Google Play

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Google Play
Google Play.svg
Google Play Katalog.png
Izdavač Google
OS Android i iOS (ograničeno na aplikacije Play Muzika i Play Filmovi i TV)
Vrsta Digitalna distribucija
Web-sajt: https://play.google.com/

Google Play (ranije poznat kao Android Market) je Googleova digitalna distributivna platforma. Služi kao službena prodavnica na Android operativnom sistemu i omogućava korisnicima da pretražuju i preuzimaju aplikacije koje su napravljene pomoću alata Android SDK i objavljene preko prodavnice. Google Play takođe radi kao digitalna prodavnica pružajući muziku, časopise, knjige, filmove i televizijske programe. Korisnici mogu kupiti uređaje putem prodavnice u podržanim regionima.[1]

Aplikacije su dostupne besplatno ili po određenim cijenama. Aplikacije se mogu instalirati izravno na Android uređaj ili Android TV putem Google Play prodavnice ili daljinskim instaliranjem sa Google Play web stranice.[2] Mnoge aplikacije se mogu specifično napraviti za određene uređaje ili za određene dijelove hardvera koji neki uređaji imaju, kao što su, na primjer, aplikacije za video pozive dostupne samo za uređaje s prednjom kamerom.

Usluga Google Play je prestavljena 6. marta 2012. godine kada je zamjenila tri servisa - Android Market, Google Music i Google eBookstore time označavajući promjene u načinu na koji Google vrši digitalnu distribuciju.[3] Servisi koji su dostupni pod uslugom Google Play su: Google Play Muzika, Google Play Knjige, Google Play Kiosk, Google Play Filmovi i TV i Google Play Igre. Google Play prodavnica je prekoračila 1,3 miliona objavljenih aplikacija[4] i preko 50 milijardi preuzimanja.[5]

Sadržaj kataloga[uredi | uredi izvor]

Aplikacije[uredi | uredi izvor]

Besplatne aplikacije su dostupne širom svijeta (osim u zemljama koje su pod embargom Sjedinjenih Američkih Država)[6] dok su aplikacije koje se plaćaju dostupne u 135 zemalja.[7] Po podacima sa AppBrain Stats, ima preko 1,450,000 aplikacija dostupno na prodavnici (prema podacima iz janaura 2015. godine)[8] od kojih je preko 1,250,000 besplatno i preko 210,000 aplikacije koje se trebaju platiti.[9] Google uklanja aplikacije lošeg kvaliteta jednom svake četvrtine godine, te tada broj aplikacija padne.

Muzika[uredi | uredi izvor]

Dostupnost servisa Google Play Muzika

Google Play nudi online muzičku prodavnicu sa katalogom od 22 miliona pjesama, cloud pohrana sa najviše 20,000 pjesmi bez dodatnih troškova i muzičku streaming uslugu koja se zove All Access (bos. Pristup svemu). Google Play Muzika je dostupna u 58 zemalja.[10]

Knjige[uredi | uredi izvor]

Dostupnost servisa Google Play Knjige

Google Play Knjige je naveća online knjižara u svijetu sa preko 4 miliona knjiga.[11] Kupljene knjige su sačuvane na internetu i mogu se preuzeti u PDF i EPUB formatima.[12] Za DRM, Google koristi Adobe Content Server 4. Knjige se mogu prebaciti i čitati na uređaje koji takođe podržavaju ovu vrstu Adobe DRM-a.[13] Knjige se mogu čitati sa bilo kojeg internetskog preglednika[14], aplikacije Google Play Knjige za Android i iOS uređaje ili preko samostalne aplikacije za Google Chrome preglednik koja se može preuzeti sa Google Web prodavnice.[15]

Kupovina knjiga podržana je u 65 zemalja.[10] Kao i za muzički servis, korisnici moraju imati naveden način plaćanja, čak i ako planiraju uzimati besplatne knjige. Korisnici takođe mogu prenijeti vlastite knjige ili dokumente u PDF i EPUB formatima koje će se biti sačuvane online na Googleovim serverima bez dodatnih troškova. Maksimalan broj podržanih knjiga je 1,000.

Filmovi i TV[uredi | uredi izvor]

Dostupnost servisa Google Play Filmovi i TV

Katalog filmova i televizijskih emisija sadrži preko hiljadu naslova, od kojih su neki dostupni u HD rezoluciji i raznim žanrovima kao što su komedije, drame, animirani, akcijski i dokumentarni filmovi.[16] Pri kupovini filmova imate dvije opcije: iznajmljivanje filma i kupovina filma. Iznajmljivanje filma će vam omogućiti da privremeno imate film u svojoj biblioteci filmova, te ovisno od toga kako je određeni izdavač filma odredio, najčešće ćete imati 30 dana od dana iznajmljivanja da počnete sa gledanjem i onda 48 sati da završite sa gledanjem. Ovi uslovi mogu biti različiti zavisno od izdavača.[17] Kupovina filma će vam omogućiti da zauvijek zadržite film u svojoj biblioteci kojoj možete pristupiti pomoću Google Play Filmovi i TV aplikacije na vašem Android uređaju.

Dostupnost servisa Google Play Kiosk

Filmovi su dostupni u 70 zemalja, dok su televizijske emisije dostupne samo u Australiji, Kanadi, Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama.[10]

Vijesti i časopisi[uredi | uredi izvor]

Google Play pruža pretplate besplatnim publikacijama vijesti i onima koje zahtjevaju plaćanje za čitanje u aplikaciji Google Play Kiosk. Kada je prvo počeo sa radom, Kiosk je pružao oko 1.900 publikacija.

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Google Store - Nexus, Chromecast and more". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 2. ^ "Install or purchase apps & digital content". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 3. ^ "Official Google Blog: Introducing Google Play: All your entertainment, anywhere you go". Official Google Blog. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 4. ^ Keach, Sean. "Microsoft says Windows Phone now touts 300,000 apps". T3. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 5. ^ "Android's Google Play beats App Store with over 1 million apps, now officially largest". Phone Arena. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 6. ^ "Google Play Help". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 7. ^ "Paid app availability". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 8. ^ "AppBrain". appbrain.com. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 9. ^ "AppBrain". appbrain.com. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 10. ^ a b c "Country availability for apps & digital content". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 11. ^ Etherington, Darrell. "Google Play Offers Over 5M eBooks And More Than 18M Songs, One Year After Its Rebranding". TechCrunch. AOL. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 12. ^ "Google eBooks Help". changinghands.com. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 13. ^ "Google adopts Adobe eBook DRM". Adobe Digital Publishing. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 14. ^ "Supported reading devices ("best for")". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 15. ^ "Read books offline". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 16. ^ "online live web chat with mesh". minkme.org. Pristupljeno 2. 6. 2015. 
 17. ^ "Find a rental period for movies & TV shows". Google. Pristupljeno 2. 6. 2015.