Radnja[uredi | uredi izvor]

U dalekom kraljevstvu Arendellu žive dvije sestre, Elsa i Anna. Elsa i Anna su kćerke kralja Agnarra i kraljice Idune od Arendella. Elsa, starija kćerka, rođena je s magičnim moćima. Može kontrolirati led, stvarati pahuljice i snijeg, i mnogo više. Jedne noći su se Anna i Elsa igrale u dvorcu, ali se Anna previše zabavljala dok je skakala po snježnim stubovima koje je Elsa pravila. Kad je Elsa pokušala napraviti još jedan stub, pogodila je Annu u glavu sa štapom leda. Roditelji su Annu odveli do trolova koje vodi Dida Trol, trol koji može izliječiti Anninu ozlijedu. Dida preporuči da Elsa sakrije njene moći od Anne, jer ih se Anna neće sjetiti kad se probudi. Elsini roditelji zatvore kapije dvorca i ne dopuste Elsi i Anni da vide ostatak svijeta, te zaključaju Elsu u svojoj sobi gdje joj magija postaje jača. Jednog dana Agnarr i Iduna odu na put brodom, ali brod potone u oluji. Tri godine kasnije stigne Elsina krunidba. Elsa nije uzbuđena jer misli da će ljudi saznati da ima čarobne moći, ali je Anna spremna upoznati nove ljude i zabaviti se nakon što je bila zaključana mnogo godina. Izvan dvorca upozna šarmantnog muškarca Hansa u kojeg se zaljubi. Anna se brzo vrati u dvorac gdje je Elsa proglašena službenom kraljicom Arendella. Nakon krunidbe stigne velika proslava gdje Anna i Elsa popričaju. Iako su bile odvojene godinama, još uvijek se vole. Na proslavi Anna ugleda Hansa, i sklope vezu. Anna se želi udati za Hansa i dopustiti mu da se useli u dvorac. Kada pitaju za Elsin blagoslov, Elsa se prepadne i zapovijedi slugama da potjeraju sviju i zatvore kapiju. Dok se Anna i Elsa svađaju, Anna slučajno skine Elsine rukavice i otkrije njene moći. Anna je iznenađena jer je zaboravila na njene moći. Elsa pobjegne iz Arendella na sjevernu goru i Anna ju prati.

Anna se nađe u Malom dućančiću lutajućeg Oakena i sauni, gdje upozna Kristoffa i njegovog soba Svena. Kristoff zna gdje bi Elsa mogla biti, ali dok priča s Annom biva izbačen iz dućana kad uvrijedi vlasnika. Anna kupi opremu i mrkve koje trebaju Kristoffu i Svenu, i natjera ih da joj pomognu pronaći sestru. Na putu do gore pronađu živog snješka Olafa. Olafa je napravila Elsa tokom pjesme "Sad je kraj", i također bi pravila neživog snješka za Annu kad je bila mala. Anna se sjeti Olafa kada kaže da "voli tople zagrljaje". Olaf upozna grupu i s njima ode do sjeverne gore. Anna pronađe veliki dvorac od leda. Sama uđe u dvorac i pokuša popričati s Elsom. Kada Elsa ne pristane na Anninu ponudu povratka u Arendelle, Anna objasni da je Elsa stvorila vječnu zimu i mora ju pretvoriti u ljeto. Elsa kaže da ne zna kako se riješiti zime, i zbog stresa napravi oluju u dvorcu. Olujom slučajno pogodi Annu u srce. Nakon oluje potjera Annu s ogromnim čudovištem od snijega. Kristoff, Sven, Anna i Olaf pobjegnu i Kristoff Annu odvede trolovima, koji su ga usvojili kad je bio mal. Dida Trol objasni da se udarac leda u srce samo može izliječiti činom prave ljubavi.

Dok su Kristoff i Anna na putu, Hans posjeti Elsin ledeni dvorac i onesvjesti je uz vojsku vojvode od Smislograda. Vojska Elsu zarobi u ćeliji. Kristoff vrati Annu u Arendelle gdje ona pokuša poljubiti Hansa. Dok su Hans i Anna u privatnoj sobi, Hans otkrije da pokušava ubiti Annu i Elsu i zavladati kraljevstvom. Hans ostavi Annu u hladnoj sobi i pokuša ubiti zarobljenu Elsu, ali sazna da je Elsa pobjegla iz ćelije. Olaf pronađe Anninu sobu i odvede je vani da pronađe Kristoffa nakon što primijeti da je on njena prava ljubav. Vani je velika oluja u kojoj se Elsa izgubila. Hans pronađe Elsu i kaže joj da je Anna već mrtva. Elsa počne plakati, i dok ne gleda, Hans je pokuša ubiti mačem. Kristoff i Sven ugledaju Annu koja je izgubila Olafa. Anna vidi kako Hans pokušava ubosti Elsu, i stane pred njega da ga zaustavi. Prije nego što je dotakne mač, Anna se smrzne. Hans se onesvijesti zbog udarnog vala, i Elsa vidi Annino smrznuto tijelo pred njom. Elsa joj zagrli tijelo i počne plakati. Elsin zagrljaj je čin prave ljubavi koji odmrzne Annu. Elsa ljubavi pretvori zimu u ljeto. Na kraju filma je Hans uhapšen, Anna poljubi Kristoffa, te kupi njemu i Svenu nove sanke, Elsa napravi Olafu oblak iz kojeg pada snijeg tako da se ne rastopi, i kapija je ponovo otvorena.

U sceni nakon odjavne špice, snježno čudovište, koje je Olaf nazvao Marshmallow, pronađe Elsinu krunu u ledenom dvorcu. Marshmallow stavi krunu na glavu i nasmije se.

Kristen Bell, glas Anne,[22] na premijeri

Glasovi[uredi | uredi izvor]

Ime lika Glas
Anna Pet godina Livvy Stubenrauch (dijalog)[23]
Katie Lopez (vokal)[24]
Devet godina Agatha Lee Monn[23]
Osamnaest godina Kristen Bell[23]
Elsa Osam godina Eva Bella[23]
Dvanaest godina Spencer Lacey Ganus[23]
Dvadeset i jedna godina Idina Menzel[25]
Kristoff Osam godina Tyree Brown[26]
Odrasli Jonathan Groff[27][28]
Olaf Josh Gad[29]
Hans Santino Fontana[27]
Vojvoda od Smislograda Alan Tudyk[29]

Pjesme[uredi | uredi izvor]

Originalni naziv Prijevod[a][30] Izvođači
Original Prijevod[30]
Lik(ovi) Pjevač(i)
"Frozen Heart" "Moćni led" Prodavači leda Postava
"Do You Want to Build a Snowman?" "Da li bi da praviš snješka?" Anna Katie Lopez (prva strofa)[24]
Agatha Lee Monn (druga strofa)[31]
Kristen Bell (zadnja strofa)[22]
Aleksandra Gajić
Asja Mekić
Hana Guska
"For the First Time in Forever" "Po prvi put u svom životu" Anna
Elsa
Kristen Bell[22]
Idina Menzel[25]
Hana Guska
Ana Jovančić
"Love Is an Open Door" "Ljubav je meni spas" Anna
Hans
Kristen Bell[22]
Santino Fontana[27]
Hana Guska
Aleksandra Cinco
"Let It Go" "Sad je kraj" Elsa Idina Menzel[25] Ana Jovančić
"Reindeer(s) Are Better Than People" "Irvas je bolji od ljudi" Kristoff Jonathan Groff[27][28] Haris Begović
"In Summer" "Na ljeto" Olaf Josh Gad[29] Una Bjelica
"For the First Time in Forever" (reprise) "Po prvi put u svom životu" (repriza) Anna
Elsa
Kristen Bell[22]
Idina Menzel[25]
Hana Guska
Ana Jovančić
"Fixer Upper" "Nedopečen" Trolovi Postava

Razvoj[uredi | uredi izvor]

Počeci[uredi | uredi izvor]

Disney je eksperimentirao s idejom igranog-animiranog biografskog filma o piscu Hansu Christianu Andersenu u 1937. prije decembarske premijere Snjeguljice i sedam patuljaka, prvog ikad dugometražnog crtanog filma.[32] Walt Disney je u martu 1940. preporučio da se igrani segmenti filma snimaju u studiju producenta Samuela Goldwyna, i da se animirani dijelovi naprave u Disneyjevom studiju. Animirani segmenti bi se bazirali na nekim od Andersenovih najpoznatijih bajki poput "Male sirene", "Djevojčice sa šibicama", "Olovnog vojnika", "Snježne kraljice" (koja je inspirirala Snježno kraljevstvo), "Palčice", "Ružnog pačeta", "Crvenih cipelica" i "Carevog novog ruha". Studiju je bilo teško adaptirati "Snježnu kraljicu" modernoj publici. Čak je i u 1930-ima i 1940-ima bilo očito da su Andersenove priče imale sjajnog filmskog potencijala, ali je lik Snježne kraljice bio previše problematičan. Nakon što su se Sjedinjene Američke Države pridružile Drugom svjetskom ratu, studio Disney morao se fokusirati na pravljenje animirane propagande. Kolaboracija Disney i Goldwyna zaustavljena ja 1942. Goldywn je sam napravio igrani film u 1952. Sve bajke bile su prepričane putem pjesme i baleta, bez animacije. Film je nominiran za šest Oscara. Disney je morao otkazati produkciju svih filmova o Andersenu.[33] Za neke bajke, poput "Male sirene" i "Carevog novog ruha", Disney bi kasnije napravio animirane adaptacije, uključujući istoimenu adaptaciju "Male sirene" i adaptaciju "Carevog novog ruha" zvanu Careva nova ćud, ali su oba filma izašla mnogo godina nakon planiranog filma o Andersenu (Mala sirena izašla je 1989, a Careva nova ćud 2000).

