Albertina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Palača Nadvojvode Albrechta u Beču

Albertina je bečki muzej[1] u kojem se čuva jedna od najvećih i najpoznatijih grafičkih zbirki na svijetu s oko 65.000 crteža i preko milion grafika. Muzej je smješten u palači Nadvojvode Albrechta u samom središtu Beča u neposrednoj blizini čuvene Bečke državne opere i Hotela Sacher. Naziv je dobio po svom osnivaču - Vojvodi Albertu Kasimiru von Sachsen-Teschen.

U muzeju se između ostalih čuvaju i djela Leonarda da Vincija, Michelangela, Raffaela, Peter Paul Rubensa, Oskara Kokoschke, Rembrandta,[2] Albrechta Dürera, Gustava Klimta i Egona Schielea.

Historijski pregled[uredi | uredi izvor]

Albrecht Dürer, 1502., 25 x 23 cm

Nadvojvoda Albert postavio je grafičku zbirku sedamdesetih godina 18. vijeka u dvorcu Pressburg, u kojem je boravio kao guverner Kraljevine Ugarske od 1765 do 1781 godine. Na današnjem mjestu u bečkoj palači Nadvojvode Albrechta, Albertina se nalazi od 1795 godine, a za javnost je prvi put otvorena 1822 godine. Po Albertovoj smrti zbirka i sama palača pripali su njegovim nasljednicima - nadvojvodama Karlu te kasnije Albrechtu i Friedrichu, koji su nastavili s obogaćivanjem grafičke zbirke.

Od 1919 godine zbirka je u posjedu Republike Austrije, te se 1920 spaja sa zbirkom grafika bivše Carske dvorske biblioteke. Zbirka i palača u kojoj je smještena nose od 1921 godine današnji naziv Albertina.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "ALBERTINA Museum Wien". ALBERTINA Museum Wien (jezik: njemački). Pristupljeno 25. 6. 2023.
  2. ^ "Drawings & Prints". The ALBERTINA Museum Vienna (jezik: engleski). Pristupljeno 25. 6. 2023.