Anatema

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Anatema (grčki: ανάθεμα - zavjetni dar) je prevod židovske riječi herem koja ima smisao onog što je zabranjeno zato što je posvećeno božanstvu, a kasnije je to postala oznaka za izopćenje, isključivanje krivca iz vjerske zajednice uz njegovo proglašenje prokletnika.

Anatema je najstroža crkvena kazna, a odnosi se prije svega na one vjernike koji su zbog težih duhovnih prestupa, kao što je hereza, isključivani iz crkvene zajednice. U latinskom jeziku i excommunicatio – Ekskomunikacija. U smislu prokletstva Anatema ima svoju upotrebu u poveljama, dokumentima za historiju srednjega vijeka. U dijelu povelje koji se naziva Sankcija, a koji podrazumijeva kažnjavanje u slučaju neizvršavanja pravnog čina koji tretira povelja, anatema se navodi kao duhovna kazna.