Kasniji pokušaji[uredi | uredi izvor]

U 1990-ima,[34] Walt Disney Animation Studios počeo je razvijati noviju adaptaciju "Snježne kraljice" nakon velikog uspjeha njihovih novijih flmova tokom renesanse (1989–1999), ali je rad na projektu bio prekinut 2002. kada je Glen Keane napustio projekt da radi na Vrlo zapetljanoj priči (2010).[35] Harvey Fierstein prenio je svoju ideju za adaptaciju Disneyju, ali je njegova ideja odbačena.[33] Paul i Gaëtan Brizzi, Dick Zondag i Dave Goetz također su pokušali napraviti svoju verziju filma, ali nisu uspjeli.[33] Nakon mnogo neuspješnih pokušaja u 2000-tima, Disney je ponovo napustio rad na adaptaciji.[32] Tokom jednog od ovih pokušaja Michael Eisner, tadašnji glavni izvršni direktor za The Walt Disney Company, podržavao je ideju za film o "Snježnoj kraljici", i htio ga je napraviti s Johnom Lasseterom, Pixarovim režiserom koji je osvojio Oscar, nakon Disneyjevog očekivanog obnavljanja ugovora s Pixarom.[36] Međutim, taj se ugovor nije obnovio u januaru 2004.[37] Umjesto ugovora Eisnerov nasljednik, Bob Iger, dogovorio se s Pixarom i Disneyjem o kupnji Pixara za 7,4 milijarde dolara. John Lasseter potom je unaprijeđen na glavnog kreativnog direktora Disneyja i Pixara.[38][39]

Sljedeći pokušaj bio je 2008. kada je Lasseter uvjerio Chrisa Bucka (surežisera Tarzana, koji je izašao nekoliko godine prije u 1999) da se vrati Disneyju nakon što je bio zaposlen u Sony Pictures Animationu (gdje je također bio surežiser na filmu Divlji valovi, koji je bio nominiran za Oscar 2007. godine); tog je septembra Buck dao mnoge ideje Lasseteru, i jedna od ideja je bila adaptacija "Snježne kraljice".[32] Buck je rekao da inspiracija za film zapravo nije bila bajka Andersena, već je htio "napraviti nešto drugo s definicijom ljubavi". "Disney je već napravio svar s "ljubljenjem princa", pa sam mislio napraviti nešto novo", objasnio je.[40] Lasseteru se zapravo svidjela ideja adaptacije, i mislio ju je napraviti još kad je radio s Disneyjem na Priči o igračkama 1990-ima. Kada je vidio neke produkcijske skice Disneyjevih prijašnjih pokušaja, rekao je da se "oduševio".[32] Naslov u ranijim fazama razvoja bio je Anna and the Snow Queen (bosanski: Anna i Snježna kraljica), i trebao je biti tradicionalno animiran.[41] Josh Gad, glas Olafa, rekao je da se pridružio filmskoj ekipi u ranijim fazama kada je film bio sličniji Andersenovoj bajci, i Elsi je glas trebala davati Megan Mullally.[42] Disney je ponovo shvatio da će biti teško pretvoriti lik Snježne kraljice u nešto moderno i film je pao u razvojni pakao 2010.[43][44]

Revitalizacija[uredi | uredi izvor]

Nakon uspjeha Vrlo zapetljane priče 22. decembra 2011, Disney je najavio novi film s naslovom Frozen i datumom premijere (27. novembra 2013).[45] Jedan mjesec kasnije potvrđeno je da će film biti animiran u stereoskopskom 3D-u, umjesto prvobitnog 2D-a jer su u scenariju bili događaji koje bi bilo veoma teško tradicionalno animirati.[35] Kristen Anderson-Lopez i Robert Lopez pridružili su se projektu i počeli pisati pjesme u januaru 2012.[46] Nekoliko mjeseci kasnije, tačnije 5. marta 2012, najavljeno je da će Chris Buck biti režiser, a da će producenti biti John Lasseter i Peter Del Vecho.[47]

Nakon ponovnog početka razvoja, pojavio se problem za Bucka i Del Vecha, i problem je bio lik Snježne kraljice, koja je u početku bila negativka.[33] Studio ima tradiciju prikazivanja animiranih filmova u razvoju svakih dvanaest sedmica, a zatim održava duge "sesije bilješki" u kojima njegovi režiseri i scenaristi različitih projekata daju opsežne "bilješke" o međusobnom radu.[48][49][50]

Buck i Del Vecho predstavili su svoje skice Lasseteru, a cijeli produkcijski tim prekinuo je konferenciju da čuje njegova razmišljanja o projektu.[33] Umjetnički direktor Michael Giaimo kasnije je Lassetera proglasio "izmjenjivačem igre" filma: "Sjećam se da je John rekao da je najnovija verzija priče o "Snježnoj kraljici" koju su Chris Buck i njegov tim smislili bila zabavna, vrlo vedrog srca. Ali likovi nisu odjeknuli. Nisu višestrani. Zbog toga je John smatrao da se publika neće moći povezati s njima."[33]

Zatim se produkcijski tim obratio problemima filma, izradivši nekoliko varijacija priče o "Snježnoj kraljici" sve dok se likovi i priča nisu osjetili relevantnima. U toj je fazi prvi veliki proboj bila odluka da se glavna junakinja filma Anna (koja se temeljila na liku Gerde iz "Snježne kraljice") preradi kao mlađa sestra Else, čime je djelotvorno uspostavljena porodična dinamika između likova.[33][51][52] To je bilo neobično zbog toga što se odnosi između sestara rijetko koriste kao glavni element radnje u američkim animiranim filmovima, s izuzetnom iznimkom Disneyjevog filma Lilo i Stitch.[32] Kako bi u potpunosti istražili jedinstvenu dinamiku takvih veza, Disney Animation sazvao je "Sestrinjski samit", na kojem su žene iz studija koje su odrasle sa sestrama zamoljene da razgovaraju o svojim vezama sa svojim sestrama.[32]

Pisanje scenarija[uredi | uredi izvor]

Jennifer Lee, scenaristica filma

U martu 2012. Jenifer Lee, jedna od scenarista filma Krš i lom, pridružila se produkcijskoj ekipi.[53][54][55] Prije nego što se pridružila, prijašnji scenaristi i tekstopisci su "implodirali",[46] što je dopustilo tekstopiscima da "dodaju dosta svog DNK-a "novom scenariju.[46] Produkcijski tim je "u suštini ponovo započeo i … imao 17 mjeseci," zbog čega je "raspored bio intenzivan" i implicirao da "su jako brzo morali donijeti puno odluka".[55]

Dok su razvijali priču Jennifer Lee i Chris Buck crpili su utjecaj iz nekoliko izvora. Rekli da je najviše utjecaja imala država Norveška. Kad je umjetnički tim posjetio državu, inspirirala ih je kultura i okoliš. Uz to su spomenuli nekoliko filmova koji su imali utjecaj, uključujući filmove Miyazakija i filmove Davida Leana (najznačajnije Lawrence od Arabije i Doktor Živago), i rekli su da ih je inspirirala smisao "epske avanture i taj veliki opseg i razmjeri, a zatim i intimnost smiješnih neobičnih likova."[56]

Jennifer Lee rekla je da su neki koncepti odmah bili utemeljeni, kao pjesma "Frozen Heart" (u prijevodu "Moćni led"): "To je bio koncept uz frazu … čin prave ljubavi rastopiti će smrznuto srce."[55] Također su već odlučili da će čin prave ljubavi biti emocionalne veze, a ne romantične, tako da bi "Anna spasila Elsu. Nismo znali ni kako ni zašto."[55] Lee je rekla da joj je Edwin Catmull, predsjednik Disney Animationa, rekao da treba "osvojiti kraj. Ako ga osvojiš, bit će sjajan. Ako ne, bit će grozan."[48] Završena verzija bila je veoma drugačija od originalne. U originalu je Elsa bila zla od početka, i otela je Annu s njenog vjenčanja da joj smrzne srce i napadne grad s vojskom snježaka.[46] "Cijeli zadnji dio filma pratio je Annu dok pokušava poljubiti Hansa, i Elsa bi ju zaustavljala."[55] Buck je otkrio da je u originalnoj radnji Anna trebala biti saosjećajna i fokusirala se na njenom životu kao "zamjena" umjesto "nasljednica".[57] Revitalizirana radnja više bi se fokusirala na muziku i komediju s manje akcije i avanture."[53]

Pisanje pjesme "Let It Go" bio je velik prodor. Lopez i Anderson-Lopez morali su ponovo zamisliti Elsu kao više kompleksan, ranjiv i saosjećajan lik.[51] The Daily Telegraph rekao je da su tekstopisci vidjeli Elsu kao "uplašenu djevojku koja ne zna kontrolirati i prihvatiti svoj dar", i manje kao zlikovkinju.[58] Del Vecho rekao je da su zbog pjesme "Let It Go" shvatili Elsin lik i ponovo napisali prvi dio filma, samo su promijenili Elsu u junakinju.[50]

Još jedan prodor bio je razvoj zapletnog zaokreta gdje princ Hans, ko nije ni bio u ranijim nacrtima, otkriva da je zlikovac.[50] Del Vecho rekao je: "Ako smo htjeli da kraj bude iznenađujući, morali smo uvjeriti publiku da je Hans odgovor … ali ispada da nije odgovor, već da je Kristoff odgovor … Ako publika misli da zna odgovor, možeš ih iznenaditi i pretvoriti odgovor u nešto drugo."[50] Lee je rekla da je Hans bio napisan da bude "psihotičan" i "lud".[55] U ranijim je nacrtima Anna trebala flertovati s Kristoffom, ali su mislili da bi ovo zbunilo publiku jer su Anna i Hans već bili zaručeni.[59]

Lee je morala raditi na Anninoj ličnosti. Njene kolege smatrale su da bi Anna trebala biti više povučena i suovisna.[53] Lee se nije složila s njihovim mišljenjem, jer je htjela da ovaj film bude "Annino putovanje, ništa više, ništa manje."[55] Lee je odlučila film pretvoriti u jednostavniju priču o odrastanju, u kojoj Anna "započne kao povučena djevojka, i na kraju nauči više o ljubavi, toliko da nauči o najjačoj mogućoj ljubavi: žrtvovanju."[53] Lee je također morala izbaciti neke scene koje su joj se jako sviđale, kao scena s Annom i Elsom kao tinejdžerice, jer je morala sačuvati njihovu razdvojenost.[53] Za Annin i Elsin odnos inspiracija je bila Leein odnos s vlastitom sestrom.[55][60] U intervjuu s Los Angeles Timesom Lee je svoju sestru zvala "svojom Elsom", i s njom je hodala niz crveni tepih na 86. dodjeli "Oscara".[49] Lee je objasnila da je "jako važan dio mog života bio gubitak moje sestre, i ponovno otkrivanje jedne druge kad smo odrastle."[55]

Tim je također pretvorio Olafa, originalno Elsinog iritantnog pratioca, u Anninog komičnog pratioca.[55] Leeino mišljenje o originalnoj verziji Olafa bilo je "ubijte tog j-nog snješka", i smatrala je Olafa "najtežim likom s kojim smo se trebali nositi."[55] Još jedan problem bio je: kako bi Anna spasila Elsu. Ovaj problem riješio je umjetnik priče John Ripa. Njegova je ideja dobila ovaciju, i Lasseter je rekao da "nikad nije vidio išta slično tome."[32] Još neke ideje koje je produkcijski tim napustio su trol s bruklinskim naglaskom, i regent kojem je glas mogao dati Louis C.K.[55] Ideje su na kraju izbačene jer "nisu mogli strpati toliko stvari u film od 90 minuta."[55] Del Vecho objasnio je da je "postalo sve više komplicirano kad smo dodali više stvari".[61]

