Natrij-perkarbonat

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Natrij perkarbonat)
Idi na: navigacija, traži
Natrijum perkarbonat
2 Na+ Carbonate.svgWasserstoffperoxid.svg
Općenito
Hemijski spoj Natrijum perkarbonat
Druga imena Natrijum karbonat peroksohidrat
Molekularna formula 2 Na2CO3 · 3 H2O2
CAS registarski broj 15630-89-4
Kratki opis bezbojni prah
Svojstva1
Molarna masa 157,0 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 800 kg/m3
Tačka topljenja 60 °C (raspada se)[1]
Rastvorljivost 140 g·l−1 u vodi (na 20 °C)
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Natrijum perkarbonat (2 Na2CO3 · 3 H2O2) je spoj (adukt) koji nastaje dodavanjem vodik peroksida H2O2 i natrij-karbonata (Na2CO3).

Osobine[uredi | uredi izvor]

Natrijum perkarbonat pravi bezbojne kristale, koji se dobro rastvaraju u vodi. Takav rastvor reagira veoma bazno. Kao solid je nagrizajući. Prilikom njegovog zagrijavanja iznad 50 °C, otpušta se vodik peroksid, koji se dalje raspada na vodu i kisik. Ova reakcija se brže odvija, ukoliko se odvija na višoj temperaturi.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Natrijum perkarbonat se upotrebljava sredstvo za izbjeljivanje i oksidacijsko sredstvo. Mnogo je manje štetan za okolinu od ranije upotrebljavanog natrijum perborata, pošto ne sadrži bor. U suprotnosti od natrijum perborata, natrijum perkarbonat je za biljke neotrovan. Natrijum perkarborat je sastavni dio mnogih deterdženata za pranje. Pri pranju preko 60 °C, otpušta kisik, te njim briše (oksidira) mrlje na odjeći koje su organskog porijekla. (između ostalih: mrlje od čaja, vina, trave, voća itd.) Biljni obojeni pigmenti se oksidiraju te postaju bezbojni, a neke supstance u mrljama prelaze u spojeve rastvorljive u vodi, te se lahko mogu isprati. Natrijum perkarbonat je, pored određenih enzima i dodataka, glavni djelotvorni sastojak većine proizvoda za čišćenje sa oznakom oksi-. Po provedenim istraživanjima, otrovan je za miševe i pacove u količini od 1034 mg/kg tjelesne mase.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Hansagroup: Sicherheitsdatenblatt
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: