Alan Garcia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alan Garcia - George W. Bush

Alan Gabriel Ludwig García Pérez (23.5. 1949. - 17.4. 2019.) jeste peruanski ljevičarski političar, najpoznatiji po tome što je od 1985. do 1990. bio predsjednik Perua, a godine 2006. ponovno izabran, pobijedivši radikalno lijevog kandidata Ollantu Humalu.

Alan Garcia, izabran kao kandidat umjereno lijeve stranke APRA, je na početku svog prvog mandata bio slavljen kao latinoamerički Kennedy, ali se vrlo brzo pokazalo kako se nije u stanju suočiti s ozbiljnim ekonomskim, socijalnim i političkim problemima svoje zemlje. Peruanska ekonomija je doživjela kolaps i survala se u hiperinflaciju, a sve veći socijalni problemi su stvorili plodno tlo za maoistički gerilski pokret Sendero Luminoso. U nastojanju da gerilu suzbije vojnom silom, peruanske snage sigurnosti su počinile cijeli niz zločina i brutalnih gaženja ljudskih prava.

Razočarenje Garcijom je omogućilo desničarskom kandidatu Albertu Fujimoriju da dođe na vlast godine 1990.

Alan Garcia se godine 2006. ponovno kandidovao za predsjednika. U prvom krugu je dobio manje glasova od Humale, ali u drugom krugu su za njega glas dali pristalice poražene desničarske kandidatkinje Lourdes Flores Nano.