Lee je imala veliku ulogu u projektu,[62] i zato su ju Lasseter i Catmull proglasili surežiserom u augustu 2012,[48][63] što je bilo najavljeno u novembru[64] i učinilo Lee prvom režiserskom dugometražnog animiranog filma Walt Disney Animation Studiosa.[50][51][62] Lee je kasnije rekla da joj se jako svidjelo ono što je Chris napravio.[48]

Del Vecho objasnio je da radnja filma "nije funkcionirala" do februara 2013, zbog čega su scenaristi počeli prepisivati scenarij do juna.[61][65][66] Također je rekao da je sve šta su napravili činilo jednostavno nakon što je bilo gotovo, ali da je bilo teško dok su radili.[61] Testno prikazivanje održano je u Phoenixu (Arizona)[60] pred djecom i njihovim roditeljima.[65] Tada su scenaristi shvatili da je film napokon krenuo negdje.[67]

Objava[uredi | uredi izvor]

Peter Del Vecho, Jennifer Lee, i Chris Buck na premijeri

Snježno kraljevstvo objavljeno je u kinima SAD-a 27. novembra 2013, i uz film je bio prikazan novi kratkometražni film o Mickeyju Mouseu, Nabavi si konja.[68] Premijera filma bila je u holivudskom kinu El Capitan 19. novembra 2013.[69] Prije međunarodne objave imao je ograničenu objavu od 22. novembra.[70]

Prije objave filma pjesme "Sad je kraj" i "U ljeto" prikazane su na Disneyjevom D23 Expou; Menzel je pjevala "Sad je kraj" (engleski: Let it Go) uživo na pozornici.[71] Kratka najava objavljena je 18. juna 2013,[72][73] a službena 26. septembra.[74][75][76] Disney je puno reklamirao film u tematskim parkovima. U Disneylandu i Epcotu održavane su sesije upoznavanja i pozdravljanja s glavnim likovima, Annom i Elsom.[77] Atrakcije u kojim se film reklamirao su Fantasyland u Disneylandu, World of Color u Disney California Adventureu, norveški paviljon Epcota, i predstava Disney Dreams! u pariskom Disneylandu.[5][78][79] Disney Consumer Products počeo je proizvoditi i prodavati robu i igračke s temom Snježnog kraljevstva u Disney Storeu i drugim prodavnicama 6. novembra 2013.[80]

Verzija filma s tekstom pjesama na ekranu bila je objavljena u više od 2.057 kina u SAD-u 31. januara 2014. Gledaoci su mogli pjevati pjesme prateći plahuljicu koja bi skakutala po riječima teksta kad bi se trebale pjevati.[81][82][83] Nakon šire objave u Japanu 14. marta 2014, slična verzija s tekstom pjesama prikazana je u nekim kinima od 26. aprila. Snhronizacija na japanskom jeziku lokalizirala je tekst.[84] U Ujedinjenom Kraljevstvu verzija s tekstom pjesama objavljena je 28. novembra 2014.[85]

Kućni mediji[uredi | uredi izvor]

Snježno kraljevstvo je 25. februara 2014. bio digitalno objavljen na servisima Google Play, iTunes Store i Amazon Prime Video.[86] Film je Walt Disney Studios Home Entertainment na formatima Blu-ray objavio 18. marta 2014.[87] Blu-ray ima posebne dodatke,[88][89] kao što su: "The Making of Frozen" (bosanski: Stvaranje "Snježnog kraljevstva"), kratki muzički dokumentarac od tri minute o produkciji filma,[90] D'frosted, priča o adaptiranju originalne bajke u dugometražni film, četiri izbrisane scene s uvodom režisera, kratki film s premijere Nabavi si konja, najava filma, i muzički spotovi pop-verzije pjesme "Sad je kraj" koja se čuje u odjavnoj špici, i izvode je Demi Lovato (engleski), Tini Stoessel (španski, s imenom "Libre Soy"; bosanski: Slobodna sam),[b] i Marsha Milan Londoh (malajski, s imenom "Bebaskan"; bosanski: Pusti to).[c][91][92] Na DVD-u su kratki film Nabavi si konja, najava i muzički spotovi.[88]

DVD i Blu-ray filma prodani su u više od 3,2 miliona primjeraka nakon prvog dana objave, što ga čini jednom od najuspješnijih filmova s objavom na kućnim medijima, a na Amazonu je najuspješniji disk za djecu ikad.[93] Digitalna objava filma također drži rekord najbrže preuzete digitalne objave ikad.[94][95] U Ujedinjenom Kraljevstvu film je jedan od najuspješnijih objava na kućnim medijima 2014.[96]

Film je ponovo bio objavljen na DVD-ima i digitalnim platformama 18. novembra 2014, ovaj put s tekstovima pjesama, kao u kinima.[97][98] Dana 1. oktobra 2019. film je objavljen u formatu 4K Ultra HD Blu-ray.[99]

U Bosni i Hercegovini DVD filma na hrvatskom jeziku objavio je Tropik,[100] dok je na lokaliziranom sajtu HBO GO dostupna verzija na engleskom, hrvatskom, slovenskom i srpskom, s titlovima na svim navedenim jezicima, i na makedonskom.[101]

Međunarodno[uredi | uredi izvor]

Disney Character Voices International objavio je lokalizacije filma na više od 40 jezika.[102] Države / područja u kojima je film bio objavljen su:

Prijem[uredi | uredi izvor]

Box Office[uredi | uredi izvor]

Međunarodno je Snježno kraljevstvo zaradilo više od 1,280 milijardi dolara.[4] Računajući u sve troškove, Deadline Hollywood procijenio je da je film zaradio preko 400 miliona dolara.[138] Snježno kraljevstvo je peti film s najvećom zaradom,[139] animirani film s najvećom zaradom,[140][141] film s najvećom zaradom 2013,[142] treći film s najvećom zaradom kompanije Walt Disney Pictures, i osmi film s najvećom zaradom u distribuciji Disneyja.[143] Film je međunarodno zaradio 110,6 miliona dolara u svom prvom vikendu objave.[144] Film je zaradio više od milijardu dolara do 2. marta 2014, tačno 101 dan nakon objave, što ga čini osamnaestim filmom u historiji, sedmim filmom u Disneyjevoj distribuciji, petim filmom koji nije nastavak,[145] drugim filmom iz 2013. u Disneyjevoj distribuciji (nakon Iron Mana 3), i prvim animiranim filmom od Priče o igračkama 3 koji je to postigao.[146]

Bloomberg Business izvijestio je u martu 2014. da su vanjski analitičari ukupni trošak filma projicirali na otprilike 323 do 350 miliona dolara za proizvodnju, marketing i distribuciju, a također su predviđali da će film generirati 1,3 milijarde dolara prihoda od prodaje ulaznica na blagajnama, digitalnih preuzimanja, diskova i televizijskih prava.[147]

Kritike[uredi | uredi izvor]

Kritičari su povalili Snježno kraljevstvo,[148] i često je pozitivno uspoređeno s filmovima Disneyjeve renesanse, naročito s Malom sirenom, Ljepoticom i zvijeri, Aladinom i Kraljem lavova.[149][150][151][152] Neki novinari smatraju da je uspjeh ovog filma zapravo započeo drugu renesansu Disneyja.[153][154] Muzika, scenarij, animacija, teme i vokalne izvedbe, pogotovo izvedbe Bell (Anne), Menzel (Else), i Gada (Olafa), pogotovo su pohvaljene.[155] Kritičari su posebno pohvalili pjesmu "Sad je kraj".[156][157][158] Prema agregatoru recenzija Rotten Tomatoes, 90% kritičara dalo je filmu pozitivnu ocjenu na osnovu 241 recenzija, s prosječnom ocjenom 7,69/10. Sajtov konsenzus kritičara kaže: "Prekrasno animirano, pametno napisano i opskrbljeno pjesmama, Snježno kraljevstvo dodaje još jedan dostojan ulazak u Disneyjev kanon."[159] Agregator Metacritic izračunao je ocjenu 74/100 na osnovu 43 recenzije, ukazujući na "opšte povoljne ocjene".[160] CinemaScore dao je filmu "A+" na ljestvici od F do A+ prema anketi koja je održana na prvom vikendu prikazivanja.[161][162] Fandango je održao anketu među hiljadu kupaca ulaznica; 75% kupaca pogledalo je film barem jedanput, a 52% dvaput. 55% gledaoca odlučilo je da im je "Sad je kraj" omiljena pjesma, 21% da je "Da li bi da praviš snješka?" najbolja pjesma, a 9% je odlučilo da je "Po prvi put u mom životu" najbolja.[163] Richard Corliss od časopisa Time i Kyle Smith od novina New York Post proglasili su Snježno kraljevstvo sedamnaestim najboljim filmom 2013.[164][165] Alonso Duralde od novina TheWrap napisao je da je film "najbolji animirani mjuzikl Disneyja od tragične smrti Howarda Ashmana, čiji je rad na Maloj sireni i Ljepotici i zvijeri pomogao učiniti studiovu modernu animacijsku diviziju onime što jest danas." Također je rekao "iako malčice zaostaje pri kraju, scenario je sjajan; daje simpatične likove i zanimljive zaokrete i iznenađenja u radnji."[149]

Pohvale[uredi | uredi izvor]

Film je nominiran za mnogo nagrada, od kojih je velik broj i osvojio, te je često nominiran za nagradu najboljeg crtanog filma. Najviše pohvala dobila je pjesma "Sad je kraj". Film je nominiran za dva Zlatna globusa na 71. dodjeli nagrada gdje je postao prvi film Walt Disney Animation Studiosa koji je dobio nagradu za najbolji animirani film.[166] Također je dobio Oscar za najbolji animirani film i za najbolju originalnu pjesmu ("Sad je kraj"),[167] nagradu BAFTA za najbolji animirani film na dodjeli nagrada BAFTA,[168] pet nagrada Annie (uključujući najbolji animirani film),[169][170] i dvije nagrade po izboru kritičara za najbolji animirani film i najbolji originalnu pjesmu ("Sad je kraj").[171] U sličnim je kategorijama film bio nominiran za nagrade Satellite.[172] Zvučna podloga filma osvojila je nagradu za najbolji kompilacijski album za vizualni medij i bio nominiran za najbolji muzički zapis za vizualni medij za vizualni medij na 57. dodjeli "Grammyja". Pjesma "Sad je kraj" također je osvojila Grammy za najbolju pjesmu iz vizualnog medija.[173][174][175][176]

