Natrij-acetat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Natrij-acetat
Općenito
Hemijski spojNatrij-acetat
Druga imenaNatrij-etanoat
Molekularna formulaC2H3NaO2
CAS registarski broj127-09-3
Kratki opisbijela kristalna so
Osobine1
Molarna masa39,997 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Gustoća1,52 g/cm3
Tačka topljenja324 °C (raspada se)
Tačka ključanja- °C
Rastvorljivost365 g/l vode pri 20 °C
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Natrij-acetat je bezbojna so natrija sa sirćetne kiseline. Ima slab miris na sirće. Dobija se iz natrij-hidroksida, natrij-karbonata ili natrij-hidrogenkarbonata sa sirćetnom kiselinom.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Iz vodene otopine kristalizira se natrij-acetat sa 3 mola kristalne vode: Na(CH3COO) · 3 H2O. Ovaj trihidrat sačinjava velike bezbojne kristale, te je dobro rastvorljiv u vodi (612 g/l pri 20 °C) a raspada se na 58 °C. Pri višim temperaturama isparava kristalna voda te nastaje bezvodni natrij-acetat Na(CH3COO). Ova bezvodna so je također bezbojna, veoma higroskopna te se lahko veže za vlagu iz zraka. Nešto slabije je rastvorljiva u vodi (365 g/l pri 20 °C). Smjesa natrij-acetata i sirćetne kiseline se koristi kao pufer, što znači da joj pH vrijednost ostaje gotovo ista nakon dodavanja (manjih količina) baza ili kiselina. Natrij-acetat se slabo rastvara u alkoholima.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Natrij-acetat kao dodatak hrani nosi oznaku E262. Koristi se kao regulator kiselina te kao sredstvo za konzerviranje voća i povrća u konzervama ili staklenkama, zatim za konzerviranje peciva, ribe, salate, majoneze i drugih namirnica.