Alka Vuica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Alka Vuica
Rođenje (1961-06-08) 8. juni 1961 (62 godine)
ZanimanjePjevačica
Godine aktivnosti1980 − danas

Alka Vuica (8. juni 1961) jest hrvatska pjevačica, tekstopisac i TV voditeljica.[1] Vodila je emisiju "Vidimo se u Sarajevu" na televiziji Pink BiH.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Rođena je 8. juna 1961. u Puli. Na muzičkoj sceni je od 1980, a prvi značajniji uspjeh doživela je 1990, kada je bila u pobjedničkom timu na Euroviziji u izvođenju Tajči pod nazivom "Hajde da ludujemo".

Godine 1993. objavljuje svoj prvi album Laži me. Hitom "Laži me" 1994. probila se na vrh hrvatskih muzičkih top lista, a pjesma je postala hit godine. Zatim slijedi hit "Otkad te nema". Iste godine osvojila je nagradu za kantautora godine. Mnogi smatraju da je ona prva uvela etno stil u hrvatski pop.

Godine 1996. osvojila je prvu nagradu za scenski nastup na Melodijama hrvatskog Jadrana, te izdaje drugi album - Za tebe čuvam sebe. Na albumu se nalazi i pjesma "Ej, šta mi radiš", koja postaje hit. Slijede albumi Alkatraz, Balkan girl, Profesionalka i Cirkus.

Poznata je kao kantautorica koja je napisala neke od najpoznatijih pjesama za druge izvođače kao što Željko Bebek,[2] Oliver Mandić ("Dođe mi da vrisnem tvoje ime"),[3] Dino Dvornik ("Šila sam mostove od sna"), Denis i Denis ("Ja sam lažljiva"),[4] Tony Cetinski ("Ja sam zaljubljen"), Oliver Dragojević ("Lijepa bez duše"), Sandi Cenov ("Ni sjever ni jug"), Josipa Lisac ("Danas sam lud"), Boris Novković (veći dio albuma Jači od sudbine),[5] Josipa Lisac (hitovi "Gdje Dunav ljubi nebo" i "Danas sam luda"),[6] Vlado Kalember (hit "Vino na usnama"),[7] Viktorija,[8] i Tajči (hitovi "Hajde da ludujemo" i "Moj mali je opasan").[9]

Bila je urednica i voditeljija emisije "Jedan na jedan" na Novoj TV, a potom i rubrike "Alka individualka" u emisiji Crveni tepih.

Privatni život[uredi | uredi izvor]

Živi sa sinom Arijanom, kojeg je dobila u davnoj vezi s Vukom Veličkovićem, poznatim srpskim slikarom i umjetnikom.[10] Godine 2016. u intevjuu za Story priznala je da je bila u vezi sa ženama.[11][12]

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

Kompilacije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ PAIĆ, Vinko (13. 4. 2019). "Slobodna Dalmacija - 'Ne mogu se pomiriti s tim da je napustio ovaj svijet, i to bez dijagnoze...': Alka Vuica otvorila dušu, otkrila kako se nosi s depresijom, ali i što misli o Kolindi". slobodnadalmacija.hr (jezik: hrvatski). Pristupljeno 5. 10. 2020.
  2. ^ Mene tera neki vrag credits
  3. ^ "Dođe mi da vrisnem tvoje ime" credits
  4. ^ "Ja sam lažljiva" credits
  5. ^ Jači od sudbine credits
  6. ^ Boginja credits
  7. ^ Vino na usnama credits
  8. ^ "Vapim da te vratim" credits
  9. ^ Hajde da ludujemo credits
  10. ^ Arian Vuica: Moja majka je uzorna žena, pristupljeno 18. augusta 2016.
  11. ^ ALKA VUICA ZA STORY TV: Zašto sam dva puta bila ljubavnica i u vezi sa ženama, pristupljeno 18. augusta 2016.
  12. ^ Alka Vuica: Imala sam seksualna iskustva sa ženama, i to su prelijepa iskustva..., pristupljeno 18. augusta 2016.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]