Nasljeđe[uredi | uredi izvor]

Kulturni utjecaj[uredi | uredi izvor]

Snježno kraljevstvo bilo je veliki komercijalni i kritički hit. Ali je također bio privlačan djeci; film je poznat po tome što su pjesme bile veoma popularne, i djeca koja su gledala film ne bi prestala pjevati pjesme i citirati likove.[177] O velikoj popularnosti filma i njegovih pjesama izvijestili su mnogi portali širom SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.[178][179][180] Mnogi su novinari primijetili da su djeca pjevala pjesme i citirala film toliko da bi stvarali nemir njihovim roditeljima, nastavnicima i drugima.[181][182][183] Neke slavne ličnosti izjavile su im djeca opsjednuta Snježnim kraljevstvom, kao npr. Amy Adams (koja je imala glavnu ulogu u Disneyjevom filmu Začarana),[184] David Cameron,[185] Ben Affleck,[186] Kevin Costner,[187] i Vince Vaughn.[188] Kad je Terry Gross intervjuirala tekstopisce (Lopez i Anderson-Lopez) na NPR-u u aprilu 2014, rekli su da nisu mogli zamisliti da će film postati toliko uspješan.[189]

Kolumnist Joel Stein napisao je članak o svom sinu Laszlu za časopis Time. Članak je bio o Laszlovoj frustraciji s popularnosti Snježnog kraljevstva. Laszlo je održao intervju s Kristen Bell (glasom Anne) preko Skypea, i pitao ju je zašto je film napravljen.[190] Kad ju je Laszlo pitao je li očekivala uspjeh i kulturni utjecaj filma, objasnila je da nije.[190] The Hollywood Reporter intervjuirao je scenaristicu filma (Jennifer Lee) u decembru 2014. Lee je objasnila da se prestala zahvaljivati ljudima kad bi pohvalili film, već bi im se ispričala jer je bila svjesna koliko su djeca pjevala pjesme.[191][192][193] Lee je također pokazala film svojoj kćerki da ju inspirira sa snažnim ženskim likovima, i pomogne jer su njenu kćerku zlostavljali nasilnici u školi;[191] uz to je priznala da su i nju samu zlostavljali nasilnici kad je bila mala, i zato je bila sretna kad su njenu kćerku inspirirale Anna i Elsa.[191]

Izvještaj o najčešćim imenima beba 2014, koje je objavio BabyCenter, pokazuje da Elsa bilo 88. najčešće ime za djevojčice te godine. To ime nikad nije bilo u prijašnjim izvještajima BabyCentera.[194] Sarah Barret, jedna od direktorica sajta, objasnila je da je Anna puno češće ime, ali da je Elsa "više jedinstveno, i uz to je Elsa jako moćna junakinja i sjajan uzor."[195] Potpredsjednica britanske verzije Disney Channela, Anna Hill, rekla je da je oduševljena činjenicom da je Elsa postalo popularno ime.[195] Googleov izvještaj iz 2014. pokazuje da je Snježno kraljevstvo najtraženiji film te godine.[196][197] Google Play Store proglasio je film i njegovu zvučnu podlogu filmom i muzičkim albumom godine (što znači da su najprodavaniji film i muzički album te godine).[198] S više od 30 miliona preuzimanja putem BitTorrenta, film je drugi najčešće piratirani film 2014.[199][200]

Disney je najavio dugometražni nastavak marta 2015, zbog čega su Agence France-Presse i Toronto Star objavili komične priče gdje su zadirkivali roditelje koji su bili ogorčeni popularnosti filma, rekavši da će poludjeti zbog nastavka.[201][202]

Fondacija Udruženja pisaca navodi Snježno kraljevstvo kao film s jednim od najboljih scenarija iz 2010. godine, hvaleći ga kao film koji podmeće "rigidno uspostavljene priče i likove".[203]

Franšiza[uredi | uredi izvor]

Glumice u kostimima Else i Anne nastupaju u Disneylandu

Ovim filmom ustanovljena je istoimena medijska franšiza. Bob Iger najavio je brodvjeski pozorišni mjuzikl u januaru 2014.[204][205] U februaru 2014. Iger je rekao da Snježno kraljevstvo ima "potencijal za franšizu",[206] ali je brzo (u maju iste godine) rekao da je Snježno kraljevstvo jedna od "pet najuspješnijih franšiza Disneyja".[207][208] Uspjeh filma značio je brza i jako velika neštasica robe u SAD-u,[209][210][211][212][213] i u drugim državama tokom aprila 2014.[214][215][216][217][218][219][220][221] Zbog ovoga su se cijene za tematske lutke i igračke postale veoma visoke, ali su same igračke postale kvalitetnije i ograničeno objavljene. Cijene kostima likova su također postale puno veće.[211][212] Nestašica je riješena gotovo godinu dana nakon objave filma (u novembru 2014),[222] i do tada je Disney prodao više od tri miliona tematskih kostima samo u Sjevernoj Americi.[223] U Disneyjevim zabavnim parkovima održavane su sesije upoznavanja likova iz filma, i mnogi su čekali više od četiri sata u redovima za ove sesije. Sesije upoznavanja trebale su biti privremene i tu samo za reklamiranje filma, ali su ih upravnici zadržali zbog popularnosti.[77][209] Disney's Hollywood Studios započeli su privremeni događaj (Frozen Summer Fun).[224] Vožnja Maelstrom iz norveškog paviljona Disney Worldovog Epcota maknuta je 12. septembra 2014, i zamijenjena atrakcijom Frozen Ever After 2016.[225][226] Disney California Adventure napravio je pozorišni mjuzikl zvan Frozen – Live at the Hyperion 27. maja 2016. u pozorištu Hyperion Theater. Mjuzikl je zamijenio Hyperionovu prijašnju predstavu, Aladin.[227] Izdavač Random House prodao je više od 8 miliona knjiga o filmu.[228] Turoperatori, uključujući Adventures by Disney, dodali su još obilazaka Norveške kao odgovor na sve veću potražnju tokom 2014.[229][230]

U međuvremenu, producenti serije Jednom davno (koju je napravio ABC Studios, Disneyjeva podružnica) samostalno su dobili prava od ABC-ja i Disneyja za crossover o Snježnom kraljevstvu za četvrtu sezonu. Ideja je bila otrkivena na kraju treće sezone maja 2014, i sezona se emitirala te jeseni.[231][232][233] Televizijski specijal The Story of Frozen: Making a Disney Animated Classic emitirao se na ABC-ju 2. septembra 2014. Film je dokumentarac o produkciji filma.[234][235][236] Na kraju specijala Lasseter je najavio kratki film koji se prikazivao u kinima prije igrane verzije Pepeljuge 13. marta 2015, imena Groznica Snježnog kraljevstva (engleski: Frozen Fever).[237][238][239][240] Feld Entertainmentova klizačka predstava Disney on Ice uvela je predstavu o Snježnom kraljevstvu 4. septembra 2014. na areni Amway u Orlandu, Floridi.[241][242]

Dok se film The Making of Frozen: Return to Arendelle emitirao na ABC-ju, najavljen je drugi kratki film zvan Olafova pustolovina (engleski: Olaf's Frozen Adventure).[243] Prikazivan je u kinima prije Pixarovog filma Coco i velika tajna 22. novembra 2017, i na ABC-ju je emitiran 14. decembra 2017.[244][245] U videoigri iz 2019, Kingdom Hearts III, Arendelle se pojavljuje kao jedan od svjetova. Videoigra prati radnju filma, i glasovna postava se vratila.[246]

Nastavak[uredi | uredi izvor]

