Alkalna so

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Alkalne soli ili bazne soli su soli koje su nastale neutralizacijom jakih baza i slabih kiselina.

Umjesto da budu neutralne (kao neki drugi soli), alkalne soli su baze kako im i ime sugerira. Ono što je osnovno za ove spojeve je da se vezanjem baza sa slabim koselima hidrolizom formira osnovni rastvor. Natrij karbonat, naprimjer, karbonat ugljične kiseline hidrolize da se formira osnovni rastvor. Hlorid iz sone kiseline u natrij hloridu ne hidrolizira, iako, tako natrijev klorid nije bazni.[1][2][3]

Razlika između baznih soli i alkalija je što su alkali rastvorljivi hidroksidni sastojci alkalnih metala ili alkalnih tzemnih metala. Bazna so je svaka ona so koja se hidrolizira u formiranju baznog rastvora. Hidroksidni sastojvi nisu soli.[4]

Druga definicija baznih soli je da su to one koja sadrže i hidrokside i druge aniona; bijelo olovo je primjer. To je osnovni olovni karbonat ili olovni karbonat hidroksid.

Primjeri[uredi | uredi izvor]

Alkalne soli[uredi | uredi izvor]

'Alkalne soli' su često glavna komponenta alkalne deterdženata za pranje posuđa.[5]

Ove soli mogu uključivati:

Primjeri drugih jakih alkalnih soli, uključuju:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Atkins P., de Paula J. (2006): Physical chemistry, 8th Ed. W. H. Freeman, San Francisco, ISBN 0-7167-8759-8
  2. ^ Binder H. H. (1999): Lexikon der chemischen Elemente. S. Hirzel Verlag, Stuttgart, ISBN 3-7776-0736-3.
  3. ^ Petrucci R.H., Harwood W.S. and Herring F.G. (2002): General Chemistry, 8th Ed. Prentice-Hall, New York, ISBN 0-13-014329-4.
  4. ^ Bajrović K, Jevrić-Čaušević A., Hadžiselimović R., Ed. (2005): Uvod u genetičko inženjerstvo i biotehnologiju. Institut za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju (INGEB), Sarajevo, ISBN 9958-9344-1-8.
  5. ^ http://www.freepatentsonline.com/4259199.html.