Alexandre Dumas (sin)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alexandre Dumas
Example alt text
Rođenje

27. juli 1824.

Pariz, Francuska
Smrt

27. novembar 1895.

Marly-le-Roi, Francuska

Alexandre Dumas jr. (Pariz, 27. juli 1824 - Marly-le-Roi, 27. novembar 1895), francuski književnik iz 19. vijeka

Biografija[uredi | uredi izvor]

Alexandre Dumas jr. rođen je u Parizu od majke Marie-Catherine Labay, krojačice i oca Alexandrea Dumasa, pisca. Dumas je sina priznao tek 1831. godine i osigurao mu najbolje obrazovanje. Zakon je Dumasu sr. omogućio da uzme sina majci i majčina agonija inspirirala je Dumasa jr. da piše o ženskim mukama i patnjama. Dumas jr. uvijek je pisao moralna djela, a u njegovoj drami Prirodni sin iz 1858. godine govori da otac mora priznati rođenog sina i oženiti ženu, to jest djetetovu majku.

Dumas jr. je 1844. godine otišao živjeti s ocem. Tu je upoznao Marie Duplessis, svoju inspiraciju za roman Dama s kamelijama (La dame aux camélias). Djelo je poslije adaptirano u dramu i bila je baza za Verdijevu operu La Traviata iz 1853.

Godine 1864. Dumas jr. se ženi s Nadejom Naryschkine te s njom ima kćer, a nakon Nadejine smrti ženi se s Henrietteom Régnier.

Djela[uredi | uredi izvor]

Knjige[uredi | uredi izvor]

Opere[uredi | uredi izvor]

Drame[uredi | uredi izvor]