Disney je službeno objavio da je dugometražni nastavak filma Snježnog kraljevstva u razvoju 12. marta 2015, i da su se Buck i Lee vraćaju se kao režiseri, a Del Vecho se vraća kao producent.[247] U intervjuu iz maja 2015. Buck je rekao: "Moramo dokučiti puno stvari, ali barem znamo kuda idemo."[248] U martu 2016. Bell je izjavila da bi snimanje za film trebalo započeti kasnije tog mjeseca,[249] ali u septembru iste godine povukla je svoje ranije komentare, tvrdeći da su pogrešni i objasnila je da je umjesto toga radila na drugim projektima o Snježnom kraljevstvu, poput predstojećeg prazničnog specijala.[250] U aprilu 2017, Disney je najavio da će Snježno kraljevsvto 2 biti objavljeno 27. novembra 2019.[247][251] U julu 2018. godine otkriveno je da su Evan Rachel Wood i Sterling K. Brown u dogovorima da se pridruže projektu, dok je potvrđeno da se Bell, Menzel, i Gad vraćaju.[252]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Napomene[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Koriste se naslovi iz sinhronizacije na srpski jezik.
  2. ^ Verzija se također čuje u odjavnoj špici sinhronizacije na hrvatski jezik.
  3. ^ Marsha Milan također daje glas Elsi u sinhronizaciji na malajski jezik.
  4. ^ Iako nije bilo sinhronizacije na bosanski jezik, Studio Basics napravio je samostalnu pozorišnu adaptaciju filma. Za razliku od izvorne pozorišne adaptacije, mjuzikl prati isti redoslijed događaja kao film, i pjesme su iste.[30] Mjuzikl se također emitirao na kanalima BHT 1 i Hayatovci
  5. ^ Uz sinhronizaciju na ruskom jeziku, ovo je jedan od nekoliko Disneyjevih filmova sa sinhronizacijom na karačajsko-balkarskom jeziku.[129]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Disney's Frozen to Open Five Days Early at the El Capitan Theatre". ComingSoon.net. 7. 10. 2013. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  2. ^ "Search for a Film Classification - Ontario Film Review Board". web.archive.org. 16. 1. 2014. Arhivirano s originala 16. 1. 2014. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. ^ "Box office preview: 'Frozen' ready to storm the chart". EW.com. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  4. ^ a b c "Frozen". Box Office Mojo. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  5. ^ a b Resort, Disneyland. "Disneyland Resort Debuts 'World of Color -- Winter Dreams,' a Merry New Spectacular for 2013 Holiday Season". www.prnewswire.com (jezik: engleski). Pristupljeno 18. 9. 2020.
  6. ^ "Disney's 'Frozen,' a Makeover of 'The Snow Queen' - The New York Times". web.archive.org. 6. 1. 2017. Arhivirano s originala 6. 1. 2017. Pristupljeno 28. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  7. ^ "Disney's 'Frozen' Premiere Turns L.A. Into a Winter Wonderland | Hollywood Reporter". www.hollywoodreporter.com. Pristupljeno 28. 9. 2020.
  8. ^ "Is 'Frozen' a New, Bona Fide Disney Classic? - Esther Zuckerman - The Atlantic Wire". web.archive.org. 5. 11. 2013. Arhivirano s originala 5. 11. 2013. Pristupljeno 5. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  9. ^ "Is 'Frozen' a New, Bona Fide Disney Classic? - Esther Zuckerman - The Atlantic Wire". web.archive.org. 5. 11. 2013. Arhivirano s originala 5. 11. 2013. Pristupljeno 28. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  10. ^ "'Wonder Woman' sequel title revealed | Fox News". web.archive.org. 24. 7. 2017. Arhivirano s originala 24. 7. 2017. Pristupljeno 28. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  11. ^ "All-Time Best-Selling Blu-ray Titles in the United States". The Numbers. Pristupljeno 28. 9. 2020.
  12. ^ "2013 Academy Awards Nominations and Winners by Category". web.archive.org. 28. 2. 2014. Arhivirano s originala 28. 2. 2014. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  13. ^ "Golden Globes 2014: And the winners are..." web.archive.org. 16. 1. 2014. Arhivirano s originala 16. 1. 2014. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  14. ^ "Annie Awards 2014: Complete list of winners and nominees - latimes.com". web.archive.org. 4. 2. 2014. Arhivirano s originala 4. 2. 2014. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  15. ^ "SHOW BITS: : 'Frozen' Soundtrack Fires up With 2 Grammy Wins - ABC News". web.archive.org. 9. 2. 2015. Arhivirano s originala 9. 2. 2015. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  16. ^ "Film in 2014 | BAFTA Awards". web.archive.org. 9. 10. 2014. Arhivirano s originala 9. 10. 2014. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  17. ^ "Critics' Choice Awards: The Winners". web.archive.org. 17. 10. 2014. Arhivirano s originala 17. 10. 2014. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  18. ^ "'Frozen Fever' Short to Debut in Front of Disney's 'Cinderella' | Variety". web.archive.org. 9. 12. 2014. Arhivirano s originala 9. 12. 2014. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  19. ^ "Disney Announces 'Frozen 2′ | Variety". web.archive.org. 12. 3. 2015. Arhivirano s originala 12. 3. 2015. Pristupljeno 29. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  20. ^ "WebCite query result". www.webcitation.org. Arhivirano s originala, 29. 10. 2018. Pristupljeno 29. 9. 2020. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)
  21. ^ Rubin, Rebecca; Rubin, Rebecca (1. 11. 2018). "'Frozen 2' Release Date Moves Up a Week". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 9. 2020.
  22. ^ a b c d e "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 1. 4. 2014. Arhivirano s originala 1. 4. 2014. Pristupljeno 30. 9. 2020. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  23. ^ a b c d e "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 1. 4. 2014. Arhivirano s originala 1. 4. 2014. Pristupljeno 30. 9. 2020. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  24. ^ a b https://www.youtube.com/watch?v=mzZ77n4Ab5E
  25. ^ a b c d "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 1. 4. 2014. Arhivirano s originala 1. 4. 2014. Pristupljeno 30. 9. 2020. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  26. ^ "Tyree Brown | About | Parenthood | NBC". web.archive.org. 27. 8. 2015. Arhivirano s originala 27. 8. 2015. Pristupljeno 30. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  27. ^ a b c d Alexander, Bryan. "'Frozen' defrosts Kristen Bell's Disney dreams". USA TODAY (jezik: engleski). Pristupljeno 30. 9. 2020.
  28. ^ a b "Jonathan Groff Joins Disney's Frozen Voice Cast". ComingSoon.net (jezik: engleski). 19. 12. 2012. Pristupljeno 30. 9. 2020.
  29. ^ a b c "Santino Fontana and Josh Gad Join Disney's Frozen, Starring Jonathan Groff & Idina Menzel | Broadway Buzz | Broadway.com". web.archive.org. 22. 6. 2013. Arhivirano s originala 22. 6. 2013. Pristupljeno 30. 9. 2020.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  30. ^ a b c "Mjuzikl ZALEĐENO KRALJEVSTVO - Official page". Basics škola (jezik: srpski). Pristupljeno 7. 2. 2021.
  31. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 1. 4. 2014. Arhivirano s originala 1. 4. 2014. Pristupljeno 30. 9. 2020. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  32. ^ a b c d e f g Solomon, Charles (7. 4. 2015). The Art of Frozen (jezik: engleski). Chronicle Books. ISBN 978-1-4521-4524-2.
  33. ^ a b c d e f g "Countdown to Disney "Frozen" : How one simple suggestion broke the ice on the "Snow Queen" 's decades-long story problems". web.archive.org. 22. 10. 2013. Arhivirano s originala 22. 10. 2013. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  34. ^ "Chris Buck and Jennifer Lee interview: on making Frozen". Den of Geek (jezik: engleski). 5. 12. 2013. Pristupljeno 10. 1. 2021.
  35. ^ a b "Disney's 'Frozen,' Formerly 'The Snow Queen,' Will Be CG Rather Than …". archive.vn. 5. 1. 2013. Arhivirano s originala 5. 1. 2013. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  36. ^ Stewart, James B. (2005). Disney war. Internet Archive. New York : Simon & Schuster. ISBN 978-0-684-80993-9.
  37. ^ Isaacson, Walter,. Steve Jobs (First Simon & Schuster hardcover edition izd.). New York. ISBN 978-1-4516-4853-9. OCLC 713189055. |edition= sadrži dodatni tekst (pomoć)CS1 održavanje: dodatna interpunkcija (link) CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  38. ^ Catmull, Edwin E. (2014). Creativity, Inc : overcoming the unseen forces that stand in the way of true inspiration. Oliver Wendell Holmes Library Phillips Academy. New York : Random House. ISBN 978-0-8129-9301-1.
  39. ^ Price, David A. (David Andrew), 1961- (2009). The Pixar touch : the making of a company (1st Vintage books ed izd.). New York: Vintage Books. ISBN 978-0-307-27829-6. OCLC 259266031. |edition= sadrži dodatni tekst (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  40. ^ "Chris Buck reveals true inspiration behind Disney's Frozen (exclusive) - Yahoo Movies UK". web.archive.org. 15. 7. 2014. Arhivirano s originala 15. 7. 2014. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  41. ^ "Josh Gad Talks FROZEN, the Songs, the Status of TRIPLETS, Playing Sam Kinison, and More | Collider". web.archive.org. 29. 11. 2013. Arhivirano s originala 29. 11. 2013. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  42. ^ "Interview: Frozen's Josh Gad - Entertainment - MSN CA". web.archive.org. 7. 1. 2014. Arhivirano s originala, 7. 1. 2014. Pristupljeno 10. 1. 2021.
  43. ^ "Disney restyles 'Rapunzel' to appeal to boys - Los Angeles Times". web.archive.org. 10. 4. 2010. Arhivirano s originala 10. 4. 2010. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  44. ^ "Exclusive: The Lion King To Go 3D! | Movie News | Empire". web.archive.org. 21. 10. 2013. Arhivirano s originala 21. 10. 2013. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  45. ^ "Walt Disney Animation Gives 'The Snow Queen' New Life, Retitled 'Froz…". archive.vn. 16. 12. 2012. Arhivirano s originala 16. 12. 2012. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  46. ^ a b c d "Exploring the Songs of "Frozen" with Kristen Anderson-Lopez '94 - YouTube". web.archive.org. 5. 11. 2015. Arhivirano s originala 5. 11. 2015. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  47. ^ "Kristen Bell Set to Star in Stage Adaptation 'Some Girls', Animated Feature 'Frozen' (Exclusive) - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 7. 3. 2012. Arhivirano s originala 7. 3. 2012. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  48. ^ a b c d "Directors Chris Buck and Jennifer Lee Talk 'Frozen' | Animation World Network". web.archive.org. 27. 3. 2014. Arhivirano s originala 27. 3. 2014. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  49. ^ a b "Oscars 2014: 'Frozen's' Jennifer Lee on being a female director - Los Angeles Times". web.archive.org. 7. 4. 2014. Arhivirano s originala 7. 4. 2014. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  50. ^ a b c d e "Michael, Peter, Chris and Jennifer Talk Frozen and It's Success". web.archive.org. 27. 3. 2014. Arhivirano s originala 27. 3. 2014. Pristupljeno 10. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  51. ^ a b c "Unfreezing 'Frozen:' The making of the newest fairy tale in 3D by Disney". web.archive.org. 3. 12. 2013. Arhivirano s originala 3. 12. 2013. Pristupljeno 12. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  52. ^ "Disney twenty-three". Disney twenty-three. (jezik: engleski). 2009. ISSN 2162-5492.
