Alois Hudal

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Alois Hudal
Rođenje (1885-05-31) 31. maj 1885.
Graz, Austrija
Smrt 19. maj 1963(1963-05-19) (77 god.)
Rim, Italija

Alois Hudal bio je katolički teolog, profesor na Bečkom univerzitetu, te biskup od 1913. godine. Poznat po svojim stavovima prema nacionalsocijalizmu kao i pomaganju pri bjegu visokim nacističkim funkcionerima preko Italije za Južnu Ameriku. Hudal je studirao teologiju od 1904-08. godine u Grazu. Promoviran u svećenika 19.jula 1908. godine, te u doktora teologije 1911. godine.

U saradnji sa Krunoslavom Draganovićem u razrađenom planu i uz pomoć Crvenog križa, Caritasa, te Giuseppe Sirija, nadbiskupa iz Genove organizira bijeg za njemačke nacističke oficire, kao i za hrvatske političke emigrante i članove ustaškog pokreta. Tom su linijom izmedu ostalih pobjegli: Josef Mengele, Adolf Eichmann, Hans-Ulrich Rudel, Franz Stangl, Klaus Barbie.