Alois Hudal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alois Hudal
Rođenje

31. maj 1885.

Graz, Austrija
Smrt

19. maj 1963.

Rim, Italija

Alois Hudal bio je katolički teolog, profesor na Bečkom univerzitetu, te biskup od 1913. godine. Poznat po svojim stavovima prema nacionalsocijalizmu kao i pomaganju pri bjegu visokim nacističkim funkcionerima preko Italije za Južnu Ameriku. Hudal je studirao teologiju od 1904-08. godine u Grazu. Promoviran u svećenika 19.jula 1908. godine, te u doktora teologije 1911. godine.

U saradnji sa Krunoslavom Draganovićem u razrađenom planu i uz pomoć Crvenog križa, Caritasa, te Giuseppe Sirija, nadbiskupa iz Genove organizira bijeg za njemačke nacističke oficire, kao i za hrvatske političke emigrante i članove ustaškog pokreta. Tom su linijom izmedu ostalih pobjegli: Josef Mengele, Adolf Eichmann, Hans-Ulrich Rudel, Franz Stangl, Klaus Barbie.