  53. ^ a b c d e "How "Frozen" Director Jennifer Lee Reinvented The Story Of The Snow Queen | Fast Company | Business + Innovation". web.archive.org. 14. 3. 2014. Arhivirano s originala 14. 3. 2014. Pristupljeno 13. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  54. ^ "Jennifer Lee: Disney's New Animation Queen | Public Spectacle | Los Angeles | Los Angeles News and Events | LA Weekly". web.archive.org. 6. 3. 2014. Arhivirano s originala 6. 3. 2014. Pristupljeno 13. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  55. ^ a b c d e f g h i j k l m "Transcript of Scriptnotes, Ep. 128 | A ton of useful information about screenwriting from screenwriter John August". web.archive.org. 26. 3. 2014. Arhivirano s originala 26. 3. 2014. Pristupljeno 13. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  56. ^ "Frozen creators: It's Disney - but a little different". Metro (jezik: engleski). 8. 12. 2013. Pristupljeno 14. 1. 2021.
  57. ^ "A spoiler-y, slightly nerdy interview about Disney's Frozen | Den of Geek". web.archive.org. 30. 3. 2014. Arhivirano s originala 30. 3. 2014. Pristupljeno 17. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  58. ^ "Frozen: inside Disney's billion-dollar social media hit - Telegraph". web.archive.org. 1. 4. 2014. Arhivirano s originala 1. 4. 2014. Pristupljeno 17. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  59. ^ "Disney Film Boss Ousted by Warner Finds Vindication in Success - NYTimes.com". web.archive.org. 10. 11. 2014. Arhivirano s originala 10. 11. 2014. Pristupljeno 17. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  60. ^ a b "Is it her time to shine? - NewportRI.com l News and information for Newport, Rhode Island: Page One". web.archive.org. 31. 7. 2015. Arhivirano s originala 31. 7. 2015. Pristupljeno 20. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  61. ^ a b c "The Real-Life Ice Hotel That Inspired Disney's 'Frozen' - CraveOnline". web.archive.org. 7. 4. 2014. Arhivirano s originala 7. 4. 2014. Pristupljeno 20. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  62. ^ a b "Inside The Research, Design And Animation Of Walt Disney's Frozen With Producer Peter Del Vecho - Bleeding Cool Comic Book, Movies and TV News and Rumors". web.archive.org. 13. 10. 2013. Arhivirano s originala 13. 10. 2013. Pristupljeno 20. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  63. ^ "Chris Buck and Jennifer Lee interview: on making Frozen | Den of Geek". web.archive.org. 30. 3. 2014. Arhivirano s originala 30. 3. 2014. Pristupljeno 20. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  64. ^ "Jennifer Lee To Co-Direct Disney Animated Film 'Frozen' - Deadline.com". web.archive.org. 1. 12. 2012. Arhivirano s originala 1. 12. 2012. Pristupljeno 20. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  65. ^ a b "Frozen Producer Heads to the Oscars | BU Today | Boston University". web.archive.org. 6. 5. 2014. Arhivirano s originala 6. 5. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  66. ^ "Disney is reanimated with films such as 'Big Hero 6,' 'Frozen' - latimes.com". web.archive.org. 2. 5. 2014. Arhivirano s originala 2. 5. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  67. ^ "Frozen Director Jennifer Lee Interview on Women in Film". web.archive.org. 28. 3. 2014. Arhivirano s originala 28. 3. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  68. ^ "'Frozen,' 'Get a Horse!' female directors mark firsts for Disney - Chicago Tribune". web.archive.org. 25. 12. 2016. Arhivirano s originala 25. 12. 2016. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  69. ^ Graser, Marc; Graser, Marc (20. 11. 2013). "Disney's 'Frozen' Premiere Warms Up Audience in Hollywood". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 29. 1. 2021.
  70. ^ "Disney's 'Frozen' Glides Into El Capitan for Exclusive Early Release | Variety". web.archive.org. 15. 2. 2014. Arhivirano s originala 15. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  71. ^ "D23 Expo: Disney Fanfest Starts Off Strong with Animation Lineup | Variety". web.archive.org. 18. 10. 2013. Arhivirano s originala 18. 10. 2013. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  72. ^ "Wayback Machine". web.archive.org. 15. 2. 2014. Arhivirano s originala 15. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  73. ^ "The Teaser Trailer for Disney's Frozen - ComingSoon.net". web.archive.org. 22. 1. 2014. Arhivirano s originala 22. 1. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  74. ^ "Disney's Frozen Official Trailer - YouTube". web.archive.org. 6. 2. 2014. Arhivirano s originala 6. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  75. ^ "Walt Disney's Frozen - Official Trailer | Entertainment Outlook". web.archive.org. 4. 3. 2014. Arhivirano s originala 4. 3. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  76. ^ "Frozen Official Trailer". web.archive.org. 22. 2. 2014. Arhivirano s originala 22. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  77. ^ a b "'Frozen' characters draw unprecedented lines at Disneyland - The Orange County Register". web.archive.org. 3. 3. 2014. Arhivirano s originala 3. 3. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  78. ^ "Disney World to welcome Frozen characters - Orlando Sentinel". web.archive.org. 4. 12. 2013. Arhivirano s originala 4. 12. 2013. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  79. ^ "Anna and Elsa joined by animated Olaf for "Frozen" character meet-and-greet in Royal Reception at Disneyland | Inside the Magic". web.archive.org. 26. 2. 2014. Arhivirano s originala 26. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  80. ^ "Disney Consumer Products". web.archive.org. 21. 2. 2014. Arhivirano s originala 21. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  81. ^ "Sing-along 'Frozen' coming to theaters". web.archive.org. 23. 1. 2014. Arhivirano s originala 23. 1. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  82. ^ "Cinemark - Frozen Sing-A-Long". web.archive.org. 21. 2. 2014. Arhivirano s originala 21. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  83. ^ "Box Office: 'Frozen' Sing-Along Hits High Note in Friday Matinee Sales - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 1. 2. 2014. Arhivirano s originala 1. 2. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  84. ^ "Q&A: Disney Executive Tells of 'Frozen' Success in Japan - Japan Real Time - WSJ". web.archive.org. 23. 4. 2014. Arhivirano s originala 23. 4. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  85. ^ "DISNEY HAS THE NATION SINGING, ENCOURAGING FROZEN FANS TO HAVE A GO AT 'LET IT GO' | Primary Times". web.archive.org. 18. 12. 2014. Arhivirano s originala 18. 12. 2014. Pristupljeno 29. 1. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  86. ^ "'Frozen' now available for digital download - win a copy!". web.archive.org. 6. 3. 2014. Arhivirano s originala 6. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  87. ^ "New releases: Disney's Oscar-winning heartwarmer 'Frozen' - latimes.com". web.archive.org. 16. 3. 2014. Arhivirano s originala 16. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  88. ^ a b "Blu-ray, DVD and Digital HD | Frozen | Disney Movies". web.archive.org. 25. 5. 2014. Arhivirano s originala 25. 5. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  89. ^ "'Frozen' DVD/Blu-ray release date, special features announced". web.archive.org. 27. 5. 2014. Arhivirano s originala 27. 5. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  90. ^ "'The Making of Frozen': Kristen Bell, Jonathan Groff sing new song". web.archive.org. 7. 3. 2014. Arhivirano s originala 7. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  91. ^ "Frozen Blu-ray". web.archive.org. 10. 1. 2014. Arhivirano s originala 10. 1. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  92. ^ "Amazon.com: Frozen (Two-Disc Blu-ray / DVD + Digital Copy): Kristen Bell, Josh Gad, Idina Menzel, Jonathan Groff, Santino Fontana, Alan Tudyk, Ciar�n Hinds, Chris Williams, Stephen J. Anderson, Maia Wilson, Edie McClurg, Robert Pine, Chris Buck, Jennifer Lee, Aimee Scribner, John Lasseter, Hans Christian Andersen, Shane Morris: Movies & TV". web.archive.org. 13. 1. 2014. Arhivirano s originala 13. 1. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  93. ^ "'Frozen' Sells Massive 3.2 Million Discs in One Day - TheWrap". web.archive.org. 29. 3. 2014. Arhivirano s originala 29. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  94. ^ "'Frozen' Sells 3.2 Million Blu-ray, DVD Units in First Day - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 21. 3. 2014. Arhivirano s originala 21. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  95. ^ "'Frozen' Makes Huge Debut on Disc | Animation Magazine". web.archive.org. 20. 3. 2014. Arhivirano s originala 20. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  96. ^ "Frozen reclaims Official Video Chart top spot". web.archive.org. 27. 5. 2014. Arhivirano s originala 27. 5. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  97. ^ "Frozen Sing-Along out now on DVD | Film | The Guardian". web.archive.org. 9. 12. 2014. Arhivirano s originala 9. 12. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  98. ^ "'Frozen' Sing-Along DVD, Digital Download announced - order!". web.archive.org. 14. 12. 2014. Arhivirano s originala 14. 12. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  99. ^ Frozen 4K Blu-ray Release Date October 1, 2019, pristupljeno 3. 2. 2021
  100. ^ "Frozen – Snježno kraljevstvo – DVD – Tropik". Pristupljeno 3. 2. 2021.
  101. ^ "Snježno kraljevstvo". hbogo.ba. Pristupljeno 29. 1. 2021.
  102. ^ "'Frozen': Finding a diva in 41 languages - Los Angeles Times". web.archive.org. 24. 3. 2014. Arhivirano s originala 24. 3. 2014. Pristupljeno 3. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  103. ^ "Frozen - Let It Go - Official Albanian Version | Mbretëresha e Dëborës - Dubluar në Shqip - YouTube". web.archive.org. 23. 2. 2016. Arhivirano s originala 23. 2. 2016. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  104. ^ a b c d e "Frozen / Latin Spanish cast". CHARGUIGOU. Arhivirano s originala, 24. 2. 2021. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  105. ^ "Frozen / Flemish cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  106. ^ "- CineStar Cinemas". blitz-cinestar-bh.ba. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  107. ^ "Frozen - uma aventura congelante / frozen ii - dvd - Disney - Filmes Infantil". Magazine Luiza. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  108. ^ "Замръзналото кралство". hbogo.bg. Arhivirano s originala, 28. 1. 2021. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  109. ^ a b https://www.csfd.cz/film/328862-ledove-kralovstvi/prehled/
  110. ^ "Frozen / Danish cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  111. ^ "Frozen / Estonian cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  112. ^ "Synchresis Inc. | Dubbing | Philippines". web.archive.org. 24. 8. 2016. Arhivirano s originala 24. 8. 2016. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  113. ^ https://www.youtube.com/watch?v=Csk8jIfRbAE
  114. ^ "Frozen / French cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  115. ^ "Cine.gr - Τανίες Frozen - Ψυχρά κι Ανάποδα - AKA : Frozen (2013)". www.cine.gr. Arhivirano s originala, 9. 8. 2020. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  116. ^ "Frozen / Cantonese cast". CHARGUIGOU. Arhivirano s originala, 22. 1. 2021. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  117. ^ https://www.blitz-cinestar.hr/cinestar/snjezno-kraljevstvo/2739
  118. ^ "Frozen / Hindi cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  119. ^ "アナと雪の女王|ディズニー公式". ディズニー公式. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  120. ^ "Frozen / Canadian French cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  121. ^ a b c d "Frozen / Arabic cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  122. ^ "Frozen / Latvian cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  123. ^ "Frozen / Lithuanian cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  124. ^ "Frozen / Dutch cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  125. ^ "Frozen / Norwegian cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  126. ^ https://www.youtube.com/watch?v=cFllxSYPqsg
