Alan Garcia

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alan Garcia - George W. Bush

Alan Gabriel Ludwig García Pérez (23.5. 1949. - 17.4. 2019.) je bio peruanski ljevičarski političar, najpoznatiji po tome što je od 1985. do 1990. bio predsjednik Perua, a godine 2006. ponovno izabran, pobijedivši radikalno lijevog kandidata Ollantu Humalu.[1]

Alan Garcia, izabran kao kandidat umjereno lijeve stranke APRA, je na početku svog prvog mandata bio slavljen kao latinoamerički Kennedy, ali se vrlo brzo pokazalo kako se nije u stanju suočiti s ozbiljnim ekonomskim, socijalnim i političkim problemima svoje zemlje. Peruanska ekonomija je doživjela kolaps i survala se u hiperinflaciju, a sve veći socijalni problemi su stvorili plodno tlo za maoistički gerilski pokret Sendero Luminoso. U nastojanju da gerilu suzbije vojnom silom, peruanske snage sigurnosti su počinile cijeli niz zločina i brutalnih gaženja ljudskih prava.

Razočarenje Garcijom je omogućilo desničarskom kandidatu Albertu Fujimoriju da dođe na vlast godine 1990.

Alan Garcia se godine 2006. ponovno kandidovao za predsjednika. U prvom krugu je dobio manje glasova od Humale, ali u drugom krugu su za njega glas dali pristalice poražene desničarske kandidatkinje Lourdes Flores Nano.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "AJE - Al Jazeera English". wayback.archive-it.org. Arhivirano s originala 2. 2. 2011. Pristupljeno 2022-01-06.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)