  127. ^ "Frozen / Portuguese cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  128. ^ "WebCite query result". www.webcitation.org. Arhivirano s originala, 22. 8. 2018. Pristupljeno 3. 3. 2021. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)
  129. ^ "Frozen / Karachay-Balkar cast". CHARGUIGOU. Arhivirano s originala, 22. 1. 2021. Pristupljeno 5. 3. 2021.
  130. ^ "Frozen / Slovene cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  131. ^ "Frozen / Serbian cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  132. ^ "Frozen / Castilian". CHARGUIGOU. Arhivirano s originala, 1. 3. 2021. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  133. ^ "Frozen / Catalan cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  134. ^ "Frozen / Swedish cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  135. ^ "Frozen / Thai cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  136. ^ "Frozen / Ukrainian cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  137. ^ "Frozen / Vietnamese cast". CHARGUIGOU. Pristupljeno 3. 3. 2021.
  138. ^ "WebCite query result". www.webcitation.org. Arhivirano s originala, 24. 3. 2015. Pristupljeno 7. 2. 2021. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)
  139. ^ "All Time Worldwide Box Office Grosses". web.archive.org. 28. 2. 2009. Arhivirano s originala 28. 2. 2009. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  140. ^ "Box Office Milestone: 'Frozen' Becomes No. 1 Animated Film of All Time - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 30. 3. 2014. Arhivirano s originala 30. 3. 2014. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  141. ^ "BoxOffice® — GLOBAL: 'Captain America' Takes $75.2M Debut Ahead of North American Release; 'Noah' on the Verge of Hitting $100M; 'Frozen' is the Top Animated Film of All Time; 'Rio 2' Takes Record Breaking Brazilian Debut to Climb to $29.7MBoxOffice® — News". web.archive.org. 2. 4. 2014. Arhivirano s originala 2. 4. 2014. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  142. ^ "2013 Yearly Box Office Results - Box Office Mojo". web.archive.org. 20. 5. 2014. Arhivirano s originala 20. 5. 2014. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  143. ^ "'Frozen' hits $1 billion mark at worldwide box office | Inside Movies | EW.com". web.archive.org. 6. 3. 2014. Arhivirano s originala 6. 3. 2014. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  144. ^ "All Time Worldwide Opening Records at the Box Office". web.archive.org. 1. 8. 2013. Arhivirano s originala 1. 8. 2013. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  145. ^ "Weekend Report: Neeson Beats Jesus, 'Frozen' Hits $1 Billion - Box Office Mojo". web.archive.org. 3. 3. 2014. Arhivirano s originala 3. 3. 2014. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  146. ^ "Box Office Milestone: 'Frozen' Crosses $1 Billion Worldwide - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 5. 3. 2014. Arhivirano s originala 5. 3. 2014. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  147. ^ "Disney's 'Frozen' Passing $1 Billion Cements Rebound - Bloomberg Business". web.archive.org. 9. 3. 2015. Arhivirano s originala 9. 3. 2015. Pristupljeno 7. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  148. ^ "Is 'Frozen' a New, Bona Fide Disney Classic? - Esther Zuckerman - The Atlantic Wire". web.archive.org. 5. 11. 2013. Arhivirano s originala 5. 11. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  149. ^ a b "'Frozen' Review: Disney's Best Animated Musical Since 'Beauty and the Beast' - TheWrap". web.archive.org. 5. 11. 2013. Arhivirano s originala 5. 11. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  150. ^ "Review: 'Frozen' an icy blast of fun from the first snowflake - latimes.com". web.archive.org. 23. 11. 2013. Arhivirano s originala 23. 11. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  151. ^ "Frozen Movie Review | Movie Reviews and News | EW.com". web.archive.org. 1. 12. 2013. Arhivirano s originala 1. 12. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  152. ^ "'Frozen' Is the Best Disney Film Since 'The Lion King'". web.archive.org. 27. 11. 2013. Arhivirano s originala 27. 11. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  153. ^ "'Frozen' makes history two times over on Oscar weekend | Deseret News". web.archive.org. 8. 4. 2014. Arhivirano s originala 8. 4. 2014. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  154. ^ "A Charmed Life for Disney's 'Frozen' - WSJ". web.archive.org. 16. 12. 2014. Arhivirano s originala 16. 12. 2014. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  155. ^ "Splendid Sights, Musical Might Melt 'Frozen' - WSJ". web.archive.org. 6. 1. 2015. Arhivirano s originala 6. 1. 2015. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  156. ^ "Review: 'Frozen' mixes music and animation to create a soaring holiday delight | The Detroit News". web.archive.org. 12. 1. 2014. Arhivirano s originala 12. 1. 2014. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  157. ^ "17 Best Movie Moments Of 2013". web.archive.org. 12. 1. 2014. Arhivirano s originala 12. 1. 2014. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  158. ^ "Best Movie Moments of 2013 Included Scenes from IRON MAN 3, GRAVITY, FAST & FURIOUS 6, and More | Collider". web.archive.org. 6. 1. 2014. Arhivirano s originala 6. 1. 2014. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  159. ^ "Frozen (2013) - Rotten Tomatoes". web.archive.org. 9. 11. 2016. Arhivirano s originala 9. 11. 2016. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  160. ^ "Frozen Reviews - Metacritic". web.archive.org. 13. 11. 2013. Arhivirano s originala 13. 11. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  161. ^ "'Hunger Games,' 'Frozen' Thanksgiving Box Office Results | Variety". web.archive.org. 1. 12. 2013. Arhivirano s originala 1. 12. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  162. ^ "Box Office: 'Frozen' Opens to Stellar $15.2 Million Wednesday; 'Catching Fire' Still No. 1 - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 30. 11. 2013. Arhivirano s originala 30. 11. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  163. ^ "Box Office: 'Frozen' Sing-Along Hits High Note in Friday Matinee Sales - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 1. 2. 2014. Arhivirano s originala 1. 2. 2014. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  164. ^ "Top 10 Best Movies | Top 10 Everything of 2013 - Arts and Entertainment | TIME.com". web.archive.org. 4. 12. 2013. Arhivirano s originala 4. 12. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  165. ^ "Kyle Smith and Lou Lumenick's Top 10 lists - Awards Daily". web.archive.org. 10. 12. 2013. Arhivirano s originala 10. 12. 2013. Pristupljeno 12. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  166. ^ "Golden Globes 2014: And the winners are..." web.archive.org. 16. 1. 2014. Arhivirano s originala 16. 1. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  167. ^ "2013 Academy Awards Nominations and Winners by Category". web.archive.org. 28. 2. 2014. Arhivirano s originala 28. 2. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  168. ^ "Film in 2014 | BAFTA Awards". web.archive.org. 9. 10. 2014. Arhivirano s originala 9. 10. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  169. ^ "Annie Awards 2014: Complete list of winners and nominees - latimes.com". web.archive.org. 4. 2. 2014. Arhivirano s originala 4. 2. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  170. ^ "'Frozen' wins Annie Award for best animated film, several others - latimes.com". web.archive.org. 5. 2. 2014. Arhivirano s originala 5. 2. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  171. ^ "Critics' Choice Awards: The Winners". web.archive.org. 17. 10. 2014. Arhivirano s originala 17. 10. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  172. ^ "The International Press Academy Announces Nominations For The 18th An…". archive.vn. 2. 12. 2013. Arhivirano s originala 2. 12. 2013. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  173. ^ "SHOW BITS: : 'Frozen' Soundtrack Fires up With 2 Grammy Wins - ABC News". web.archive.org. 9. 2. 2015. Arhivirano s originala 9. 2. 2015. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  174. ^ "GRAMMY.com | The Official Site of Music's Biggest Night". web.archive.org. 7. 12. 2014. Arhivirano s originala 28. 1. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  175. ^ "Grammy Nominations: Sam Smith, Beyonce Lead The Pack | Variety". web.archive.org. 9. 12. 2014. Arhivirano s originala 9. 12. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  176. ^ "The 2015 Grammy nomination list". web.archive.org. 7. 12. 2014. Arhivirano s originala 7. 12. 2014. Pristupljeno 19. 2. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  177. ^ "Why 'Let It Go' From Disney's 'Frozen' Needs an Oscar - TheStreet". web.archive.org. 14. 5. 2014. Arhivirano s originala 14. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  178. ^ "Disney's Animated Film 'Frozen' Has Some Children Obsessed - NYTimes.com". web.archive.org. 17. 5. 2014. Arhivirano s originala 17. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  179. ^ "Frozen: How Disney's animated fairytale is conquering the world - Mirror Online". web.archive.org. 12. 5. 2014. Arhivirano s originala 12. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  180. ^ "Frozen-mania: how Elsa, Anna and Olaf conquered the world | Film | The Guardian". web.archive.org. 13. 5. 2014. Arhivirano s originala 13. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  181. ^ "What to do about 'Frozen' fatigue - Chicago Tribune". web.archive.org. 14. 5. 2014. Arhivirano s originala 14. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  182. ^ "'Frozen' fatigue: Coping with kids songs on repeat (+video) - CSMonitor.com". web.archive.org. 14. 5. 2014. Arhivirano s originala 14. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  183. ^ Mainwaring, Rachel (27. 6. 2014). "Will you Let It Go! My kids singing Frozen song gives me chills". WalesOnline (jezik: engleski). Pristupljeno 1. 3. 2021.
  184. ^ "Amy Adams only interested in 'strong female roles'". web.archive.org. 18. 3. 2015. Arhivirano s originala 18. 3. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  185. ^ "David Cameron suggests he has heard Frozen's 'Let it Go' too many times". The Telegraph (jezik: engleski). Pristupljeno 1. 3. 2021.
  186. ^ "Ben Affleck reveals what his kids think of Batman role - NY Daily News". web.archive.org. 2. 4. 2015. Arhivirano s originala 2. 4. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  187. ^ "Kevin Costner: My Home Is 'Frozen Obsessed' – Moms & Babies – Celebrity Babies and Kids - Moms & Babies - People.com". web.archive.org. 29. 3. 2015. Arhivirano s originala 29. 3. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  188. ^ "Vince Vaughn Jokes That Frozen Is Probably Damaging His Daughter Lochlyn—Watch! | E! Online". web.archive.org. 8. 3. 2015. Arhivirano s originala 8. 3. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  189. ^ "Songwriters Behind 'Frozen' Let Go Of The Princess Mythology : NPR". web.archive.org. 19. 5. 2014. Arhivirano s originala 19. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  190. ^ a b "Joel Stein: Ice, Ice, Laszlo - TIME". web.archive.org. 19. 5. 2014. Arhivirano s originala 19. 5. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  191. ^ a b c "'Frozen' Director Apologizes to Parents for "Let It Go" - The Hollywood Reporter". web.archive.org. 16. 12. 2014. Arhivirano s originala 16. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  192. ^ "'Frozen' Director Jennifer Lee Apologizes to Parents for 'Let It Go'". web.archive.org. 16. 12. 2014. Arhivirano s originala 16. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  193. ^ "'Frozen' director Jennifer Lee is really sorry for 'Let It Go' - CNET". web.archive.org. 16. 12. 2014. Arhivirano s originala 16. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  194. ^ "People Are Naming Their Babies After Frozen Characters Now | E! Online". web.archive.org. 17. 6. 2014. Arhivirano s originala 17. 6. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  195. ^ a b "Mid Year Results: BabyCentre Top 20 Boys' and Girls' Names of 2014; Emily and Oliver top the chart - BabyCentre". web.archive.org. 19. 6. 2014. Arhivirano s originala 19. 6. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  196. ^ "Google's Most-Searched Movies, TV Shows And Stars – 'Frozen,' #GoT, | Deadline". web.archive.org. 16. 12. 2014. Arhivirano s originala 16. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  197. ^ "Google | Year in Search 2014". web.archive.org. 19. 12. 2014. Arhivirano s originala 19. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  198. ^ "'Frozen, 'Walking Dead' Top Google Play Online Sales For 2014 | Deadline". web.archive.org. 18. 12. 2014. Arhivirano s originala 18. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  199. ^ "Top 20 Most Pirated Movies of 2014 Led by 'Wolf of Wall Street,' 'Frozen,' 'Gravity' | Variety". web.archive.org. 13. 12. 2015. Arhivirano s originala 13. 12. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  200. ^ "Frozen and The Wolf of Wall Street top the pirate movie charts - Mirror Online". web.archive.org. 29. 12. 2014. Arhivirano s originala 29. 12. 2014. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  201. ^ "Parents brace for another dose of Frozen fever - Yahoo News". web.archive.org. 16. 3. 2015. Arhivirano s originala 16. 3. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  202. ^ "Disney's Frozen fever reaches pandemic level: Menon | Toronto Star". web.archive.org. 16. 3. 2015. Arhivirano s originala 16. 3. 2015. Pristupljeno 1. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  203. ^ "10 out of '10s: Our Favorite Scripts of the Decade". The Writers Guild Foundation (jezik: engleski). Pristupljeno 1. 3. 2021.
  204. ^ "Disney CEO Iger: Frozen has restored our mojo - Fortune". web.archive.org. 4. 6. 2014. Arhivirano s originala 4. 6. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  205. ^ "Disney Considering 'Frozen' for Broadway, Obviously | Variety". web.archive.org. 14. 1. 2014. Arhivirano s originala 14. 1. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  206. ^ "Wayback Machine" (PDF). web.archive.org. 4. 4. 2014. Arhivirano s originala 4. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  207. ^ "Disney's Film Business Gets Big Boost From 'Frozen' - WSJ". web.archive.org. 15. 12. 2014. Arhivirano s originala 15. 12. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  208. ^ "'Frozen': One of Disney's biggest movies ever - May. 12, 2014". web.archive.org. 13. 5. 2014. Arhivirano s originala 13. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  209. ^ a b "Want to buy "Frozen" merchandise? Be prepared to wait or pay up - CBS News". web.archive.org. 13. 4. 2014. Arhivirano s originala 13. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  210. ^ "Most-wanted dress in the U.S.: 'Frozen's' Elsa frock - The Orange County Register". web.archive.org. 13. 4. 2014. Arhivirano s originala 13. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  211. ^ a b "Sold-out Elsa's 'Frozen' dress selling for over $1,000 on eBay - Apr. 10, 2014". web.archive.org. 12. 4. 2014. Arhivirano s originala 12. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  212. ^ a b "Elsa's Frozen Dress: The Hottest Gown in Town - Businessweek". web.archive.org. 21. 4. 2014. Arhivirano s originala 21. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  213. ^ "'Frozen' merch is making parents do crazy things | New York Post". web.archive.org. 16. 4. 2014. Arhivirano s originala 16. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  214. ^ "Frozen merchandise shortage spells trouble for parents - Telegraph". web.archive.org. 13. 4. 2014. Arhivirano s originala 13. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  215. ^ "Frozen: parental panic as unexpected Disney hit leads to merchandise sellout | Film | The Observer". web.archive.org. 18. 5. 2014. Arhivirano s originala 18. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  216. ^ "Frozen-out in the toy aisle: Why merch for Disney's hit film is in short supply - The Globe and Mail". web.archive.org. 21. 4. 2014. Arhivirano s originala 21. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  217. ^ "Australian supplies of Frozen dolls have dried up | dailytelegraph.com.au". web.archive.org. 24. 5. 2014. Arhivirano s originala 24. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  218. ^ "S'no joke for parents as stocks of Frozen movie merchandise sell out". web.archive.org. 27. 6. 2014. Arhivirano s originala 27. 6. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  219. ^ "Do you want to buy a snowman?". Stuff (jezik: engleski). 16. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.
  220. ^ "La Reine des Neiges rend fou". web.archive.org. 26. 4. 2014. Arhivirano s originala 26. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  221. ^ "'Frozen' dress sold out in Singapore". web.archive.org. 21. 4. 2014. Arhivirano s originala 21. 4. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  222. ^ "'Frozen' doll and toy shortage finally over - Money - TODAY.com". web.archive.org. 1. 11. 2014. Arhivirano s originala 1. 11. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  223. ^ "Elsa Dominates Anna in 'Frozen' Merchandise Sales - WSJ". web.archive.org. 15. 12. 2014. Arhivirano s originala 15. 12. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  224. ^ "Frozen Summer Fun event debuts at Walt Disney World as Anna, Elsa, Kristoff, and Olaf appear in delightful new shows | Inside the Magic". web.archive.org. 8. 7. 2014. Arhivirano s originala 8. 7. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  225. ^ "Disney's Frozen replacing Epcot's Maelstrom ride - Orlando Business Journal". web.archive.org. 13. 9. 2014. Arhivirano s originala 13. 9. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  226. ^ ""Frozen" ride announced for Walt Disney World in 2016 to replace Maelstrom at Epcot, "Frozen" Christmas also revealed | Inside the Magic". web.archive.org. 14. 9. 2014. Arhivirano s originala 14. 9. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  227. ^ "'Frozen' show at California Adventure sets its opening date: May 27 - LA Times". web.archive.org. 15. 10. 2016. Arhivirano s originala 15. 10. 2016. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  228. ^ "Anna And Elsa Of 'Frozen' Are Coming To A Bookstore Near You - MTV". web.archive.org. 10. 8. 2014. Arhivirano s originala 10. 8. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  229. ^ "Disney's 'Frozen' is sending tourists packing for Norway: Travel Weekly". web.archive.org. 5. 11. 2015. Arhivirano s originala 5. 11. 2015. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  230. ^ "Disney's 'Frozen' fires up Norway's tourism". web.archive.org. 1. 7. 2014. Arhivirano s originala 1. 7. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  231. ^ "'Once Upon a Time' EPs on 'Frozen's' Elsa in Season 4 - Hollywood Reporter". web.archive.org. 15. 5. 2014. Arhivirano s originala 15. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  232. ^ "Once Upon a Time: Frozen Elsa on Season Finale Cliffhanger - TIME". web.archive.org. 14. 5. 2014. Arhivirano s originala 14. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  233. ^ "Once Upon a Time Frozen Elsa Scene: How Secret Stayed a Surprise - TIME". web.archive.org. 12. 5. 2014. Arhivirano s originala 12. 5. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  234. ^ "Learn the Story of Frozen and Find Out What's Next for Anna and Elsa | Disney Insider". web.archive.org. 14. 8. 2014. Arhivirano s originala 14. 8. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  235. ^ "ABC to show how Disney made 'Frozen' | Inside TV | EW.com". web.archive.org. 14. 8. 2014. Arhivirano s originala 14. 8. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  236. ^ "ABC to Air 'Frozen' Special in September | Variety". web.archive.org. 15. 8. 2014. Arhivirano s originala 15. 8. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  237. ^ "'Frozen' short will play before 'Cinderella' | Inside Movies | EW.com". web.archive.org. 4. 12. 2014. Arhivirano s originala 4. 12. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  238. ^ "'Frozen' Characters to Return in 'Frozen Fever' Animated Short | Variety". web.archive.org. 4. 9. 2014. Arhivirano s originala 4. 9. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  239. ^ "Disney's New 'Frozen' Short Film Will Premiere in Spring 2015 - TheWrap". web.archive.org. 3. 9. 2014. Arhivirano s originala 3. 9. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  240. ^ "'Frozen Fever': Disney to bring back Elsa and Anna for animated short | Inside Movies | EW.com". web.archive.org. 3. 9. 2014. Arhivirano s originala 3. 9. 2014. Pristupljeno 2. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  241. ^ "Frozen, from Disney on Ice, opens in Orlando - Orlando Sentinel". web.archive.org. 7. 9. 2014. Arhivirano s originala 7. 9. 2014. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  242. ^ "Frozen review of Disney on Ice show in Orlando - Orlando Sentinel". web.archive.org. 7. 9. 2014. Arhivirano s originala 7. 9. 2014. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  243. ^ "Olaf's Frozen Adventure Trailer For The Featurette In Front Of Coco". web.archive.org. 4. 12. 2017. Arhivirano s originala 4. 12. 2017. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  244. ^ "Olaf's Frozen Adventure: John Lasseter debuts first look". web.archive.org. 13. 6. 2017. Arhivirano s originala 13. 6. 2017. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  245. ^ "OLAF'S FROZEN ADVENTURE Makes Broadcast Television Debut on ABC, 12/14". web.archive.org. 9. 12. 2017. Arhivirano s originala 9. 12. 2017. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  246. ^ Kingdom Hearts 3 English Voice Cast Revealed - IGN (jezik: engleski), pristupljeno 3. 3. 2021
  247. ^ a b "Disney Announces 'Frozen 2′ | Variety". web.archive.org. 12. 3. 2015. Arhivirano s originala 12. 3. 2015. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  248. ^ "Creator of Frozen, animation director Chris Buck, admits working on sequel to the blockbuster is daunting - ABC News (Australian Broadcasting Corporation)". web.archive.org. 3. 5. 2015. Arhivirano s originala 3. 5. 2015. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  249. ^ "Frozen 2: Kristen Bell Says Sequel Production Begins Soon | Collider". web.archive.org. 20. 3. 2016. Arhivirano s originala 20. 3. 2016. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  250. ^ "Kristen Bell Gives Updates on Frozen 2, Olaf Christmas Special | Collider". web.archive.org. 16. 1. 2017. Arhivirano s originala 16. 1. 2017. Pristupljeno 3. 3. 2021.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  251. ^ "WebCite query result". www.webcitation.org. Arhivirano s originala, 29. 10. 2018. Pristupljeno 3. 3. 2021. Referenca upotrebljava generalan naslov (pomoć)
  252. ^ Kroll, Justin; Kroll, Justin (13. 7. 2018). "'Frozen 2': Evan Rachel Wood, Sterling K. Brown in Talks for Sequel (EXCLUSIVE)". Variety (jezik: engleski). Pristupljeno 3. 3. 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]